Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Μαυρόπουλος, ιδρυτής του Ελληνικού Κέντρου Ερευνών Μικράς Ασίας και Πόντου |
Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Μαυρόπουλος, ιδρυτής του Ελληνικού Κέντρου Ερευνών Μικράς Ασίας και Πόντου, ο οποίος πάλεψε για αρκετά χρόνια με την επάρατη νόσο.
Ο κ. Μαυρόπουλος, ιδρυτής και πρόεδρος του AMPHRC (Ελληνικό Κέντρο Ερευνας Μικράς Ασίας και Πόντου), γεννήθηκε στην Κοζάνη. Οι γονείς του γεννήθηκαν στην παραλιακή πόλη της Τραπεζούντας, δίπλα στη Μαύρη Θάλασσα και στη σημερινή Τουρκία. Ο παππούς του από τον πατέρα του στρατολογήθηκε στον τουρκικό στρατό, τα λεγόμενα τάγματα εργασίας όπου πέθανε σε ηλικία 43 ετών. Το 1923, οι γονείς του κ. Μαυρόπουλου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία για να καταφύγουν στην Ελλάδα.
Εφυγαν για να επιβιώσουν από τις σφαγές, τις εκτοπίσεις και τη γενοκτονία που ξεκίνησε με την εξέγερση των Νεότουρκων κατά του Οθωμανού σουλτάνου Χαμίτ το 1908 και τελείωσε το 1923 με την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας υπό την ηγεσία του Κεμάλ Ατατούρκ.
Στα παιδικά χρόνια του ο κ. Μαυρόπουλος στην Ελλάδα, βίωσε από κοντά τις δυσκολίες των γονιών του και τη νοσταλγία τους για την αγαπημένη τους χαμένη πατρίδα. Υπέμεινε τόσο τη φτώχεια όσο και τις διακρίσεις ως παιδί πρόσφυγας και μιλώντας μια διαφορετική διάλεκτο της ελληνικής γλώσσας. Αυτοί οι αγώνες, σε συνδυασμό με τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, ο φθαρμένος Εμφύλιος πόλεμος της Ελλάδας άφησε παιδικές εμπειρίες που θα θυμάται πάντα. Αφού επέζησε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία δύο χρόνια αργότερα, ο πατέρας του φυλακίστηκε για πολιτικές πεποιθήσεις, αλλά ενάμιση χρόνο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να συναντήσει τη μοίρα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που εκτελέστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση που ακολούθησε το δόγμα Τρούμαν.
Το 1958 ο κ. Μαυρόπουλος μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ελλάδα, ως αλλοδαπός φοιτητής και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Ρούζβελτ. Αποφοίτησε το 1964 με πτυχίο στη Φυσική. Το 1966, απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι. Μετά την ολοκλήρωση της επίσημης εκπαίδευσής του, δέχτηκε μια θέση μηχανικού στην Commonwealth Edison, όπου συνέχισε να εργάζεται μέχρι το 1994. Αποσύρθηκε από την Commonwealth Edison/Exelon μετά από 30 χρόνια στην Πυρηνική Μηχανική. Από το 1995 έως το 2010 ο κ. Μαυρόπουλος εργάστηκε στην Sargent & Lundy, LLC ως Σύμβουλος Μηχανικός, όπου παρείχε ολοκληρωμένη συμβουλευτική, μηχανική, σχεδιασμό και ανάλυση πυρηνικών σταθμών.
Εκτός από τα επαγγελματικά επιτεύγματα του κ. Μαυρόπουλου, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ελληνική δημόσια υπηρεσία. Είναι ο ιδρυτής του Ελληνικού Κέντρου Ερευνών Μικράς Ασίας και Πόντου (AMPHRC), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού. Αποστολή του Κέντρου είναι να ενθαρρύνει την έρευνα για την προώθηση της εκπαίδευσης και την ευαισθητοποίηση του ελληνικού πολιτισμού, στη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη και τη Διασπορά τους καθώς και την ελληνική εμπειρία της γενοκτονίας. Ο κ. Μαυρόπουλος είναι επίσης μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ποντίων Σικάγου, όπου διετέλεσε αντιπρόεδρος το 2011 και πρόεδρος την περίοδο 2007-2011. Ηταν επίσης μέλος της Επιτροπής Ολοκαυτώματος και Γενοκτονίας του Ιλινόις, η οποία ιδρύθηκε το 2011 από τον κυβερνήτη Πατ Κουίν. Μετά από τέσσερα χρόνια επαναδιορίστηκε από τον νέο κυβερνήτη του κράτους για άλλα 2 χρόνια. Από τις πρώιμες εμπειρίες της ζωής του, ο κ. Μαυρόπουλος ανέπτυξε αποφασιστικότητα να σταθεί ενάντια σε κάθε εθνική, θρησκευτική ή φυλετική αδικία. Εχει αφιερώσει τη ζωή του στην προώθηση της ευαισθητοποίησης όλων των δημογραφικών ομάδων για να κατανοήσει πώς και γιατί υπάρχει γενοκτονία ακόμη και σήμερα, και, το πιο σημαντικό, να βοηθήσει να σταματήσουν αυτές οι φρικαλεότητες στο μέλλον. Ο Μαυρόπουλος έχει λάβει πολλά βραβεία από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ελλάδα για την εξαιρετική κοινοτική του ηγεσία, ιδιαίτερα για την ίδρυση του Ελληνικού Ερευνητικού Κέντρου Μικράς Ασίας και Πόντου.
Το 2020, έτος πανδημίας σε όλο τον κόσμο, το e-Pontos το οποίο βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τα γεγονότα, πρωτοπόρο εδώ και 17 χρόνια στην Ποντιακή ενημέρωση, πραγματοποίησε ένα διήμερο εκδηλώσεων, διαδικτυακών αυτή τη φορά, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου 2020, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με κορυφαίους ομιλητές από Ελλάδα και εξωτερικό!
Καλεσμένος μαζί με τον Βλάση Αγτζίδη, Δρ Σύγχρονης Ιστορίας - Συγγραφέα και το Δρ. Βασίλειο Θ. Μεϊχανετσίδη, Μέλος Διεθνούς Ένωσης Μελέτης Γενοκτονιών IAGS ήταν και ο Γεώργιος Μαυρόπουλος με θέμα: Εργασίες και στόχοι του Ερευνητικού Κέντρου για την Διεθνοποίηση της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων.