Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Έκοψε τη Βασιλόπιτά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων

Έκοψε τη Βασιλόπιτά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων
Έκοψε τη Βασιλόπιτά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων

Στην ιστορική Καλαμαριά και στον φιλόξενο χώρο του ποντιακού συλλόγου της "Αδελφότητας Κρωμναίων" η Πανελλήνια ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων με την παρουσία των πρωτοβάθμιων ποντιακών Σωματείων έκοψε την Άγιοβασιλόπιτα με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, παρουσία μάλιστα και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος του δημάρχου Βασίλης Γάκης, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, Φάνης Παππάς, Στράτος Σιμόπουλος, Διαμαντής Γκολιδάκης και Μιχάλης Χουρδάκης, ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Αριστείδης Χρυσόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, Αντώνης Οραήλογλου και ο Στέφανος Τανιμανίδης.

Έκοψε τη Βασιλόπιτά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων

Η πρόεδρος του Συλλόγου Μαυρόβατου Δράμας κα Φανή Δημητριάδου δήλωσε:

Πλήθος κόσμου, επισήμων και των εκπροσώπων των δύο Ομοσπονδιών Μικρασιατών και Προσφυγικών Σωματείων τίμησαν την εκδήλωση μας, κατά την διάρκεια της οποίας έγινε επετειακή αναφορά στην ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων για την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως (Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου).

Με αφορμή την συμπλήρωση 30 ετών από την ψήφιση του νόμου 2193(24/2/1994) με εισηγητή τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής της ΠΟΠΣ κ. Σαμουρκασίδη.

Συγκινητική ήταν η στιγμή, όταν η πρόεδρος της ΠΟΠΣ κ. Χριστίνα Σαχινίδου στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στα θύματα των Τεμπών και στην χορεύτρια της "Αδελφότητας Κρωμναίων "Μαρία Εγούτ (ένα από τα θύματα) τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Ακολούθησε ο Πυρρίχιος χορός Σέρρα στη μνήμη των θυμάτων.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΠΣ απένειμε τιμής ένεκεν πλακέτα είς μνήμην του Κωνσταντίνου Κουρτίδη (καταδρομέα για την πολύτιμη προσφορά του στον Ποντιακό πολιτισμό και στην πατρίδα).

Ευχαριστούμε θερμά για την φιλοξενία το Δ.Σ της "Αδελφότης Κρωμναίων" και ιδιαιτέρως τον πρόεδρο κ. Τάσο Αντωνιάδη για την ξενάγηση του Λαογραφικού Μουσείου, μια αρχειακή συλλογή καθώς πρόκειται για μοναδικά κειμήλια εκ Πόντου, και την πλούσια συλλογή της βιβλιοθήκης που είναι αρωγός στους νέους ερευνητές!

Υείαν ευλοΐαν και καλοχρονίαν!

Πηγή: Pella News