Εντυπωσιακή και φέτος η συμμετοχή της Ποντιακής Εστίας στο Φεστιβάλ «Αντίποδες 2024». Η μεγαλύτερη, από κάθε χρονιά, με τα τρία χορευτικά της συγκροτήματα, δυο μουσικά σχήματα και καθημερινή παρουσία στις εξέδρες της μεγαλύτερης εκδήλωσης των αποδήμων Ελλήνων.
Ξεχωριστό χρώμα ασφαλώς έδωσαν οι Μωμόγεροι και η παρουσία των τεσσάρων εκλεκτών καλεσμένων από την πατρίδα, τον πρώην πρόεδρο του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αγ. Δημητρίου – Ρυακίου και επικεφαλής της αποστολής των Μωμόγερων που επισκέφθηκαν την πόλη μας το 2018, κ. Κουσαλίδη Θεόδωρο, του τραγουδιστή Κατωτικίδη Γιάννη, του λυράρη Νίκου Κοκκινίδη και του Σωτήρη Θεοδωρίδη στο αγγείο και την φλογέρα.
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Το Σάββατο έκαναν την εμφάνιση τους οι Μωμόγεροι της Ποντιακής Εστίας στους δρόμους της εκδήλωσης των Αντιπόδων σκορπίζοντάς ενθουσιασμό, θαυμασμό και προετοιμάζοντας το κοινό για την εμφάνιση τους την επόμενη μέρα στην κεντρική εξέδρα της εκδήλωσης.
Αξιοσημείωτο ήταν ότι τους ακολουθήσαν σε όλη της διάρκεια της εμφάνισης τους, πλήθος κόσμου δημιουργώντας έτσι μια πραγματικά παραδοσιακή εικόνα και μεταφέροντας μας στα χωριά της πατρίδας όπως πραγματικά αναβιώνει το έθιμο.
Η ονομασία του δρώμενου προέρχεται από τον θεό Μώμο, ο οποίος ήταν ο θεός της χλεύης και του σκώμματος, της ειρωνείας και του σαρκασμού, προσωποποίηση της κοροϊδίας και της αποδοκιμασίας. Τέλος, υπάρχει και η εκδοχή ότι Μωμόγερους ονόμαζαν τους ιερείς του Μώμου.
Αμέσως μετά εμφανίστηκε στην κεντρική σκηνή, το χορευτικό τμήμα παραστάσεων της Ποντιακής Εστίας. Για ακόμη μια χρονιά πιστό στο ραντεβού του, υπεύθυνο, σοβαρό και αξιόλογο, ανάλογο με το ύψος του πολιτισμού του αλησμόνητου Πόντου.
Οι φορεσιές τους πιστά αντίγραφα, η αρμονική πολυχρωμία ακόμη και τα χτενίσματα των κοριτσιών έδειχναν την σοβαρότητα και την αγάπη τους για αυτό που κάνουν. Με την υποστήριξη της μουσικής ομάδας της Ποντιακής Εστίας «Μαυροθαλασσίτες» τον λυράρη Στέφανο Λεβογιάννη στην φλογέρα τον Μιχάλη Βασιλείου και στα νταούλια τον Δημήτρη Τσομπανόπουλο και Γιάννη Πιλαλίδη έκαναν ένα πέρασμα από τον Δυτικό μέχρι τον Ανατολικό και από τον Βόρειο μέχρι τον Νότιο Πόντο, πραγματοποιώντας μια εντυπωσιακή εμφάνιση.
Η επόμενη μέρα ήταν των εκκολαπτόμενων χορευτών, χορευτριών και μουσικών του συλλόγου στην μικρή σκηνή των εκδηλώσεων και της εμφάνισης των Μωμόγερων της Ποντιακής Εστίας στην κεντρική σκηνή. Οι μικροί χορευτές και οι λίγο μεγαλύτεροι περπατούν ακριβώς στα χνάρια των μεγάλων με σύνθημα το "Ήθος - Γνώση - Υπομονή" δίνουν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον. Το χορευτικό τους ύφος και ήθος εντυπωσιακό για την ηλικία τους. Η λύρα του Κώστα Κωστίδη και το νταούλι του Αλέξανδρου Πιλαλίδη τους παρακινούσε να αποδώσουν με ιδιαίτερη δύναμη και πειθαρχεία.
Μετά από κάποιες ώρες εμφανίστηκαν οι οι μικροί Μαυροθαλασσίτες από δεκατρία έως δεκαέξι χρόνων υπηρέτες πραγματικά της παραδοσιακής μουσικής ξεσήκωσαν τον κόσμο αναγκάζοντας τους να σηκωθούν να χορέψουν στους ποντιακούς ρυθμούς της επιλογής τους που ήταν σύγχρονες δημιουργίες βασισμένες στην παράδοση. Τον χορό τον έστησαν συνομήλικοι τους που κάποιες στιγμές δεν δίστασαν να τραγουδήσουν και μαζί τους. Ο Νίκος Ψυχογιός στο τραγούδι, ο Κώστας Ψυχογιός στην λύρα, ο Πέτρος Τσομπανόπουλος στην λύρα και ο Αλέξανδρος Πιλαλίδης στο νταούλι. Έδωσαν σοβαρό και αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της Ποντιακής μουσικής στους Αντίποδες του Ελληνισμού.
Και μετά ήρθε η μεγάλη στιγμή η κορύφωση των συναισθημάτων για την ύπαρξη και την παρουσία του μοναδικού γιου της Ελλάδας του Πόντου, στην Αυστραλία.
Οι Μωμόγεροι της Ποντιακής Εστίας γέμισαν δύναμη πάθος ζωντάνια το Ελληνικό Φεστιβάλ στην Lonsdale Str. Πρώτα εμφανίστηκαν επάνω στην σκηνή με το χορευτικό δρώμενο και τους δώδεκα χορευτές αλλά και τον θεατρικό θίασο με διάφορα γεγονότα που πρωταγωνιστούσαν ο διάβολος, η νύφη, ο γέρος, η γριά, ο γιατρός και ο αστυνομικός.
Στην συνέχεια εγκαταλείποντας την σκηνή μπήκαν στον κόσμο και για μια ώρα χόρεψαν μαζί του, ο οποίος με την σειρά του συμμετείχε ακούραστα και αδιάκοπα. Εκεί συναντήσαμε και τον πρόεδρο της Ποντιακής Εστίας κ. Κώστα Τσεπραΐλίδη φανερά συγκινημένο μ και ενθουσιασμένο. Τον ρωτήσαμε: Πως τα καταφέρνει η Ποντιακή Εστία και κάθε χρόνο βελτιώνετε;
Και η απάντησή του:
“Μπορείτε να έρθετε τις Κυριακές να τους δείτε με τι πάθος και αγάπη δουλεύουν ακούραστα και πάντα με το χαμόγελο. Δεν μπορείς να τους αρνηθείς αυτούς τίποτα μόνο που τους βλέπεις να συνεργάζονται, να κουράζονται για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου τους χοροδιδασκάλους των χορευτικών συγκροτημάτων την Παρθένα Τσομπανοπούλου, τον Μιχάλη Βασιλείου, την Έλλη Κωνσταντίνου, τον Ξενοφώντα Παρδάλη τον υπεύθυνο των Μωμόγερων Κώστα Παταρίδη, τους μουσικούς Στέφανο Λεβογιάννη, Κώστα Κωστίδη, Αλέξανδρο Πιλαλίδη και Δημήτρη Τσομπανόπουλο που πάντα ότι και να έκαναν για τον οργανισμό, πέρα από αυτά που είπαμε παραπάνω, δεν διεκδίκησαν καμία χρηματική αποζημίωση. Είναι εκεί αφιλόκερδώς.
Τους χορευτές όλους αλλά και τους γονείς τους που τους υποστηρίζουν για να υπηρετήσουν με τόση ζεστασιά τον πολιτισμό του αλησμόνητου Πόντου. Τα επόμενα δυο χρόνια θα προετοιμαστούμε για τα 50 χρόνια της Εστίας μας, με εκδηλώσεις ποιότητας "αντάξιες του πολιτισμού μας".