Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Η "Ιστορία και συγγραφή της Ποντιακής Λογοτεχνίας" θα διδάσκεται σε μεταπτυχιακό

Η "Ιστορία και συγγραφή της Ποντιακής Λογοτεχνίας" θα διδάσκεται σε μεταπτυχιακό
Η "Ιστορία και συγγραφή της Ποντιακής Λογοτεχνίας" θα διδάσκεται σε μεταπτυχιακό

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνει πως στα πλαίσια λειτουργίας του μεταπτυχικού τίτλου σπουδών για τη δημιουργική γραφή, προκηρύσσεται νέα μεταπτυχιακή κατεύθυνση για την "Ιστορία και συγγραφή της Ποντιακής Λογοτεχνίας" με τη διεύθυνση του καθηγητή Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Τριαντάφυλλου Η. Κωτόπουλου.

Πρόκειται για πρωτοπόρα επιλογή της Ακαδημαϊκής Πολιτείας, καθώς θα μελετηθεί για πρώτη φορά η ιστορία, η λογοτεχνία, η ποίηση και ο θεατρικός λόγος μίας διαλέκτου της ελληνικής γλώσσας σε ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα. Πέραν της συμβολής στις επιστήμες της γλωσσολογίας και φιλολογίας, το νέο μεταπτυχιακό φιλοδοξεί ν` αποτελέσει επιτυχές πρόκριμα επιστημονικού ενδιαφέροντος για τις επιζώσες ελληνικές διαλέκτους εν γένει, καθώς αυτές θα παραμένουν οι εν τω βάθει πνεύμονες της Ρωμιοσύνης, με τις λογοτεχνίες τους μάλιστα ν` αποτελούν πρεσβευτικά της μανιφέστα. 

Για τον μεταπροσφυγικό-ποντιακό ελληνισμό, αποτελεί μοναδιαία ευκαιρία διάσωσης και σύγχρονων σπουδών της ρωμιολαλιάς του Πόντου, όχι μόνο της αρχειακής της μαρτυρίας, αλλά πολύ περισσότερο της δεξιότητας της ως επίκαιρου λογοτέχνη, ποιητή και στιχουργού. Οι σπουδές στο νέο μεταπτυχιακό, έχουν την απαραίτητη παιδαγωγική επάρκεια και διαρκούν 4 εξάμηνα.

Τα μαθήματα θα γίνονται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή τηλεματικά, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Μεταξύ άλλων θα διδαχθούν ο πεζός λόγος, η στιχουργική, το θέατρο, η ιστορία και η λαογραφία του ποντιακού ελληνισμού, όπως επίσης ειδικές θεματικές για την επιμέλεια κειμένων, δημοσιογραφικού λόγου και χρήσης τεχνολογίας- πολυμεσικών εφαρμογών στη λογοτεχνία.

Οι διδάσκοντες, Έλληνες και μη, ακαδημαϊκοί και αναδίφες του πολιτισμικού ίχνους της ποντικής Ρωμιοσύνης, προέρχονται από ευρύ φάσμα επιστημών αλλά και εφαρμογών στην τέχνη,την τεχνολογία και την εκπαίδευση. 

* Δεν απαιτείται γνώση της ποντιακής διαλέκτου ή οποιαδήποτε κατάρτιση στην ιστοριολαογραφία του ποντιακού ελληνισμού.

Πληροφορίες στους συνδέσμους: