Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Με χορό και τραγούδι τα Παρχάρια 2024

Με χορό και τραγούδι τα Παρχάρια 2024
Με χορό και τραγούδι τα Παρχάρια 2024

Αναβίωσαν και φέτος τα Παρχάρια, το ποντιακό γλέντι στα ορεινά της Ροδόπης με ζωντανή μουσική, φαγητό, χορό και όπως πάντα καλή παρέα. Φέτος, τα 21α Παρχάρια ήταν διήμερα, με την έναρξη να δίνεται το απόγευμα του Σαββάτου 11 και τη συνέχεια με ολοήμερο γλέντι την Κυριακή 12 Μαΐου.

Το διήμερο διανθίστηκε μουσικά από 40 καλλιτέχνες του παραδοσιακού ποντιακού πενταγράμμου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, επίδειξη παρασκευής παραδοσιακών εδεσμάτων από τα μέλη του συλλόγου, επίδειξη παραδοσιακών φορεσιών, έκθεση αγροτικών και μελισσοκομικών εργαλείων και παραδοσιακών οικιακών σκευών, πολλές επιδείξεις παραδοσιακών χορών από ελληνικά και βουλγαρικό σχήματα και λαϊκό γλέντι.

Με χορό και τραγούδι τα Παρχάρια 2024

«Με πολύ μεγάλο κόπο όλα τα μέλη του συλλόγου φρόντισαν για τη διήμερη εκδήλωση», μας είπε η πρόεδρος του διοργανωτή Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης «η Τραπεζούντα» Αφροδίτη Καρελιάδου, η οποία δήλωσε χαρούμενη για τη διατήρηση του εθίμου και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Ακόμη, ευχαρίστησε τους συλλόγους που στήριξαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και συγκεκριμένα τους εξής: Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας, Σύλλογος από τη Βουλγαρία, Τμήμα Παραδοσιακών Χορών 4ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής στην πρώτη τους εμφάνιση, Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Όμιλος Αρμενίων Κομοτηνής, Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Κομοτηνής, Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής & Περιφέρειας «ο Εύξεινος Πόντος», Πολιτιστικός Σύλλογος απανταχού Κιζαριωτών «ο Πόντος».

Με χορό και τραγούδι τα Παρχάρια 2024

Την Περιφέρεια ΑΜΘ εκπροσώπησε ο αναπληρωτής περιφερειάρχη Νίκος Ευκαρπίδης, ποντιακής καταγωγής, που μετέφερε τους χαιρετισμούς του Χριστόδουλου Τοψίδη και δήλωσε «περήφανος που συνεχίζουμε να τιμάμε τις ρίζες μας και να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη του ποντιακού ελληνισμού».

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις προσεχείς δράσεις του συλλόγου και φυσικά του χρόνου για τα 22α Παρχάρια!

Πηγή: Ο Χρόνος