Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

ΕΡΤ3: Προβολή της συναυλίας "Πόντος – Αρμενία | Ματωμένη Γη"

ΕΡΤ3: Προβολή της συναυλίας "Πόντος – Αρμενία | Ματωμένη Γη"
ΕΡΤ3: Προβολή της συναυλίας "Πόντος – Αρμενία | Ματωμένη Γη"

Τη συναυλία "Πόντος – Αρμενία | Ματωμένη Γη" θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 στις 11:00 μ.μ. στην ΕΡΤ3, μία συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ωδή στα χώματα του Πόντου και της Αρμενίας.

Μια εξαιρετική παράσταση – συναυλία ιστορικής μνήμης, με πρωταγωνιστές τον λόγο, τους ήχους της μουσικής, τις φωνές των τραγουδιστών και τα βήματα των χορευτών, μας αφηγείται την αλήθεια για τη ματωμένα γη του Πόντου και της Αρμενίας.

Η ηθοποιός Μελίνα Μποτέλλη ακουμπά με τη φωνή της στην Άγια Γη και φέρνει συνομιλίες αιώνων, απομεινάρια όρκων, παλιούς λησμονημένους, πόνους άθαφτους και είναι σα να μιλά με το νεκρό τους σώμα.

Οι ερμηνευτές Haig Yazdjian, Σοφία Παπάζογλου, Μπάμπης Ιορδανίδης και Δέσποινα Φιλίππου (πλαισιωμένοι από μια πλειάδα καταξιωμένων μουσικών) μας ταξιδεύουν με τα τραγούδια τους στην αλησμόνητη γωνιά της Ανατολής, εκεί που η κάθε πέτρα ήταν ζυμωμένη με την καρδιά των ανθρώπων.

Διακόσιοι χορευτές χορεύουν με τα βήματά τους τον Πόντο, σ’ ένα αντάμωμα συντρόφων.


Αποκορύφωμα, ο Χορός των Μαχαιριών και ο Χορός Σέρα. Το φέγγος και η σκοτεινιά εναλλάσσονται στα πρόσωπά τους. Πυρακτώνεται ο νους και βογκά ο τόπος και τρέμει απ’ την παλικαριά και την αποκοτιά τους.

Είκοσι νταούλια δίνουν επί σκηνής το ηχητικό παράγγελμα και με τον ρυθμό τους, η καρδιά μας χτυπά ατενίζοντας την Ανατολή.

Το δεκαπενταμελές μουσικό σύνολο παιδιών με λύρες και κρουστά, με μουσικές και χρώματα μνήμης, μας δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για την τελική δικαίωση και την αποκατάσταση της αλήθειας.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.