Δευτέρα 9 Ιουνίου 2025

Πειραιάς: Συγκίνηση στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Πειραιάς: Συγκίνηση στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων
Πειραιάς: Συγκίνηση στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Με τη συμβολική φωταγώγηση του Μνημείου Γενοκτονίας «Πυρρίχιο Πέταγμα» στην πλατεία Αλεξάνδρας σε κόκκινο χρώμα προς τιμήν των θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού και σειρά εκδηλώσεων ιστορικής μνήμης, τίμησε τα 106 χρόνια από τη Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου ο δήμος Πειραιά.

Συγκεκριμένα, σε κλίμα συγκίνησης και ιστορικής συνείδησης, πραγματοποιήθηκε, στο Μνημείο Γενοκτονίας «Πυρρίχιο Πέταγμα», η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου.

Η εκδήλωση διεξήχθη από τον Δήμο Πειραιά και τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την απόδοση φόρου τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας.

Της τελετής προηγήθηκε η είσοδος στο μνημείο της ομάδας δρομέων «Πόντος – Δρόμος Μνήμης», οι οποίοι άναψαν την φλόγα του μνημείου.

Η εκκίνηση των δρομέων έγινε από το μνημείο «Ηρώων Ελλήνων του Πόντου» της Καλλιθέας, ένα από τα πρώτα μνημεία που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση χοροσταντούτος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ.

Αναφερόμενος στην ημέρα ιστορικής μνήμης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, σε δήλωσή του, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Βρισκόμαστε στην πλατεία Αλεξάνδρας, για να τιμήσουμε τη μνήμη των 353.000 γενοκτονηθέντων Ποντίων αδελφών μας, οι οποίοι πέρασαν «δια πυρός και σιδήρου» στην αθανασία από τα μαρτύρια των νεότουρκων.

Βρισκόμαστε εδώ, σε αυτό το υπέροχο μνημείο που πύργωσε η φιλοπατρία και η αγάπη του μεγάλου ευπατρίδη και ευεγέρτη της πόλεως του Πειραιά κ. Βαγγέλη Μαρινάκη για να αποτίσουμε φόρο τιμής, αλλά και για να δηλώσουμε με όλη τη δύναμη της καρδιάς μας, ότι δεν τους ξεχνάμε ποτέ, οδηγούν την ζωή μας και εμπνέουν την πορεία μας και την ιστορική μας μνήμη. Ζητάμε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων αδελφών μας και αυτός είναι σκοπός της σημερινής μας παρουσίας».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, δήλωσε:

«Με βαθιά συγκίνηση τιμούμε απόψε στον Πειραιά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η 19η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία το 1919 ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα, έχει καθιερωθεί με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης προς τιμήν των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι εξολοθρεύτηκαν σε μια από τις πιο εγκληματικές πράξεις κατά της ανθρωπότητας στη σύγχρονη ιστορία. Σε αυτό το σημείο, πάνω από τη θάλασσα του Πειραιά, ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και όλους εσάς, στέλνουμε για ακόμα μια χρονιά το μήνυμα ότι δεν έχουμε ξεχάσει και ούτε θα ξεχάσουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες αθώους που σφαγιάστηκαν ή εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες.

Ως Δημοτική Αρχή, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το γεγονός ότι το μνημείο αυτό, το «Πυρρίχιο Πέταγμα», το οποίο ανεγέρθηκε πριν από 8 χρόνια στην πόλη μας, αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τους απανταχού Ποντίους. Για ακόμα μια φορά, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια τον δωρητή του Μνημείου κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, χάρη στον οποίο έγινε εφικτή η ανέγερση ενός από τα σημαντικότερα μνημεία του Ποντιακού Ελληνισμού στη χώρα. Άλλωστε και ο ίδιος, έλκει την καταγωγή του από τον Πόντο. Ένα μνημείο στο οποίο ο Πειραιάς και οι Πειραιώτες μπορούν να τιμούν με τον τρόπο που αρμόζει στην ιστορία αυτής της πόλης τα θύματα της Γενοκτονίας. Και αυτό διότι ο Πειραιάς υπήρξε ανέκαθεν, χάρη στη θάλασσα και το λιμάνι, τόπος υποδοχής και φιλοξενίας χιλιάδων προσφύγων, όχι μόνο από τον Πόντο και την Μικρά Ασία, αλλά και από άλλες πατρίδες. Οι πρόγονοί σας κατάφεραν να μεγαλουργήσουν στις νέες πατρίδες τους και να συμβάλλουν στην οικονομική και πνευματική ανάπτυξη του τόπου, με τον Ποντιακό Ελληνισμό να αποτελεί μέχρι σήμερα μια δημιουργική δύναμη για την πατρίδα μας. Ο Δήμος Πειραιά, θεσμικά, όπου χρειαστεί, αλλά κι εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια της ποντιακής κοινότητας και των ποντιακών σωματείων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Και παράλληλα θα συνεχίσουμε να τιμάμε την ημέρα αυτή και να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, ώστε να μην υπάρξουν ποτέ στο μέλλον παρόμοια εγκλήματα».

Τέλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος Δημόπουλος, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Μας ταξιδεύει κάθε φορά στην μαύρη περίοδο του 1915-1922, τότε που πρόγονοί μας έζησαν την ανελέητη σφαγή, την εξόντωση, την κακοποίηση και τον ξεριζωμό. Είναι η περίοδος της Γενοκτονίας των 353.000 άμαχων αδελφών μας από την ανελέητη και απάνθρωπη μανία των Τούρκων κεμαλιστών. Όσοι από τους πρόγονούς μας επέζησαν και κατάφεραν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη, μπόρεσαν να ανάψουν ξανά την φλόγα της δημιουργίας. Εργάστηκαν σκληρά, πολέμησαν τους εχθρούς της πατρίδας, όπως οι Υψηλάντηδες στον αγώνα του 1821 και δημιούργησαν το νέο πρόσωπο του Ποντιακού Ελληνισμού, σημαντικού κομματιού της έννοιας Ελλάδα». Στη συνέχεια, ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στους στόχους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με κυρίαρχο τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, σημειώνοντας πως ο αγώνας τους είναι αγώνας για την ανθρώπινη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ανθρώπινες αξίες. Ακολούθως, ευχαρίστησε τον Δήμο Πειραιά για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη για τη δημιουργία του μνημείου «Πυρρίχιο Πέταγμα», τον κ. Ηλία Υφαντίδη για την καλλιτεχνική επιμέλεια, τους μουσικούς και τους χορευτές, τους δρομείς που άναψαν τον βωμό και τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση. Κλείνοντας τόνισε: «Αδικοχαμένοι και αλησμόνητοι πρόγονοί μας, αιωνία σας η μνήμη».

Πηγή: e-OTA