Κυριακή 10 Αυγούστου 2025

Διαδίδοντας τον Ποντιακό πολιτισμό στη Λατινική Αμερική

Διαδίδοντας τον Ποντιακό πολιτισμό στη Λατινική Αμερική
Διαδίδοντας τον Ποντιακό πολιτισμό στη Λατινική Αμερική

Στο μακρινό Περού ταξίδεψε πρόσφατα η xορευτική ομάδα και οι μουσικοί της Ένωσης Ποντίων «Η Μαύρη Θάλασσα», με επικεφαλής την πρόεδρο Ράνια Χρυσοχοΐδου και συντονιστή τον ταμία Χρήστο Καζαντζίδη και συμμετείχαν με μεγάλη επιτυχία στο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην πρωτεύουσα Λίμα. Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ διήρκησαν πέντε ημέρες και περιλάμβαναν παραστάσεις σε κεντρικά θέατρα και σε μεγάλες πλατείες, καθώς και παρελάσεις με τις παραδοσιακές φορεσιές και τις σημαίες των χωρών, στο κέντρο της πόλης. Η ελληνική αποστολή που ξεχώρισε και έδωσε δυναμικό παρόν, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον ντόπιο πληθυσμό και όλες οι εμφανίσεις της καταχειροκροτήθηκαν. Η ελληνική πρεσβεία, δια του προξένου της Θάνου Καυκαλίδη και η ελληνική παροικία δια του προέδρου της Γιώργου Πάτσια-Sylva, στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της αποστολής.

Διαδίδοντας τον Ποντιακό πολιτισμό στη Λατινική Αμερική

Οι μουσικοχορευτικές παραστάσεις συνοδεύονταν από φωτογραφική παρουσίαση αξιοθέατων της πατρίδας μας και από την εξής σύντομη παρουσίαση της ιστορίας της στα ισπανικά από την έφορο πολιτιστικών Δέσποινα Κανάκη-Χρυσοχοΐδου «Η Ελλάδα είναι μια μικρή αλλά πολύ σημαντική χώρα στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης με πολλά πανέμορφα νησιά και φιλόξενους ανθρώπους. Είναι η χώρα όπου εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια γεννήθηκε η δημοκρατία, η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η ιατρική και άλλες επιστήμες. Στην Αθήνα, την πρωτεύουσα μας, που βρίσκεται η έδρα της Ένωσής μας, χτίστηκε ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου, ο Παρθενώνας, πριν από 2.500 χρόνια. Μέρος του ελληνικού πολιτισμού αποτελεί η παραδοσιακή μουσική και ο χορός. Ένα μικρό μέρος του σας παρουσιάζουμε με τη βοήθεια των μουσικών μας, Γιώργου Ζίνισσα στην ποντιακή λύρα, Δέσποινας Κανάκη-Χρυσοχοΐδου και Άννας Παπαδομανωλάκη στο νταούλι». Πριν από τη Σέρα «Οι άνδρες την ομάδας μας χορεύουν τον πανάρχαιο χορό Σέρα, που χόρευαν οι πρόγονοί μας Έλληνες του Πόντου, στα παράλια της Μαύρης θάλασσας, όπου έζησαν ειρηνικά για 30 αιώνες, μέχρι που γενοκτονήθηκαν και οι επιβιώσαντες εκδιώχθηκαν βίαια. Στη μνήμη των χιλιάδων αθώων θυμάτων αφιερώνουμε τη Σέρα». Η Ένωση δημιούργησε δεσμούς φιλίας και αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα με τις αντιπροσωπίες των άλλων χωρών που συμμετείχαν και μοίρασε πολυάριθμα ξενόγλωσσα φυλλάδια με την ιστορία της πατρίδας μας, όπως είχε κάνει και το 2019 όταν ταξίδεψε στην Κίνα.

Διαδίδοντας τον Ποντιακό πολιτισμό στη Λατινική Αμερική

Το 12ήμερο ταξίδι της Ένωσης στο Περού ξεκίνησε από την πρωτεύουσα των Ίνκας, το πανέμορφο Κούσκο, σε υψόμετρο 3,5 χιλιάδων μέτρων, όπου είχε την ευκαιρία να παρευρεθεί στις εντυπωσιακές εκδηλώσεις της Γιορτής του ήλιου (Inti Raymi) και αποτελεί τη σημαντικότερη πολιτιστική και θρησκευτική εκδήλωση της πόλης, τιμώντας την κληρονομιά των Ίνκας. Συγκλονιστική εμπειρία αποτέλεσε η ανάβαση στις Άνδεις, σε ένα από τα νέα επτά θαύματα του κόσμου και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το μοναδικό Μάτσου Πίτσου, αλλά και η ανάβαση στο Vinicunca Rainbow mountain σε υψόμετρο 5.200 μέτρων.