Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Ένα ιδιαίτερο ταφικό έθιμο του Πόντου αναβιώνει την Κυριακή του Θωμά στην Καλαμαριά

Ένα ιδιαίτερο ταφικό έθιμο του Πόντου αναβιώνει την Κυριακή του Θωμά στην Καλαμαριά
Ένα ιδιαίτερο ταφικό έθιμο του Πόντου αναβιώνει την Κυριακή του Θωμά στην Καλαμαριά

Ένα έθιμο που μας έρχεται από τον αλησμόνητο Πόντο, με ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα, θα πραγματοποιήσει και φέτος η Αδελφότης Κρωμναίων Καλαμαριάς.

Όπως κάθε χρόνο έτσι κι φέτος η Αδελφότητα θα τιμήσει τους νεκρούς, πραγματοποιώντας το ιδιαίτερο ταφικό έθιμο την Κυριακή του Θωμά, στις 11.00 το πρωί στα Κοιμητήρια της Καλαμαριάς.

Η ανακοίνωση της η Αδελφότης Κρωμναίων Καλαμαριάς

12 Μαΐου ώρα 11:00 π.μ. στα Κοιμητήρια της Καλαμαριάς.

11:00 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση

12:00 μ.μ. Παραδοσιακό ποντιακό Παρακάθ’

Τι είναι το Ταφικό έθιμο

Σύμφωνα με το ποντιακό έθιμο που η Αδελφότητα Κρωμναίων το εφαρμόζει δεκαετίες, λέγεται πως οι ψυχές των νεκρών ανεβαίνουν από τον Άδη την ημέρα της Ανάστασης για να παραμείνουν ως την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Έτσι την Κυριακή του Θωμά περισσότερο και πιο περιορισμένα του Αγίου Πνέυματος, οι Πόντιοι αναβιώνουν το Ταφικό Εθιμο.

Μαζεύονται στα νεκροταφεία και αφού γίνει η καθεριωμένη επιμνημόσυνη δέηση, κατόπιν πάνω στους τάφους ή σε τραπεζάκια τοποθετούν τα φαγητά τους και με τη συνοδεία της λύρας πάντα, τρώνε, πίνουν και διασκεδάζουν προς τιμή των νεκρών.

Το ταφικό έθιμο, θα μπορούσε να συσχετισθεί με το αρχαίο ταφικό έθιμο της ”Ημέρας των χύτρων”, όπου πίστευαν την ημέρα εκείνη οι ψυχές ξαναγύριζαν στον επάνω κόσμο και βρίσκοταν αόρατες ανάμεσα στους ζωντανούς.

Επίσης πρέπει να υπογραμμίσουμε πως ούτε ένα δάκρυ δε στάζει τούτη τη μέρα, γιατί είναι αναστάσιμη και όχι πονεμένη θύμηση.

Η Αδελφότητα Κρωμναίων έστρωσε λοιπόν μια μεγάλη τράπεζα χαράς και αγάπης μπροστά στο εκκλησάκι της Αναστάσεως του Λαζάρου στα κοιμητήρια της Καλαμαριάς, με διάφορα εδέσματα. Θα σας περιμένουμε να τιμήσουμε τους αγαπημένους μας που μπορεί να μην είναι δίπλα μας αλλα είναι πάντα στην σκέψη μας.