Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Ξεκίνησε και επίσημα με τον αγιασμό η νέα χρονιά για τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος»

Ξεκίνησε και επίσημα με τον αγιασμό η νέα χρονιά για τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος»
Ξεκίνησε και επίσημα με τον αγιασμό η νέα χρονιά για τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος»

Με τις ευλογίες του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, παρουσία του δημάρχου Κομοτηνής, του διοικητικού συμβουλίου και πολλών μελών και φίλων του, ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», πραγματοποίησε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου τον αγιασμό στον χώρο του συλλόγου.

Παρά τον άστατο καιρό, ο σύλλογος γέμισε, με τον αγιασμό να σημαίνει και τη νέα χορευτική -και όχι μόνο- χρονιά, η ατζέντα της οποίας είναι γεμάτηεκδηλώσεις. Αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη και τους πατέρες που τίμησαν με την παρουσία τους την πολιτιστική έναρξη του συλλόγου, ο Πρόεδρος αυτού, κ. Στέλιος Νικολάου, έδωσε τον λόγο στον Δήμαρχο Κομοτηνής, ο οποίος ευχήθηκε με τη σειρά του καλή χρονιά σε έναν δυναμικό, όπως ανέφερε, σύλλογο, ο οποίος «δίνει πάντα το παρόν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής».

Συνεχίζοντας, ο κ. Νικολάου, αναφέρθηκε στον σύλλογο, υπογραμμίζοντας πως «είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε την ποντιακή μας ιστορία», ενώ ενημέρωσε τους φίλους του συλλόγου πως τα τμήματα αυτού ξεκινούν από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, με τις χορευτικές ομάδες για τη φετινή χρονιά να φτάνουν στο σύνολό τους τις οχτώ.

Το πρόγραμμα και οι εκδηλώσεις

Όσον αφορά το πρόγραμμα των τμημάτων, ο κ. Νικολάου, διευκρίνισε πως τα μαθήματα του παιδικού τμήματος θα πραγματοποιούνται -όπως και την περσινή χρονιά- το Σάββατο, της ομάδας των παραστάσεων την Τετάρτη, ενώ ανέφερε πως στις ομάδες ενηλίκων θα υπάρξουν κάποιες ανακατατάξεις οι οποίες θα ανακοινωθούν.

Με υπεύθυνο τον Τάσο Πετρόπουλο, το τμήμα της χορωδίας του συλλόγου θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη, όπως επίσης και το τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας, που θα διεξάγεται την ίδια ημέρα.

«Φέτος, πέρα από την ετήσια εκδήλωσή μας, η οποία θα είναι αφιερωμένη στη λύρα έχουμε αποφασίσει να κάνουμε εκδηλώσεις οι οποίες απευθύνονται -αν θέλετε- περισσότερο στην ιστορία και γενικότερα στη μουσική και τη διατήρηση αυτής της μνήμης» συνέχισε ο ίδιος ενώ σχετικά με το ημερολόγιο του συλλόγου, ο κ. Νικολάου αποκάλυψε πως θα είναι αφιερωμένο σε δώδεκα προσωπικότητες αγίων που έλκουν την καταγωγή τους από τον Πόντο και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί, με το βιογραφικό, το απολυτίκιο και την αγιογραφία του καθενόςνα περιλαμβάνεται στον κάθε ξεχωριστό μήνα της χρονιάς.

Σε επίπεδο εκδηλώσεων, ο ίδιος γνωστοποίησε πως θα πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση αφιερωμένη στον ποντιακό στίχο, στην οποία θα συμμετάσχει και η παιδική ομάδα του συλλόγου, ενώ στη διάρκεια της χρονιάς θα παρουσιαστεί η διπλωματική εργασία της Σοφίας Μενεσελίδου που σχετίζεται με τον Πόντο, καθώς επίσης και μία εκδήλωση που θα είναι αφιερωμένη στα λοιμοκαθαρτήρια των προσφύγων της περιόδου ’20-’24, παρουσία του κ. Καστανίδη στην Κομοτηνή, όπου θα κάνει την παρουσίαση της πολυετούς του εργασίας και του πονήματός του.

Τέλος, αναφερόμενος στην ετήσια χοροεσπερίδα, ενημέρωσε πως αυτή θα πραγματοποιηθεί Κυριακή μεσημέρι, «για πλείστους λόγους», δίνοντας την ακριβή ημερομηνία για το καθιερωμένο ραντεβού, που φέτος θα είναι την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου.

Μετά τον αγιασμό ακολούθησε ένα ταξίδι σε ποντιακά μουσικά μονοπάτια με τη βοήθεια του Τάσου Πετρόπουλου και της λύρας του, ενώ όσοι παρέμειναν στον χώρο του συλλόγου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν εκλεκτά εδέσματα στον μπουφέ που στήθηκε στον χώρο του συλλόγου.