Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Νέα Σμύρνη: Άναψαν και φέτος τη "Φλόγα της Μνήμης"

Νέα Σμύρνη: Άναψαν και φέτος τη "Φλόγα της Μνήμης"
Νέα Σμύρνη: Άναψαν και φέτος τη "Φλόγα της Μνήμης"

Η Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης- Αγ. Δημητρίου- Π. Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα» και ο δήμος Ν. Σμύρνης, άναψαν τη φλόγα της μνήμης, το Σάββατο 25 Μαΐου, στο μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού, στην σημαιοστολισμένη ομώνυμη πλατεία στην προσφυγούπολη Νέα Σμύρνη.

Τη φλόγα μετέφεραν στο μνημείο οι δρομείς του «Δρόμου της μνήμης», ξεκινώντας από την πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης και την προτομή του, το μνημείο της Περγάμου, το μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων και το μνημείο των πεσόντων Προσκόπων Αϊδινίου. Με την άφιξή τους οι δρομείς, με επικεφαλής το Γιώργο Χιονίδη, άναψαν κεριά με τη φλόγα της δάδας, υπό τους ήχους της Καμπάνας του Πόντου, της λύρας του Γιάννη Καζαντζίδη και του νταουλιού του Φίλιππου Πουρπουτίδη. Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης κ.κ. Συμεών τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας και στη μνήμη του πρόσφατα αποβιώσαντα φωτισμένου Πόντιου διανοούμενου και ανιδιοτελούς πολιτικού Μιχάλη Χαραλαμπίδη, στην προσωπικότητα του οποίου αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ράνια Χρυσοχοΐδου.

Νέα Σμύρνη: Άναψαν και φέτος τη "Φλόγα της Μνήμης"

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα ντοκουμέντα μέσα από τα οθωμανικά αρχεία, στη στάση της Τουρκίας μέχρι σήμερα και στη σημασία του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Μετά την κατάθεση στεφάνων ακολούθησε καλλιτεχνικό αφιέρωμα από τη χορωδία της Ένωσης υπό τη διεύθυνση της μουσικολόγου Δέσποινας Κανάκη-Χρυσοχοΐδου και τη χορευτική ομάδα. Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης μοιράστηκαν κόλλυβα από το “σινίν” και ποικίλα ποντιακά εδέσματα.

Νέα Σμύρνη: Άναψαν και φέτος τη "Φλόγα της Μνήμης"

Η Ένωση ευχαριστεί όλα τα μέλη και τους φίλους για τη αθρόα συμμετοχή τους και ιδιαίτερα το σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Συμεών, τους Δημάρχους, Ν. Σμύρνης Γιώργο Κουτελάκη και Π. Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλο, την τ. Δήμαρχο και νυν δημοτική σύμβουλο Αγ. Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ν. Σμύρνης Γ. Καρούμπα και τη γραμματέα Ρ. Οικονόμου, τους αντιδημάρχους Ν. Σμύρνης Μ. Αγγελίδου, Θ. Αδάπα, Π. Γιατζίδη, Γ. Γουρναρόπουλο, Δ. Φερεντίνο, Θ. Καστόρη, Κ. Αναγνωστόπουλο, Θ. Μάντζιο, την επικεφαλής αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Νάνου, τους δημοτικούς συμβούλους Κ. Δεληγιάννη που είναι και πρόεδρος συλλόγου Ηπειρωτών «Η Τιτάνη», τους Σ. Κούπα, Ε. Ηλιάδου, Η. Σώζο, Λ. Κικίδη, Σ. Λινού, τον τ. Αντιδήμαρχο και νυν δημοτικό σύμβουλο Αγ. Δημητρίου, Α. Γαβαλά, τους προέδρους και εκπρόσωπους των αδερφών σωματείων: Τον Πρόεδρο των Ασσυρίων Κ. Μπατσάρα, Τενεδίων Π. Οκομούση, Θεάτρου Πόντου Γ. Κοσμίδη, Αιτωλοακαρνάνων Γ. Ταπραντζή, τον Καρπάθιο ποιητή και συγγραφέα Γ. Κανάκη, τον Παναγιώτη Σιδηρόπουλο, επικεφαλής της Ομάδας “Των Ποντίων η λαλία ανθεί” με την Καμπάνα του Πόντου.