Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Η πολυσημία του Ποντιακού ενδύματος στη Μέριμνα Ποντίων Κυριών

Η πολυσημία του Ποντιακού ενδύματος στη Μέριμνα Ποντίων Κυριών
Η πολυσημία του Ποντιακού ενδύματος στη Μέριμνα Ποντίων Κυριών

Τη Δευτέρα 1 Απριλίου στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών δόθηκε μια διάλεξη για την πολυσημία του ποντιακού ενδύματος από τον δρ. θεολόγο-εκπαιδευτικό και σπουδαστή αρχαιολογίας κ. Στεφανίδη Κωνσταντίνο. Ο τίτλος της διάλεξης ήταν: «Ποντιακό ένδυμα...χίλιες κλωστές, χίλιες λέξεις».

Το θέμα που διαπραγματεύθηκε ήταν η λειτουργία της ποικιλομορφίας των ενδυμάτων των Ελληνίδων του Πόντου και οι προϋποθέσεις που συνέβαλαν στη διαμόρφωσή τους ως ενδύματα εθνοτοπικά-προϊόντα της μηχανικής της κοινωνίας της εποχής, του συρμού αλλά και των στυλιστικών επιλογών των χρηστριών. Στη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να δει από κοντά και να απολαύσει την υφή των βελούδινων και μεταξωτών αυθεντικών φορεσιών τόσο της μόνιμης συλλογής του Μουσείου όσο και ιδιωτικών συλλογών.

Η πολυσημία του Ποντιακού ενδύματος στη Μέριμνα Ποντίων Κυριών

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν: πρώτα το ενδυματολογικό σύνολο των οικογενειακών κειμηλίων της κ. Ιφιγένειας Πανίδου, κληροδοτημένα από τη μητέρα της Άννα Θεοφυλάκτου, στη συνέχεια η νυφιάτικη πορφυρή ζιπούνα-οικογενειακό κειμήλιο της κ. Αφροδίτης Κούση, κληροδότημα της μητέρας της νονάς της, Δόμνας Καλομενίδου από την Τσίτα Σουρμένων, και τέλος το ενδυματολογικό σύνολο της σανταίϊκης φορεσιάς της κ. Σοφίας Χαρατσίδου, οικογενειακό κειμήλιο από τη γιαγιά της, Ελένη Χαρατσίδου με καταγωγή την Ιβάνοφκα
Γεωργίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ευγενικά η σκηνοθέτις και ηθοποιός κ.Βαρβάρα Δουμανίδου, η οποία ενδύθηκε την τραπεζουντέικη πολυτελή ζιπούνα της συλλογής της κ. Ιφιγένειας Πανίδου.

Η πολυσημία του Ποντιακού ενδύματος στη Μέριμνα Ποντίων Κυριών

Το κοινό αλληλεπιδρούσε με τον ομιλητή κάνοντας ερωτήσεις αλλά και με παρεμβάσεις - μοιράσματα προσωπικών ιστοριών μνήμης των προγόνων τους. Η εκδήλωση έκλεισε με την αποφώνηση της προέδρου του ιστορικού γυναικείου σωματείου κ. Ανατολής Δημητριάδου, η οποία τόνισε την ανάγκη ανασύστασης του κεντητικού εργαστηρίου της Μέριμνας προσκαλώντας το κοινό για εθελοντική δράση. Ο κ. Στεφανίδης, αφού ευχαρίστησε το Δ.Σ. του σωματείου και την επίτιμη πρόεδρό του κ. Άρτεμις Καρανίκα-Κούμα, τις συμμετέχουσες κυρίες και όλους τους παρευρισκομένους, τόνισε με τη σειρά του την αναγκαιότητα της καταγραφής και μελέτης των παραδοσιακών ενδυμάτων και προσκάλεσε για τον λόγο αυτό όλους όσοι κατέχουν ενδύματα από τον Πόντο να τα προσκομίσουν στο Μουσείο της Μέριμνας ώστε να καταγραφούν με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ευρύτερου ψηφιακού αρχείου ενδυματολογικών τεκμηρίων.