![]() |
Θεσσαλονίκη: Άναψε η «Φλόγα της Μνήμης» για τις 353.000 ψυχές της Γενοκτονίας των Ποντίων |
Τη «Φλόγα της Μνήμης» για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου άναψε απόψε ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Μνημείου Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας στο κέντρο της πόλης.
Υπό τους ήχους ποντιακής λύρας, αλλά και ασμάτων και ποιημάτων που αφηγούνταν τον ξεριζωμό και τη σφαγή των Ελλήνων του Πόντου, πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, εκπρόσωποι ποντιακών συλλόγων και φορέων, αλλά και πολίτες, τίμησαν τα 106 χρόνια από τη μελάνη αυτή σελίδα της ιστορίας.
«Αποδίδουμε σήμερα τον ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής στα θύματα ενός στυγνού εγκλήματος, που σήμερα, 106 χρόνια μετά, ζητούν ακόμα τη δικαίωση», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, απευθύνοντας έκκληση για ομοψυχία στο συλλογικό αίτημα της δικαίωσης και της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας. «Κρατούμε αναμμένη τη φλόγα της μνήμης για να στείλουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, και θέλω να το θυμόμαστε αυτό, ενωμένοι, το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση των γενοκτονικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στον Πόντο δεν πρόκειται να σταματήσει, το αντίθετο μάλιστα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες, να συντονίσουμε τον βηματισμό μας, ώστε ολόκληρος ο κόσμος να μάθει την πραγματική αλήθεια, τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στον αφανισμό 353.000 ψυχών. Ό,τι αφήνουμε πίσω ξεχνιέται κι εμείς πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς στη δέσμευσή μας πως δεν πρόκειται να αφήσουμε τα εγκλήματα να ξεχαστούν. Γιατί η λήθη είναι μια δεύτερη γενοκτονία».
«Είναι μάθημα ζωής να αντιστέκεσαι στη γενοκτονία, στη γενοκτονία της μνήμης. Είμαστε η μνήμη των γενοκτονημένων λοιπόν, μιλάμε με το στόμα των νεκρών μας προγόνων, αυτών που χάθηκαν στα τάγματα εργασίας, έμειναν άταφα τα κορμιά τους και μένει σε εμάς ένα χρέος. Και το χρέος μας είναι να έρθει η δικαίωση. Η δικαίωση η οποία δεν έχει στόχο την εκδίκηση. Απλά θέλουμε τη δικαίωση των ανθρώπων μας» ανέφερε από την πλευρά της η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου.
Παίρνοντας τον λόγο ο αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Αναστάσιος Αντωνιάδης, τόνισε πως «σκοπός είναι σε όλη την Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια, τις ημέρες αυτές να ανάβει μια τέτοια φωτιά, μία τέτοια φλόγα που θα μας θυμίζει τα χρόνια της Γενοκτονίας». «Εχουμε χρέος για την ιστορία και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί, να αγωνίζομαστε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας» πρόσθεσε και εξέφρασε την «επιτακτική» ανάγκη για δημιουργία μουσείου του προσφυγικού αγώνα του ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη.
Η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, περιφερειακή σύμβουλος, Όλια Βασιλάκου, δήλωσε πως «106 χρόνια από αυτό το αιματηρό ξερίζωμα, το καθήκον μας είναι να είμαστε ένα, να είμαστε παρόντες και να είμαστε διαβασμένοι, να γνωρίζουμε την ιστορία μας, όχι μόνο σήμερα, κάθε μέρα, κάθε χρόνο, όλα τα χρόνια, για πάντα. Γιατί ως Έλληνες αυτό μας ενώνει, η ιστορία, οι ρίζες μας και τα γεγονότα και πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτό για τη δικαίωση».
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, που παρέστη στην εκδήλωση, τόνισε: «Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας όπως αυτή καθιερώθηκε το 1994 από τη Βουλή των Ελλήνων μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους ρίζες, τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων που ήρθαν εδώ, στον τόπο τους, και μεγαλούργησαν. Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε ως Πολιτεία με όλες μας τις δυνάμεις για να υπάρχει διεθνής αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Δεν είναι μόνο ένα εθνικό στοίχημα, είναι ένας πανανθρώπινος στόχος γιατί μόνο η συλλογική, ισχυρή μνήμη είναι δύναμη αποτροπής από ανάλογες θηριωδίες κατά της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που αυτός ο εφιάλτης είναι ακόμα εδώ».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, λύρα έπαιξε η Σοφία Αραπίδου, απαγγελία έκανε η Άννα Αποστολίδου, ενώ στη φωνή βρισκόταν η Γιώτα Παπαδοπούλου. Τα χορευτικά της εκδήλωσης επιμελήθηκαν τα τμήματα ελληνικών χορών του δήμου Θεσσαλονίκης.
Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας-Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, οι βουλευτές της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου και Δημήτρης Κούβελας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Παππάς και στελέχη του γραφείου του κόμματος, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο συντονιστής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βασίλης Γάκης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στυλιανός Κατρανίδης κ.α.
Πηγή: Voria