Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Εορδαία: Για πρώτη φορά οι "Γιορτές Μώμου" στην πόλη

Εορδαία: Για πρώτη φορά οι "Γιορτές Μώμου" στην πόλη
Εορδαία: Για πρώτη φορά οι "Γιορτές Μώμου" στην πόλη

Το δρώμενο των Μωμόγερων παρουσίασαν στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, το απόγευμα του Σαββάτου 6 Ιανουαρίου 2024, έξι σύλλογοι από την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα αντίστοιχα.

Οι συγκεκριμένοι σύλλογοι αποτελούν μέρος της ομάδας των οχτώ χωριών της περιοχής της Κοζάνης που τελούν τη μορφή του δρώμενου όπως αυτή παρουσιάστηκε και γράφτηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς το απόγευμα στην πλατεία της Πτολεμαΐδας για να παρακολουθήσει από κοντά το δρώμενο το οποίο διαδραματίζεται κατά το Δωδεκαήμερο και συγκεκριμένα από τα Χριστούγεννα έως τα Θεοφάνεια

Εορδαία: Για πρώτη φορά οι "Γιορτές Μώμου" στην πόλη

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών Τετραλόφου, Αλωνακίων, Καρυοχωρίου, Σκήτης, Κομνηνών.

Το δρώμενο, σε αντίθεση με την πόλη της Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη όλων των χωριών για πρώτη φορά στην πόλη της Πτολεμαΐδας και πρόκειται να γίνει θεσμός έτσι ώστε να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο οι "Γιορτές Μώμου".

Εορδαία: Για πρώτη φορά οι "Γιορτές Μώμου" στην πόλη

Ο Δήμος Εορδαίας με ανακοίνωση του τονίζει ότι:

Στις 6 Ιανουαρίου 2024 ολοκληρώθηκε ένας ολόκληρος μήνας εκδηλώσεων γεμάτος δράση, κέφι και δημιουργία για μικρούς και μεγάλους. Ο Δήμος Εορδαίας σας ευχαριστεί όλους για την συμμετοχή σας. Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ οφείλουμε στους Συλλόγους που πέτυχαν την ένταξη του δρώμενου των Μωμόγερων στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανθρωπότητας στην UNESCO  και συμμετείχαν στις “Γιορτές του Μώμου” το Σάββατο στην Κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας με την παρουσίασή του.


Συγκεκριμένα του Συλλόγους: Μορφωτικό Σύλλογο Αλωνακίων «Πόντος», Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σκήτης «Εύξεινος», Μορφωτικό Λαογραφικό Σύλλογο Τετράλοφου Κοζάνης, Ποντιακό & Μικρασιατικό Σύλλογο Καρυοχωρίου «Ο Πρόσφυγας», Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Κομνηνών αλλά και τους τρεις Συλλόγους, τον Πολιτιστικό & Λαογραφικό Σύλλογο Πρωτοχωρίου, τον Μορφωτικό Ποντιακό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασβεστόπετρας που είχαν την διάθεση αλλά δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν, λόγω ανωτέρας βίας.