Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Βασίλειος Θεοδωρίδης: Ο βιολόγος που ερευνά την Ποντιακή Γενοκτονία

Βασίλειος Θεοδωρίδης: Ο βιολόγος που ερευνά την Ποντιακή Γενοκτονία
Βασίλειος Θεοδωρίδης: Ο βιολόγος που ερευνά την Ποντιακή Γενοκτονία

Γεννημένος το 1931, στην Κωνσταντία Αλμωπίας του Νομού Πέλλας, έζησε μέσα από τις περιγραφές των γονέων του, Ελλήνων του Πόντου, την αγριότητα των διώξεων από τις πατρογονικές τους εστίες. Οι εικόνες αυτές, τον σημάδεψαν, με αποτέλεσμα, να αποφασίσει να ασχοληθεί ενεργά με την προώθηση της Γενοκτονίας των Ποντίων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου πήγε για μεταπτυχιακές σπουδές το 1956, μετά την αποφοίτησή του από την Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ.

Οι ορίζοντες που ανοίχθηκαν για τον Δρ. Βασίλειο Θεοδωρίδη μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές και το Ντοκτορά που έλαβε στη Βιολογία και τη Βιοχημεία από τον Boston University, τον οδήγησαν στην ανακάλυψη μιας σειράς αντιπαρασιτικών φαρμάκων, μεταξύ των οποίων και η Αλβενδαζόλη, το πρώτο αντιπαρασιτικό φάρμακο ευρέος φάσματος, ένα φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στην αντιμετώπιση παρασιτικών νοσημάτων, όπως ο εχινόκοκκος, οι ταινίες, οι οσκαρίδες, το ηπατικό δίστομο κ.α.

Ο μεγάλο φόρτος εργασίας του, δεν το απέτρεψε να ασχολείται εδώ και δεκαετίες, με τα κοινά της ελληνικής παροικίας και ιδιαίτερη με την προώθηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ζει στη Φιλαδέλφεια μαζί με τη σύζυγό του Αναστασία, με την οποία απέκτησε τρεις κόρες. Χάρη στις συνεχείς προσπάθειές του, το 2006 στήθηκε στο χώρο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αγίας Σοφίας, το μοναδικό στις ΗΠΑ Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο ίδιος υπηρέτησε τον Ποντιακό Ελληνισμό της Ομογένειας της Αμερικής για δύο έτη από τη θέση του γραμματέα της Παν- ποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, ενώ έχει διατελέσει επί σειρά ετών, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίται» της Μείζονος Φιλαδέλφειας.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως ότι κάνει, το οφείλει στη μητέρα του, και στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τη δεύτερη μεγαλύτερη του 20ου αιώνα και συνεχίζει: «Οι Ελληνες της Αμερικής, μπορούμε να συμβάλουμε πολλαπλά για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων. Εχουμε το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και γνωρίζουμε τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε. Η σημαντική αυτή υπόθεση έχει τύχει τα τελευταία χρόνια προόδου, η οποία χρίζει περαιτέρω προβολής και στήριξης από την ελληνική πολιτεία».