Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

“Κρήτη και Πόντος” μαζί στα “Αξιουπολίτικα”

“Κρήτη και Πόντος” μαζί στα “Αξιουπολίτικα”
“Κρήτη και Πόντος” μαζί στα “Αξιουπολίτικα”

Η εκδήλωση “Κρήτη και Πόντος” πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Αυγούστου 2024 στο πλαίσιο των Αξιουπολίτικων στην πλατεία Ελευθερίας.

Ήταν μια μοναδική βραδιά φέροντας κοντά δύο μεγάλες παραδόσεις της Ελλάδας, την κρητική και την ποντιακή. Η πλατεία Ελευθερίας γέμισε από κόσμο που ήρθε να παρακολουθήσει αυτή την εξαιρετική μουσικοχορευτική βραδιά, η οποία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ο Γιώργος Σφακιανάκης, μαζί με την ορχήστρα του, ανέβασε το κέφι στα ύψη με τις μουσικές του ερμηνείες, προσφέροντας ένα πρόγραμμα γεμάτο από τους ήχους της λύρας και του λαούτου. Η βραδιά περιλάμβανε παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα που έδωσαν το παρόν, παρουσιάζοντας αυθεντικούς κρητικούς και ποντιακούς χορούς. Οι συμμετέχοντες σύλλογοι, όπως ο Σύλλογος Κρητών Ν. Κιλκίς “Το Αρκάδι”, ο Σύλλογος Ποντίων Αξιούπολης “Τραντέλλενες” και ο Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και περιχώρων “Οι Ακρίτες”, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, προσφέροντας στο κοινό μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

“Κρήτη και Πόντος” μαζί στα “Αξιουπολίτικα”

Στην αρχή της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν δύο ιδιαίτερα τιμητικές βραβεύσεις. Ο πατέρας Ιγνάτιος τιμήθηκε για την πολύχρονη και αφοσιωμένη προσφορά του ως ιερέας στον Ιερό Ναό Άξιον Εστί και τη γενικότερη συμβολή του στην πνευματική και κοινωνική ζωή της Αξιούπολης. Η αναγνώριση της αφοσίωσης και του έργου του πατέρα Ιγνάτιου ήταν μια συγκινητική στιγμή, που έφερε δάκρυα στα μάτια πολλών από τους παρευρισκόμενους. Επίσης, βραβεύθηκε ο Αθλητικός Σύλλογος Αξιούπολης (ΑΣΑ) για την κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Χειροσφαίρισης Νέων, έτους 2024. Η βράβευση αυτή αποτελεί αναγνώριση της σκληρής δουλειάς και των επιτυχιών των αθλητών και των προπονητών του συλλόγου, που προάγουν τον αθλητισμό και την αξία της ομαδικότητας στην τοπική κοινωνία.

“Κρήτη και Πόντος” μαζί στα “Αξιουπολίτικα”

Η εκδήλωση κατάφερε να ενώσει δύο φαινομενικά διαφορετικές παραδόσεις σε μια κοινή γιορτή, αποδεικνύοντας την κοινή πολιτιστική ρίζα και την αγάπη για την παράδοση που διακατέχει τους Έλληνες. Το πλήθος που παρακολούθησε την εκδήλωση ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό, χορεύοντας και τραγουδώντας μαζί με τους καλλιτέχνες, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ζεστασιάς και ενότητας. Η βραδιά “Κρήτη και Πόντος” αποτέλεσε όχι μόνο μια γιορτή της παράδοσης, αλλά και ένα παράδειγμα της δύναμης που έχει ο πολιτισμός να ενώνει ανθρώπους από διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας.

Πηγή: CretaOne