Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Σπουδαίο το πολιτιστικό έργο από τον Σύλλογο Ποντίων της Ρόδου

Σπουδαίο το πολιτιστικό έργο από τον Σύλλογο Ποντίων της Ρόδου
Σπουδαίο το πολιτιστικό έργο από τον Σύλλογο Ποντίων της Ρόδου

Με δράσεις, εκδηλώσεις, εμφανίσεις και κυρίως ζωντάνια, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων της Ρόδου «Ο Διγενής», καταγράφει εδώ και πολλά χρόνια ένα σπουδαίο πολιτιστικό έργο στο νησί μας.

Ο Σύλλογος Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής» ιδρύθηκε το 1982 από Πόντιους που έφτασαν στο νησί της Ρόδου από τη Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Ρόδος αγκάλιασε τον «Διγενή» και έτσι ο Σύλλογος απέκτησε ακόμα πιο πολλά μέλη, αρκετά εξ αυτών μάλιστα μη ποντιακής καταγωγής.

Η πολυετής παρουσία του σε δράσεις και εκδηλώσεις κοινωνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος τον κατατάσσει σε έναν από τους πιο δραστήριους συλλόγους στη Ρόδο αλλά και στα Δωδεκάνησα. Κύριος σκοπός του η διάσωση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου.

Επίσης ο Σύλλογος σε συνεργασία και με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους και τοπικούς φορείς καταδεικνύει τη σημασία της μετάδοσης των ηθών, των εθίμων και του πολιτιστικού πλούτου που κρύβει η Ρόδος και γενικότερα η Ελλάδα. Και όπως φαίνεται το καταφέρνει, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που ασχολείται με τα πολιτιστικά.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο «Διγενής» διοργανώνει την ετήσια χοροεσπερίδα του τη Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024 στης 1:00 μ.μ. στο κέντρο ΑΡΙΩΝ ΠΑΛΛΑΣ. Θα υπάρχει επιλεγμένο φαγητό και ποτό αλλά κυρίως χοροί, όπου τα μέλη του Συλλόγου και όσοι παραστούν, πιασμένοι χέρι χέρι θα χορέψουν, από Κότσαρι και Ομάλ μέχρι Ροδίτικη σούστα και Πεντοζάλι!

Το Ποντιακό πρόγραμμα θα πλαισιώσουν οι μουσικοί:
1. Στάθης Αλεξανδρίδης (λύρα-τραγούδι)
2. Βασίλης Τοπαλίδης (τραγούδι)
3. Γιάννης Καμπάς (αγγείο)
4. Μιχάλης Σιώπης (κλαρίνο)
5. Νίκος Τσεπίδης (νταούλι)
6. Ανανίας Ανανιάδης (πλήκτρα)

To νησιώτικο πρόγραμμα: Οι Δίδυμες Πενιές