Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024

Η Ποντιακή παράδοση περνά στην ψηφιακή εποχή

Η Ποντιακή παράδοση περνά στην ψηφιακή εποχή
Η Ποντιακή παράδοση περνά στην ψηφιακή εποχή

Τους τρόπους με τους οποίους το διαδίκτυο και τα σύγχρονα μέσα μπορούν να αποτελέσουν αποθετήρια, αλλά και μέθοδο διάχυσης της Ποντιακής παράδοσης, γνώρισαν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής «Ο Εύξεινος Πόντος».

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην ψηφιακή διαδικτυακή προσπάθεια των δημιουργών του «Ποντιακού Στίχου» και του «Μουσικού Ποντιακού Αρχείου», Κωνσταντίνου Καρακασίδη και Θεοφίλου Δημητριάδη, και διανθίστηκε με απαγγελίες ποντιακών στίχων από μέλη των παιδικών ομάδων του Συλλόγου, και τραγούδια από την χορωδία του.

Η Ποντιακή παράδοση περνά στην ψηφιακή εποχή

Σύνδεση της παράδοσης με το σήμερα

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στέλιος Νικολάου, πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια των δυο αυτών ανθρώπων, με τον κ. Καρακασίδη να καταγράφει τους περισσότερους στίχους που υπάρχουν την Ποντιακή δισκογραφία, στους οποίους μπορεί να υπάρξει ελεύθερη πρόσβαση, ενώ ο κ. Δημητριάδης δημιούργησε μια πλατφόρμα, στην οποία φιλοξενούνται οι ελεύθερες αποδόσεις παρεών που κάνουν τα λεγόμενα μουχαμπέτια, ελεύθερα διαθέσιμη για τον κόσμο για να ακούσει παραδοσιακή Ποντιακή Μουσική.

Με σχεδόν όλους, μικρότερους και μεγαλύτερους, να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, ο οποιοσδήποτε μπορεί να αναζητήσει ένα τραγούδι, είτε αγαπάει τη μουσική, θέλει να μάθει την Ποντιακή Μουσική, θέλει να την αναζητήσει, σημείωσε, ενώ παράλληλα υπάρχει μια σύνδεση της παράδοσης με το σήμερα.

Η ποντιακή διάλεκτος χάνεται επειδή πια δεν ομιλείται, τόνισε, και με αυτό τον τρόπο μπορεί να διατηρηθεί αυτή η παράδοση και να ανακαλυφθεί. «Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι πέρα από τον χορό, υπάρχει και μια πλούσια ποντιακή παράδοση και λαογραφία, δίνοντας αυτή την επιπλέον διάσταση» ανέφερε.

Η Ποντιακή παράδοση περνά στην ψηφιακή εποχή

Μία ιστοσελίδα για την Ποντιακή δισκογραφία

Για την προσπάθεια που κάνει εδώ και τέσσερα χρόνια μίλησε ο κ. Καρακασίδης, διαχειριστής της σελίδας Ποντιακός Στίχος, σημειώνοντας πως είχε εντοπίσει το κενό που υπάρχει στην γνώση της γλώσσας.

Η σελίδα ξεκίνησε ως μια μικρή ομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως στα δύο χρόνια είχαν συγκεντρώσει αρκετό υλικό για να δημιουργήσουν μια ιστοσελίδα όπου έχει αρχειοθετηθεί το σύνολο της Ποντιακής Δισκογραφίας, καταγράφονται οι στίχοι, και υπάρχει ένα γλωσσάρι προκειμένου ο καθένας να γνωρίζει τι τραγουδιέται.

Την προσπάθεια αυτή αγκάλιασαν χιλιάδες, κάτι που τους έδωσε την ώθηση, αλλά και την ευθύνη, να κάνουν μια ποιοτική καταγραφή, έχοντας συγκεντρώσει σχεδόν ό,τι έχει εμφανιστεί στο διαδίκτυο στην Ποντιακή δισκογραφία, προσθέτοντας νέες δουλειές όταν βγαίνουν.