Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

«Σέρρα - Πυρρίχιος: Όψεις, χρήσεις και καταχρήσεις»

«Σέρρα - Πυρρίχιος: Όψεις, χρήσεις και καταχρήσεις»
«Σέρρα - Πυρρίχιος: Όψεις, χρήσεις και καταχρήσεις»

Η Ένωση Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 στην ημερίδα που διοργανώνει με τίτλο «Σέρρα - Πυρρίχιος: Όψεις, χρήσεις και καταχρήσεις» στην κεντρική αίθουσα της Ένωσης μας (Κιλικίας 51, Νίκαια).

Συγκεκριμένα η ημερίδα θα ξεκινήσει με πρακτικό μέρος από τις 16:00 μέχρι τις 17:30 με τον βιωματικό χορευτή και χοροδιδάσκαλο Μιχάλη Καραβέλα, όπου θα αναλυθούν και θα διδαχθούν τα 12 τσακώματα του Σέρρα χορού. Στις 18:00 θα ξεκινήσει το θεωρητικό μέρος με τους χαιρετισμούς, στην συνέχεια θα προβληθεί το βίντεο που δημιουργήθηκε από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, για να πλαισιώσει το δελτίο εγγραφής του χορού Σέρρα στο εθνικό ευρετήριο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και θα ολοκληρωθεί με το κυρίως μέρος των εισηγήσεων που θα κάνουν 6 καταξιωμένοι εισηγητές (επισυνάπτεται αναλυτικό πρόγραμμα).

Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, του Θεάτρου Ελληνικών χορών «Δόρα Στράτου» και του Τμήματος Αθηνών του Παγκοσμίου Συμβουλίου χορού CID UNESCO.

Πρόγραμμα Ημερίδας

Πρακτικό μέρος 
16:00 - 17:30 Χορευτική εκπαίδευση από τον βιωματικό χορευτή και χοροδιδάσκαλο Μιχάλη Καραβέλα. Θα αναλυθούν και θα διδαχθούν τα 12 τσακώματα του Σέρρα χορού από τον Πόντο.

Θεωρητικό μέρος (18:00-18:15)

- Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και συντονιστή της Επιτροπής Πολιτισμού Χορού και Φεστιβάλ Γιώργο Βαρυθυμιάδη
- Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του CID-ATHENS Κωνσταντίνο Τουλάτο.
- Χαιρετισμός του προέδρου της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού Θοδωρή Μακρίδη.

Προβολή του βίντεο που δημιουργήθηκε από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, για να πλαισιώσει το δελτίο εγγραφής του χορού Σέρρα στο εθνικό ευρετήριο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Εισηγήσεις

Προεδρείο: Θοδωρής Μακρίδης, πρόεδρος Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας

18:15 - 18:35 «Ένοπλοι Χοροί στην Αρχαία Ελλάδα»
Άλκης Ράφτης - Ιστορικός του χορού, Πρόεδρος του Θεάτρου «Δόρα Στράτου» και του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO
Χρυσούλα Κουτούζου – Ιστορικός, Αρχαιολόγος, Χοροδιδάσκαλος

18:35 - 18:55 «Γυναικείες μαρτυρίες: "Η χορευτική μανία" των Ποντίων της Σινώπης το 1870»
Ειρήνη Καμπερίδου - Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ

18:55 - 19:15 Ερωτήσεις

Προεδρείο: Κώστας Τουλάτος, ιδρυτής, πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Ελληνικού Συλλόγου Πολιτιστικής Κληρονομιάς «ΗΓΕΧΟΡΟΣ» και πρόεδρος του του Τμήματος Αθηνών του Παγκοσμίου Συμβουλίου χορού CID UNESCO
Γιάννης Τσκούρας: Χορεύοντας το πνεύµα του Πόντου: Ιδεολογικοί συµβολισµοί, βιωµατικότητα και παραστατικότητα στις επί σκηνής επιτέλεσεις του χορού Σέρρρα

19:15 - 19:35 «Χορεύοντας το πνεύμα του Πόντου: Ιδεολογικοί συμβολισμοί, βιωματικότητα και παραστατικότητα στις επί σκηνής επιτελέσεις του χορού Σέρρα»
Γιάννης Τσεκούρας – Μεταδιδακτορικός ερευνητής ΕΚΠΑ

19:35 - 19:55 «Σέρρα Χορός: τοπικότητες και μορφές»
Όμηρος Παχατουρίδης – ΜΑ Δημόσια Ιστορία, Χοροδιδάσκαλος
Μιχάλης Καραβέλας – Βιωματικός Χορευτής

19:55 - 20:15 Ερωτήσεις

20:15 - 21:00 Στρογγυλή τράπεζα – ανοιχτή συζήτηση με την συμμετοχή όλων των εισηγητών και του ακροατηρίου.