Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Η Πιερία τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η Πιερία τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Η Πιερία τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Οι εκδηλώσεις Μνήμης στην πόλη της Κατερίνης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19 Μαΐου 2024. Το αναλυτικό πρόγραμμα ορίζεται ως εξής:

Ομιλίες σε όλα τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας για τα δραματικά γεγονότα του διωγμού του Ποντιακού Ελληνισμού.

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

1. Ώρα 09:45, Στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση.

Την ομιλία θα εκφωνήσει μέσα στον Ιερό Ναό εκπρόσωπος των Ποντιακών Συλλόγων της Πιερίας.

Θα ακολουθήσει πομπή προς την πλατεία γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

2. Ώρα 11:15, Στο μνημείο που βρίσκεται στην Πλατεία Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (επί της 19ης Μαΐου – απέναντι από το 7ο Γυμνάσιο Κατερίνης) θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος.

3. Ώρα 19:30. Εκδήλωση από τον Ποντιακό Σύλλογο Κατερίνης "Παναγία Σουμελά" παρουσίασης του βιβλίου του Βλάση Αγτζίδη "Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης. Πλευρές της Μικρασιατικής Τραγωδίας" και με ομιλία από τον ίδιο.

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Ώρα 20.00, Στην πλατεία Ελευθερίας, Λαμπαδηδρομία. Πομπή από την πλατεία Ελευθερίας προς την πλατεία Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Ποντιακούς Συλλόγους της Πιερίας.

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Ώρα 19.30, Στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης (Εκάβη) διοργανώνεται η κεντρική εκδήλωση Μνήμης με ευθύνη των Ποντιακών Συλλόγων της Πιερίας. Ομιλία με θέμα: ¨Οι Έλληνες του Πόντου στη δίνη του τουρκικού εθνικισμού και του ανταγωνισμού των Μεγάλων Δυνάμεων (αρχές 20ού αι.).

Ομιλητής: Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος καθηγητής Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Θεατρικό δρώμενο σχετικά με τη Γενοκτονία "Ατότες εκείν τα ημέρας", από την Ποντιακή Θεατρική Σκηνή Πιερίας Ποντιακού Ελληνισμού από τους Ποντιακούς Συλλόγους της Πιερίας.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Ώρα 20.00, Στο Αμφιθέατρο Κορινού, εκδήλωση από τον Μορφωτικό Ποντιακό Σύλλογο Κορινού "Εύξεινος Πόντος", παράσταση για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με τους Συμεωνίδη Γιώργο, Παρχαρίδη Αλέξη και Ραφαηλίδη Λευτέρη.