Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Ολοκληρώθηκε πλέον ο Α΄ Κύκλος του Προγράμματος «Σπουδές στον Ποντιακό Ελληνισμό»

Ολοκληρώθηκε πλέον ο Α΄ Κύκλος του Προγράμματος «Σπουδές στον Ποντιακό Ελληνισμό»
Ολοκληρώθηκε πλέον ο Α΄ Κύκλος του Προγράμματος «Σπουδές στον Ποντιακό Ελληνισμό» 

Ολοκληρώθηκε πλέον ο Α΄ Κύκλος του Προγράμματος «Σπουδές στον Ποντιακό Ελληνισμό» που η Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ πραγματοποίησε στο Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του ΕΑΠ, στο διάστημα Μάρτ-Ιούν 2024. Σκοπός του προγράμματος ήταν και είναι: 1. Η διδασκαλία και ενημέρωση των σπουδαστών για την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική δραστηριότητα των Ελλήνων στον γεωγραφικό χώρο του Πόντου καθώς και για το Ανατολικό Ζήτημα και τον ρόλο των Μ. Δυνάμεων, τη Γενοκτονία, τις συνθήκες ξεριζωμού και την άφιξη- των προσφύγων στην Ελλάδα, μέσα από τη συστηματική χρήση και την κριτική προσέγγιση των γραπτών πηγών, των προφορικών μαρτυριών, της ιστορικής γεωγραφίας κ.λπ.

2. Η υπεύθυνη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε ζητήματα που επηρεάζουν τη δημόσια ιστορία και συνεπώς την κοινωνία και τις αντιδράσεις της, όπως το ζήτημα της Γενοκτονίας, ο λαϊκισμός που αναπτύσσεται γύρω από το ζήτημα αυτό και οι θεμιτές και αθέμιτες πρακτικές διεκδίκησης της διεθνούς αναγνώρισης. Το πρόγραμμα έχει σκοπό αυτά τα ζητήματα να προσεγγίζονται με νηφαλιότητα, επιστημονική ακρίβεια και εγκυρότητα.
3. Η ανάδειξη και η μελέτη ζητημάτων που σχετίζονται με ζητήματα προσφυγικής εγκατάστασης και αποκατάστασης, οικογενειακής ιστορίας και καταγωγής.
4. Η διάχυση της ήδη υπάρχουσας γνώσης και η κατάρτιση των νέων επιστημόνων.

Όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν όχι μόνο χάρη στο διδακτικό προσωπικό που ανέλαβε την υλοποίηση των σεμιναρίων του Προγράμματος, αλλά κυρίως χάρη στους επιμορφούμενους από την Ελλάδα και την ομογένεια, κάθε ηλικίας και προερχόμενους από διαφορετικούς κλάδους σπουδών. Με τις ερωτήσεις τους, και την ενεργή συμμετοχή τους οι εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές κ.ά. κατέστησαν κάθε συνάντηση ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα ωφέλιμη. Οι ίδιοι μάλιστα οι συμμετέχοντες ζήτησαν την επανάληψη του Προγράμματος σε έναν β΄ κύκλο συναντήσεων με εμβάθυνση σε κάποιες από τις ενότητες που εξετάστηκαν (λ.χ. Γενοκτονία, Προσφυγικό Ζήτημα, Ελληνισμός πρώην ΕΣΣΔ κλπ.

Το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ποντιακό Ελληνισμό» θα υλοποιηθεί και πάλι από την αρχές του προσεχούς ακαδημαϊκού έτους (2024-2025). Για τις εγγραφές νέων σπουδαστών, τον χρόνο και το περιεχόμενο του Προγράμματος θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση μετά το καλοκαίρι.

Μείνετε συντονισμένοι εδώ: https://kedivim.eap.gr/?page_id=15758