Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης στηρίζει και πάλι το Ποντιακό θέατρο

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης στηρίζει και πάλι το Ποντιακό θέατρο
Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης στηρίζει και πάλι το Ποντιακό θέατρο

Νέο ερασιτεχνικό θεατρικό τμήμα πρόκειται να λειτουργήσει στους κόλπους της από το φθινόπωρο, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης.

Όπως είναι γνωστό το θεατρικό τμήμα της Ε.Λ.Θ. λειτούργησε επί 40 και πλέον χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Παρουσιάστηκαν δεκάδες θεατρικά έργα, γραμμένα όλα στην ποντιακή διάλεκτο, από ποντιακής καταγωγής συγγραφείς, με προεξάρχοντα τον Φίλωνα Κτενίδη, ο οποίος είχε και τη διοικητική εποπτεία του «θιάσου».

Τα έργα, ήταν συνήθως ηθογραφικές κωμωδίες και δραματικές ηθογραφίες, με θέματα τον έρωτα, τον γάμο, την ξενιτιά, την οικογενειακή ζωή, την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα των Ποντίων, αλλά και με πατριωτικό και ιστορικό περιεχόμενο.

Παραστάσεις δόθηκαν με τεράστια επιτυχία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Συντελεστές ήταν ταλαντούχοι ερασιτέχνες ηθοποιοί που συμμετείχαν στο θίασο κινούμενοι από φιλοτιμία, ενθουσιασμό, καλλιτεχνικό μεράκι και, κυρίως, αγάπη για την παράδοση του Πόντου.

Το 1985 όμως διακόπηκε η δραστηριότητά του θεατρικού τμήματος και πρόσφατα το Δ.Σ. της Ε.Λ.Θ. αποφάσισε να το επανασυστήσει.

Για αυτό καλούνται όσα μέλη και φίλοι της Λέσχης επιθυμούν να συμμετέχουν στο ερασιτεχνικό θεατρικό τμήμα να το δηλώσουν στη γραμματεία τηλ. 2310241753 (10 π.μ - 2 μ.μ.) και στο 6944538536.

Σκηνοθέτης θα είναι ο Γιάννης Γεωργιάδης και από το Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι πρόβες με στόχο σε ένα χρόνο από τώρα να ξεκινήσουν οι παραστάσεις…