Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Τιμάται στην Πάφο η επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Τιμάται στην Πάφο η επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Τιμάται στην Πάφο η επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Τιμώντας τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Δήμος Πάφου οργανώνει και φέτος εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, ώρα 8.30 π.μ., θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων (Κάτω Πάφος) το θρησκευτικό μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας. Θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στον περιβάλλοντα χώρο του Ναού.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και κορυφωθούν το βράδυ της ίδιας ημέρας στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου (μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο). Στις 7.00 μ.μ., θα ξεκινήσει πορεία από το Πάρκο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (Λεωφόρος Ευαγόρα Παλληκαρίδη) προς την Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί με-γάλη εκδήλωση.

Κύριος ομιλητής θα είναι ο κ. Χριστόφορος Πεταλίδης, εκδότης της εφημερίδας “Εύξεινος Πόντος” με θέμα “Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ο αγώνας των απογόνων τους”. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος και η Δημοτική Σύμβουλος κ. Νίνα Γκαρακλίδου.

Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει δρώμενο με τίτλο “Δεν Τελειώσαμε” με τη συμμετοχή των λυράρηδων Χρήστου Ναβροζίδη και Βασίλη Μαυρομουστακίδη και ομάδας μουσικών. Συμμετέχει η Χορωδία του Λαογραφικού Ομίλου «Αφροδίτη» Γεροσκήπου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει ο Χρήστος Ναβροζίδης.

Το σχήμα του Πολιτιστικού Ομίλου Παραδοσιακών Χορών «Ρωμιοσύνη» θα παρουσιάσει χορούς του Πόντου.

Πηγή: Pafos Live