Πραγματοποιήθηκε από τις 18 μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου το μαθητικό φεστιβάλ αναπαραστατικών δρώμενων «Νέοι Ομηρίδες» στη Χίο, μια συνδιοργάνωση της ΔΔΕ Χίου και του πολιτιστικού οργανισμού ΕΘΟΣ Αιγαίου.
Το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής συμμετείχε στο φεστιβάλ με την παράσταση «Ο Όμηρος στον Πόντο», την οποία παρουσίασε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου την Τετάρτη 18/9/2024. Πρόκειται για μία παράσταση η οποία συνέδεσε το θέμα του νόστου των ομηρικών επών, και συγκεκριμένα της Οδύσσειας, με την ιστορική πραγματικότητα του ξεριζωμού του ποντιακού ελληνισμού από τις πατρογονικές του εστίες αλλά και με κάθε σύγχρονη μορφή προσφυγιάς. Αποσπάσματα της Οδύσσειας αποδόθηκαν στην ποντιακή διάλεκτο από τους μαθητές που συμμετείχαν στο θεατρικό δρώμενο.
Σύμφωνα με τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Δανάη Παντελίδου, το φεστιβάλ αποδείχτηκε υπέροχη αφορμή ώστε οι μαθητές να προσεγγίσουν με τρόπο βιωματικό τα ομηρικά έπη, καθώς και πτυχές της ελληνικής ιστορίας αλλά και της σύγχρονης πραγματικότητας. Παράλληλα, παρακολούθησαν και τις εξαιρετικές παραστάσεις των υπόλοιπων σχολείων που προσήλθαν στη Χίο από διάφορα μέρη της Ελλάδας κι από την Ισπανία, ενώ δόθηκε η ευκαιρία για συναντήσεις, γνωριμία με διαφορετικές κουλτούρες, και ανταλλαγές εμπειριών και πολιτιστικών στοιχείων.
Γνωριμία με τη Χίο
Η γνωριμία με το νησί της Χίου ήταν επίσης θαυμάσια. Στοιχεία της τοπικής ιστορίας, οικονομίας κι αρχιτεκτονικής συνέθεσαν μια επαρκή εικόνα της πορείας του νησιού, πριν και μετά την ένταξή του στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Η καλλιέργεια και η παραγωγή της μαστίχας ξεχώρισε μεταξύ των οικονομικών δραστηριοτήτων. Εντυπωσίασε η αρχιτεκτονική των μαστιχοχωρίων και η δόμηση των οικιών ώστε οι οικισμοί να μετατρέπονται σε φρούρια, προκειμένου να προστατευτεί η παραγωγή της μαστίχας από τους πειρατές. Θαυμαστά ήταν και τα ξυστά, η ιδιαίτερη πρακτική στολισμού των τοίχων των σπιτιών με γεωμετρικά σχέδια ξυσμένα πάνω στους σοβάδες.
Ευχαριστίες
Το σχολείο απευθύνει θερμές ευχαριστίες στους διοργανωτές, οι οποίοι μερίμνησαν για τις τεχνικές λεπτομέρειες των παραστάσεων, διευκόλυναν τη διαμονή στη Χίο, μερίμνησαν για τρία γεύματα των μαθητών όλων των σχολικών ομάδων, για τη μεταφορά και την ξενάγησή τους στο Πυργί και στο Μουσείο Μαστίχας στα μαστιχοχώρια της νότιας Χίου. Ακόμα ευχαριστεί την εταιρεία Venalko ΙΚΕ, η οποία χρηματοδότησε μέρος των εξόδων που απαιτήθηκαν για τη μεταφορά της ομάδας στο νησί της Χίου με το ποσό των 1.500 ευρώ στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας. Όπως επίσης την κ. Μποζνακίδου Δήμητρα, εκπρόσωπο της εταιρείας, για την πολύτιμη συνεισφορά της στην παράσταση όσον αφορά την υποστήριξη και τις ιδέες στη σκηνοθεσία. Τέλος ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει στην κ. Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρο του Ποντιακού συλλόγου Η Τραπεζούντα και το Γαρς, η οποία επιμελήθηκε ηχητικά αποσπάσματα για την προφορά στα ποντιακά χωρίων του έργου, ενώ δάνεισε και τις ποντιακές στολές που ήταν απαραίτητες για την εμφάνισή μας στο φεστιβάλ.
Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης