Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση με θέμα «Η έλευση των Καυκασίων στην Ελλάδα και ο ρόλος του Καζαντζάκη»

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση με θέμα «Η έλευση των Καυκασίων στην Ελλάδα και ο ρόλος του Καζαντζάκη»
Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση με θέμα «Η έλευση των Καυκασίων στην Ελλάδα και ο ρόλος του Καζαντζάκη»

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 18:00 στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη θα λάβει χώρα η εκδήλωση-ημερίδα «Η έλευση των Καυκασίων στην Ελλάδα και ο ρόλος του Καζαντζάκη». Πρόκειται για μία συνδιοργάνωση της Αντιδημαρχίας Ανάδειξης Προσφυγικής Ταυτότητας της Καλαμαριάς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Καυκασίων «Ο Προμηθέας» με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου και των 30 χρόνων από την επαναλειτουργία του.

Μετά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό θα απευθύνουν η Δήμαρχος Καλαμαριάς κα Χρυσή Αράπογλου, ο Αντιδήμαρχος Ανάδειξης της Προσφυγικής Ταυτότητας της Καλαμαριάς κ. Σωτήρης Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καυκασίων «Ο Προμηθέας» κ. Χρήστος Πετανίδης.

Η εκδήλωση συμπεριλαμβάνει επιστημονικό αλλά και σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το επιστημονικό αποτελείται από μία ημερίδα, με ομιλητές ειδικούς επιστήμονες που θα παρουσιάσουν μέσα από τις έρευνές τους διάφορες πτυχές της ιστορίας των Καυκασίων μέχρι την έλευσή τους στην Ελλάδα. Στην πρώτη συνεδρία θα παρουσιασθεί πως οι Πόντιοι μετοίκησαν από τον Πόντο στον Καύκασο και άλλες πτυχές της ζωής τους εκεί. Εισηγητές θα είναι ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ και ο Χαράλαμπος Γάππας, διδακτορικός φοιτητής Ιστορίας στο University of North Carolina at Chapel Hill. 

Στη δεύτερη συνεδρία θα αναλυθεί η έλευση των Καυκασίων στην Ελλάδα, ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισε σε αυτό ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας, δημοσιογράφος, πολιτικός, ποιητής και φιλόσοφος, Νίκος Καζαντζάκης όπως και οι συνθήκες που βίωσαν οι Καυκάσιοι τα πρώτα χρόνια από την άφιξή τους στην Θεσσαλονίκη. Εισηγητές θα είναι ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ο Γιώργος Μαυρουδής, Υποψήφιος Διδάκτορας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Ιστορικός Αντιδημαρχία Ανάδειξης Προσφυγικής Ταυτότητας Καλαμαριάς. Συντονιστές των παραπάνω συνεδριών της Ημερίδας θα είναι αντίστοιχα, ο Θεοδόσης Κυριακίδης, Επισκέπτης Λέκτορας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και η Ελένη Ιωαννίδου, Ιστορικός στο Αντιδημαρχία Ανάδειξης Προσφυγικής Ταυτότητας Καλαμαριάς.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται δύο τραγούδια από τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας» και ένας χορός από κοινού Χορευτικό Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας» και Χορευτικό Συλλόγου Κρητών Βρακοφόρων Μακεδονίας.