Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

«1ο Αλωνί’ Συναπάντεμαν» στη Νίψα, με δρώμενα θερισμού και Ποντιακό γλέντι

«1ο Αλωνί’ Συναπάντεμαν» στη Νίψα, με δρώμενα θερισμού και Ποντιακό γλέντι
«1ο Αλωνί’ Συναπάντεμαν» στη Νίψα, με δρώμενα θερισμού και Ποντιακό γλέντι

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νίψας Έβρου σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του να τιμήσουν με την παρουσία τους το «1ο Αλωνί’ Συναπάντεμαν» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024 στον οικισμό Νίψας Ν. Έβρου.

H εκδήλωση αυτή θα έχει αφενός ως ορόσημο την έναρξη της αλωνιστικής περιόδου, γεωργική εργασία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το χωριό της Νίψας και αφετέρου στην ανάδειξη του πανηγυριού στα πλαίσια του εορτασμού των Πολιούχων της Νίψας των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Στις 19:00 το απόγευμα θα τελεστεί Μέγας Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου Νίψας όπου θα τίθενται σε προσκύνημα τα λείψανα της Οσίας Σοφίας Της Κλεισούρας, η οποία ήλκε την καταγωγή της από τον Πόντο.

Εν συνεχεία τα παρευρισκόμενα ποντιακά σωματεία δια των λαβάρων τους θα συνοδεύσουν την εικόνα των πολιούχων της Νίψας Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην περιφορά που θα πραγματοποιηθεί εντός του οικισμού.

Μετά το πέρας του εσπερινού, οι χορευτές των ποντιακών συλλόγων από τον Έβρο αλλά και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, θα ξεκινήσουν από τον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου χορεύοντας τον χορό Ομάλ’ να κατευθύνονται στην πλατεία του χωριού προκειμένου να συμμετάσχουν σε ένα δρώμενο που θα μας ταξιδέψει στην Παλιά Νίψα και στις αγροτικές εργασίες του θερισμού και κατόπιν σε ομαδικό ποντιακό παραδοσιακό χορό.

Θα ακολουθήσει γλέντι για όλους τους επισκέπτες υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας και του κεμανέ.