Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

«Παναγία Σουμελά» στο Βέρμιο: Όλα έτοιμα και φέτος για να τιμηθεί η Χάρη της

«Παναγία Σουμελά» στο Βέρμιο: Όλα έτοιμα και φέτος για να τιμηθεί η Χάρη της
«Παναγία Σουμελά» στο Βέρμιο: Όλα έτοιμα και φέτος για να τιμηθεί η Χάρη της

Η Πανελλήνια και Πανορθόδοξη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα εορτασθεί την παραμονή Τετάρτη 14 Αυγούστου και ανήμερα την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024, στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» στην Καστανιά Βεροίας. Απανταχού Πόντιοι και φιλοπόντιοι, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, των πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων, θα τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις.

Ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κκ. Παντελεήμων την Τετάρτη 14 Αυγούστου θα χοροστατήσει στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και θα προεξάρχει στην Ιερά Λιτανεία, όπως και την Πέμπτη 15 Αυγούστου το πρωί θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό. Φέτος θα ιερουργήσει με τη συνοδεία αρχιερέων που διακονούν τον την Ορθοδοξία εκτός συνόρων, του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Αποστόλου, του Επίσκοπου Νιαζιανζού Αθηναγόρα- αρχιγραμματέα της επαρχιακής συνόδου της Αμερικής, του Επισκόπου Απαμείας Παΐσιου από την Ουγγαρία και του Επισκόπου Παΐσιου- βοηθού του Πατριάρχου Ρουμανίας. Το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο θα ακολουθήσει η έξοδος της Ιεράς Εικόνας, επιμνημόσυνος Δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του  Αλέξανδρου Υψηλάντη και  τέλος η Επίσημη Λιτάνευση της Ι. Εικόνας. Όπως κάθε χρόνο έτσι για την πανηγυρική εορτή του Δεκαπενταυγούστου πιστοί, προσκυνητές, νέοι επισκέπτες ή παλιοί, συνεπείς στο ετήσιο ραντεβού τους, ανηφορίζουν στην «Παναγία Σουμελά», στο φιλόξενο Βέρμιο. Επιθυμούν να προσκυνήσουν την Εικόνα που, σύμφωνα με την παράδοση, φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και να ακουμπήσουν τις αγωνίες και τις έγνοιες τους στην Σουμελιώτισσα.

Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, την αξιωματική αντιπολίτευση  Σύριζα- Προοδευτική Συμμαχία η βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη, την Ελληνική Λύση θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής Ημαθίας κ. Βασίλειος Κοτίδης. Την Βουλή των Ελλήνων θα εκπροσωπήσει ο Βουλευτής Ν. Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης Θα παραβρεθούν επίσης βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και Πρέσβεις ξένων χωρών.  Τις εκδηλώσεις θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού κ. Γεώργιος Κωστίδης, αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, πρόεδροι Ποντιακών Συλλόγων και Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και εκπρόσωποι φορέων.

Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με την παρουσία παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων θα λάβουν χώρα την παραμονή Τετάρτη 14 Αυγούστου στις 21:00 και ανήμερα Πέμπτη 15 Αυγούστου τις 12:00. Η Προσκύνηση της Ι. Εικόνας γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια των ημερών.