Μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές οργανώσεις των Ελλήνων του Πόντου, αυτή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά στο 28ο συνέδριο της, που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο 12-13 Οκτωβρίου 2024, στις αποφάσεις της συμπεριέλαβε θέματα, όπως τη συμμαχία με Τούρκους ακαδημαϊκούς και βουλευτές για την άσκηση πίεσης στην Τουρκική κυβέρνηση να παραδώσει τα πρακτικά της Δίκης της Αμάσειας το 1921 και να δώσει στοιχεία για την τύχη των σορών των απαγχονισθέντων και τη μετονομασία της Πλατείας Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη, ως "Πλατεία Γενοκτονίας και Ολοκαυτώματος".
Τα εν λόγω «Δικαστήρια» καταδίκασαν σε εκτέλεση εκατοντάδες Έλληνες το 1921, οι οποίοι ήταν σημαντικές προσωπικότητες στον Εύξεινο Πόντο και όχι μόνο. Πρέπει επιτέλους να μάθουμε πόσοι εκτελέστηκαν και που εναποτέθηκαν τα απαγχονισμένα κορμιά τους.
Και αυτό δεν είναι πλέον μόνο αίτημα δικό μας, αλλά και Τούρκων βουλευτών για να λάμψει επιτέλους η αλήθεια.
Όπως έχει γίνει γνωστό ένας Τούρκος βουλευτής, ο Ισκεντέρ Μπαϊχάν τού Εργατικού Κόμματος Emek Partisi, κατέθεσε πριν λίγες ημέρες σχετικό αίτημα στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Η εξέλιξη προέκυψε μετά από άρθρο τού Τούρκου συγγραφέα, ερευνητή, ιστορικού και οικονομολόγου, Νεβζάτ Οναράν στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Duvar”, με θέμα τα Δικαστήρια της Αμάσειας το 1921 και την απόδειξη της άμεσης εμπλοκής του Μουσταφά Κεμάλ.
Ασκούνται πλέον εσωτερικές πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να έχουν πρόσβαση οι μελετητές στα πρακτικά, ώστε να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός των θυμάτων, να ανευρεθεί ο χώρος, όπου ερρίφθησαν οι σοροί των θυμάτων και, κατόπιν ταυτοποίησης, να ταφούν τα υπολείμματα με τις πρέπουσες θρησκευτικές τιμές.
Είναι μια ιστορική εξέλιξη, που ξυπνά συνειδήσεις, αναδύει την ιστορική αλήθεια, εκθέτει τούς γενοκτόνους και τις πρακτικές εξόντωσης τού Ελληνισμού τού Πόντου και τής Μικράς Ασίας, ευρύτερα.
Τέλος, ζητείται από το Δήμο Θεσσαλονίκης, η μετονομασία της πλατείας «Ελευθερίας» στο κέντρο της πόλης, σε πλατεία «Θυμάτων Γενοκτονίας και Ολοκαυτώματος», μιας και η εν λόγω πλατεία έχει πάρει το όνομα της, λόγω της έναρξης τού Κινήματος των Νεοτούρκων το 1908, από τον συγκεκριμένο χώρο. Είναι παράδοξο να τιμούμε για πάνω από ένα αιώνα στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, τους εμπνευστές της Γενοκτονίας που υποστήκαμε.
Στην εν λόγω πλατεία οι Ναζί συγκέντρωσαν τους εβραϊκής καταγωγής Θεσσαλονικείς στην πορεία για την εξόντωσή τους.
Μια τέτοια πλατεία θα έπρεπε να αποτελεί μνημείο λύτρωσης και δικαίωσης και όχι σημείο αναφοράς εγκλημάτων μισαλλοδοξίας κατά της ανθρωπότητας.