Δώρισαν πιστό αντίγραφο εικόνας της Παναγίας Σουμελά σε εκκλησία του Σίδνεϊ |
Η Ποντιακή Ένωση Σίδνεϊ “Παναγία Σουμελά”, δώρισε στην εκκλησία του Αγίου Στεφάνου Hurlstone Park ένα ασημοχρυσωμένο αντίγραφο εικόνας πιστό από την ιερή εικόνα της Παναγία Σουμελά, ζωγραφισμένο με αυγοτέμπερα σε επιλεγμένο ξύλο πλατάνου, στις ακριβείς διαστάσεις.
Κατά την εορταστική επέτειο των 60 ετών του, ο Ποντιακός Σύλλογος του Σίδνεϊ προσέφερε το εν λόγο δώρο, ένα σύμβολο που λατρεύεται βαθιά από την Ποντιακή κοινότητα. Προσεκτικά ζωγραφισμένο με αυγοτέμπερα σε επιλεγμένο ξύλο πλατάνου, στις ακριβείς διαστάσεις, κάθε πινελιά και λεπτομέρεια του εικονοστασίου αυτού είναι μια βαθιά μαρτυρία της αφοσίωσης και της αψεγάδιαστης τέχνης των δημιουργών του.
Αυτή η κίνηση δεν αποτελεί μόνο μια απόδειξη των ισχυρών δεσμών με την Ποντιακή μας κληρονομιά, αλλά επίσης υποδεικνύει την πρόθεσή μας να αφήσουμε μια διαρκή κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές. Προσφέροντας την εικόνα της Παναγίας Σουμελάς στην εκκλησία, συμβολίζουμε τη δέσμευσή μας στη διατήρηση και την τιμή της ποντιακής κληρονομιά εδώ στη Σίδνεϊ. Είναι μια υπόσχεση της συνεχούς παρουσίας και υποστήριξης για την κοινότητα, εξασφαλίζοντας ότι το πνεύμα του Πόντου παραμένει ζωντανό και ακμαίο για τα επόμενα χρόνια.
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά είναι βαθιά συγγενική με την ιστορία και την ταυτότητα των Ποντίων Ελλήνων. Μετά την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και την ανταλλαγή πληθυσμών στις αρχές του 20ού αιώνα, πολλοί Πόντιοι Έλληνες αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους τον Πόντο, στη σημερινή Τουρκία. Αυτό το τραυματικό γεγονός οδήγησε στη διασπορά της Ποντιακής ελληνικής κοινότητας σε διάφορα μέρη του Κόσμου, με πολλούς να βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα και άλλες χώρες όπως η Αυστραλία.
Κατά τη διάρκεια της εξορίας τους, οι Πόντιοι Έλληνες διατήρησαν την πολιτιστική και θρησκευτική τους κληρονομιά. Η εικόνα της Παναγίας Σουμελάς, που βρισκόταν αρχικά στο αρχαίο Μοναστήρι της Σουμελά στην Τραπεζούντα στη σημερινή Τουρκία, έγινε φωτεινό σημείο ελπίδας για τη διασπορά των Ποντίων. Η εικόνα της Παναγίας απεικονιζόταν στην εικόνα ως προστάτις και οδηγός, προσφέροντας παρηγοριά και δύναμη στους εξόριστους πόντιους .
Πολλοί Πόντιοι Έλληνες κράτησαν αντίγραφα ή εικόνες της Παναγίας Σουμελά μετά τον διωγμό τους επιδίωξαν να διατηρήσουν τις παραδόσεις και την ταυτότητά τους. Η εικόνα υπηρέτησε ως υπενθύμιση της σύνδεσής τους με την πατρίδα τους και ως σύμβολο της διαρκούς πίστης τους απέναντι στις δυσκολίες.
Σήμερα, η λατρεία της Παναγίας Σουμελά παραμένει κεντρικό στοιχείο της Ποντιακής ελληνικής κουλτούρας και πνευματικότητας. Η εικόνα τιμάται σε θρησκευτικές τελετές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ως ενωτική δύναμη για την Ποντιακή διασπορά. Η παρουσία της συνεχίζει να εμπνέει αίσθημα αλληλεγγύης και ανθεκτικότητας μεταξύ της Ποντιακής κοινότητας, ενισχύοντας την κοινή τους ιστορία και κληρονομια.
Σε δύσκολες και αβέβαιες στιγμές, η εικόνα της Παναγίας Σουμελά αποτελεί πηγή ηρεμίας και ελπίδας για τους Πόντιους, υπενθυμίζοντάς τους τη διαρκή κληρονομιά τους και τη διαρκή δύναμη της πίστης. Η εικόνα αντιπροσωπεύει όχι μόνο μια θρησκευτική συμβολή αλλά επίσης ένα πολιτιστικό άγγιγμα που συνδέει την Ποντιακή διασπορά με τις ρίζες της και παρέχει αίσθημα δύναμης εν μέσω δυσκολιών.
Την Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου (που βρίσκεται στη 650 New Canterbury Road, Hurlstone Park), μετά τη Θεία Λειτουργία, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εμφάνιση και περιφορά της εικόνας Παναγία Σουμελά, μαζί με μνημόσυνο υπέρ των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων Ελλήνων.
Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να παραβρεθούν.