Με επιτυχία στέφθηκε και ο 7ος Διαγωνισμός Ποντιακής Γαστρονομίας στο Θρυλόριο Κομοτηνής |
Το “Πλιγούρι με καβουρμά και Κουιμάκ/Χαβίτς” που ετοίμασε η Οργάνωση Ποντίων Ν. Καστοριάς, με μάγειρες τον Σάββα Καρυπίδη και τον Λάμπρο Θεοχάρη, απέσπασε το πρώτο βραβείο στον 7ο Διαγωνισμό Ποντιακής Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 13 Ιουλίου στο Θρυλόριο Κομοτηνής. Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» και την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας στα πλαίσια της Γιορτής Πολιτισμού «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» που πραγματοποιείται για άλλη μια χρονιά, από τις 12 έως τις 17 Ιουλίου, με αφορμή την γιορτή της Αγίας Μαρίνας. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 16 Ποντιακοί Σύλλογοι από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με ισάριθμες συνταγές ενώ μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου που έσπευσα να παρακολουθήσει την παρασκευή των εδεσμάτων, να γευτεί τις νοστιμιές, να συγχαρεί τους νικητές και να ψηφίσει για το “Βραβείο Κοινού”.
Δεύτερο βραβείο δόθηκε στον “Αλευρένιο Χαλβά με πετιμέζι- το γλυκό της Άννας”, που ετοίμασε η κ. Νούλα Φιλιππίδου από τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας “Ο Εύξεινος Πόντος” ενώ το τρίτο βραβείο έλαβαν τα “Βαρένικα” του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρινής Κοζάνης. Βραβείο Κοινού απέσπασαν τα “Τσοκαλίκλια” του Συλλόγου Ποντίων Νίψας. Οι νικητές παρέλαβαν ένα Ξυλάγγ’, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν αναμνηστικά δώρα.
Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν τα μέλη της Ένωσης Επαγγελματιών Ελλάδας: Αντώνης Μουστάκας, Executive Chef, Κική Εμμανουηλίδου, σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, Αναστάσιος Αρουτσίδης, Executive Chef, Δημήτρης Μασμανίδης, Σεφ. Κριτές ήταν επίσης ο Νίκος Λυγερός, στρατηγικός σύμβουλος, Θωμάς Σαββίδης, βιολόγος-χημικός, καθηγητής ΑΠΘ και η Σεφ Καλλιόπη Πετρίδου.
Παρουσίασε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου, “ψυχή” των εκδηλώσεων, η οποία, ως ακούραστη πρωτεργάτρια, μαζί με τους εθελοντές, μέλη του Συλλόγου, φρόντισε για την άψογη διοργάνωση, εξασφαλίζοντας για άλλη μια φορά την επιτυχία και την μεγάλη συμμετοχή. Η κ. Μαυρίδου τόνισε ότι ο θεσμός του Διαγωνισμού Ποντιακής Γαστρονομίας, που συμπλήρωσε 7 έτη είναι “μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της Ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής”.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε χιουμοριστικό βίντεο, που διαφήμιζε τον διαγωνισμό.
Η βραδιά έκλεισε με χορό των παρευρισκομένων.
Πηγή: Politismika