Παρασκευή 4 Απριλίου 2025

Βέρμιο: Η προσευχή συναντά την παράδοση στην Παναγία Σουμελά

Βέρμιο: Η προσευχή συναντά την παράδοση στην Παναγία Σουμελά
Βέρμιο: Η προσευχή συναντά την παράδοση στην Παναγία Σουμελά

Η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο γέμισε με πιστούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας, κυρίως Πόντιους.

Ο Ακάθιστος Ύμνος στην Παναγία Σουμελά δεν είναι μόνο μια θρησκευτική ακολουθία. Είναι μια ευκαιρία σύνδεσης με την πίστη, την παράδοση και τις ρίζες, σε έναν τόπο, όπου η ιστορία του Πόντου συναντά τη λατρεία για τη Θεοτόκο, με τη Μονή να μην είναι απλά ένας ιερός τόπος, αλλά σύμβολο της ιστορίας και της ταυτότητάς τους.

Βέρμιο: Η προσευχή συναντά την παράδοση στην Παναγία Σουμελά

Ποντιακοί Σύλλογοι διοργανώνουν προσκυνηματικές εκδρομές στην Μονή και οι πιστοί συνδυάζουν την προσευχή με την ποντιακή παράδοση.

Μετά την ακολουθία, πολλοί επισκέπτονται τα μαγαζάκια γύρω από τη Μονή, δοκιμάζοντας παραδοσιακά ποντιακά πιάτα, όπως περέκ, πισία, πιροσκί και ωτία, κρατώντας ζωντανές τις γεύσεις και τα έθιμά τους, ενώ δεν λείπουν και τα μικρά μαγαζάκια με αναμνηστικά είδη.

Βέρμιο: Η προσευχή συναντά την παράδοση στην Παναγία Σουμελά

Μετά τη λειτουργία στον κάτω χώρο του ναού, προσφέρονται δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα, όπως ελιές, χαλβάς, ταραμάς και τσάι.

Φέτος το παρών στον Ακάθιστο Ύμνο έδωσαν οι Σύλλογοι: Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης, Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας και Φιλόπτωχος Αδελφότης Ιμεραίων.

Πηγή: RThess

Τα “Ποντιακά Μασσάλια”: Μία κιβωτός καταγραφής της Ποντιακής παράδοσης

Τα “Ποντιακά Μασσάλια”: Μία κιβωτός καταγραφής της Ποντιακής παράδοσης
Τα “Ποντιακά Μασσάλια”: Μία κιβωτός καταγραφής της Ποντιακής παράδοσης

Τα “Ποντιακά Μασσάλια” είναι μία κιβωτός καταγραφής της Ποντιακής παράδοσης.

Όπως τόνισε ο κ. Γιώργος Ιορδανίδης, αντιπρόεδρος συλλόγου Κομοτηνής Εύξεινος Πόντος, πρόκειται για δύο έργα παρακαταθήκη για μελετητές και λαογράφους, τα οποία διατίθενται δωρεάν στον κάθε ενδιαφερόμενο.


Στην ουσία, είναι δύο site ψηφιοποίησης ποντιακών τραγουδιών και ακουσμάτων. Το ένα είναι του κ. Κώστα Καρακασίδη, στο οποίο κανείς βρίσκει πληροφορίες για το τραγούδι, για τον στιχουργό και τον συνθέτη, ενώ στο site του κ. Θεόφιλου Δημητριάδη, μπορεί να μυηθεί ο ενδιαφερόμενος στο λεγόμενο ποντιακό μουχαπέτ, την πιο αυθεντική μορφή της ποντιακής μουσικής παράδοσης που αποτελεί και κατάθεση ψυχής.

Πηγή: ΕΡΤ

Πτολεμαΐδα: Η διάδοση της Ποντιακής διαλέκτου μέσω θεατρικών παραστάσεων

Πτολεμαΐδα: Η διάδοση της Ποντιακής διαλέκτου μέσω θεατρικών παραστάσεων
Πτολεμαΐδα: Η διάδοση της Ποντιακής διαλέκτου μέσω θεατρικών παραστάσεων

Στην Πτολεμαΐδα, η διάδοση της ποντιακής διαλέκτου γίνεται μέσω θεατρικών παραστάσεων.

Όπως τόνισε ο κ. Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης Συγγραφέας - Μέλος Επιτροπής Ποντιακού Θεάτρου , η Εορδαία βρίσκεται στην καρδιά του ποντιακού θεάτρου, ενώ στόχος είναι η διάσωση του γλωσσικού ιδιώματος των Ποντίων και η διάδοσή της στις μελλοντικές γενιές.


Όπως είπε, “και ο ίδιος προσπαθεί να γράφει με τη βοήθεια λεξικών, καθώς η ποντιακή διάλεκτος δεν είναι εύκολη, όμως χρειάζεται ψυχή για να διατηρηθεί κάτι που αργοπεθαίνει με το πέρασμα των χρόνων.”

Πηγή: ΕΡΤ

Η εθνική προσφορά και το συγγραφικό έργο του ιστορικού και ερευνητή Στάθη Πελαγίδη

Η εθνική προσφορά και το συγγραφικό έργο του ιστορικού και ερευνητή Στάθη Πελαγίδη
Η εθνική προσφορά και το συγγραφικό έργο του ιστορικού και ερευνητή Στάθη Πελαγίδη

του Μάριου Κωνσταντινίδη

Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του ιστορικού και ερευνητή Στάθη Πελαγίδη, η Oργάνωση Ποντίων Νομού Καστοριάς πραγματοποίησε διήμερο συμπόσιο, με στόχο την ανάδειξη της εθνικής του προσφοράς και του συγγραφικού του έργου.

Οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο Γυμνάσιο της Οινόης ξεκίνησαν με χαιρετισμούς από τον πρόεδρο της Οργάνωσης Ποντίων Νομού Καστοριάς, Ευστάθιο Αμαραντίδη και ακολούθησαν χαιρετισμοί από σημαντικά πρόσωπα της πολιτικής, ακαδημαϊκής και εκκλησιαστικής κοινότητας.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε σε μια πολλά υποσχόμενη εκδήλωση, που από ότι φαίνεται θα γίνει θεσμός, τα πρώτα «Πελαγίδια».


Μετά τους χαιρετισμούς, ακολούθησαν ομιλίες από σημαντικές προσωπικότητες, όπως η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Σοφία Ηλιάδου Τάχου και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Μια από τις κορυφαίες στιγμές της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του Ευστάθιου Πελαγίδη, «Η Ζωή Εν Τάφω».

Το βιβλίο φιλοδοξεί να καλύψει το κενό για την πραγματική ζωή εν τάφω των 56.520 Ελλήνων στρατιωτικών αιχμαλώτων κατά την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η Οργάνωση Ποντίων Νομού Καστοριάς «Ο Εύξεινος Πόντος» συνεχίζει να προάγει τον ποντιακό πολιτισμό και να τιμά τις μνήμες σημαντικών προσώπων, που συνέβαλαν στην τοπική και εθνική ιστορία.

Πηγή: ΕΡΤ

Η Γενοκτονία των Ελλήνων στη Βουλή της Βικτώριας

Η Γενοκτονία των Ελλήνων στη Βουλή της Βικτώριας
Από αριστερά, οι βουλευτές κ.κ.Chris Crewther και Ann-Marie Hermans (Φωτογραφία: AAP/James Ross) και Kim Wells. (Φωτογραφία: AAP/Joel Carrett)

Σε μια ιστορική στιγμή για την Πολιτεία της Βικτώριας, για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια, τρεις βουλευτές αναφέρθηκαν σε συνεδρίαση του πολιτειακού Κοινοβουλίου στην Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων, γεγονός που καταγράφθηκε στα Πρακτικά της Βουλής.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ως αποτέλεσμα της επίσημης υιοθέτησης πολιτικής αναγνώρισης της Γενοκτονίας από τους Πράσινους της Βικτώριας το 2022 καθώς και ένα κύμα τριάντα πέντε επιστολών από φορείς των Αρμενικών, Ασσυριακών, Ελληνικών, Κουρδικών, Κυπριακών, Ταμίλ, Τιγκρέι, Λιβανικών, Ινδικών, Ινδουιστικών, Χριστιανικών και Ισλαμικών κοινοτήτων που απευθύνθηκαν σε πολιτειακούς βουλευτές τον Νοέμβριο του 2024 για την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Πολιτειακή Βουλή.

Η γερουσιαστής Νοτιοανατολικής Μητροπολιτικής Περιφέρειας, Ann-Marie Hermans, και ο βουλευτής Rowville, Kim Wells, προέβησαν σε τοποθέτηση για το ζήτημα, ενώ ο βουλευτής Mornington, Chris Crewther, κάλεσε την κυβέρνηση Allan να αποσαφηνίσει τη στάση της σχετικά με τον ιστορικό ρόλο της Βικτώριας στην παροχή βοηθειών σε επιζώντες των Γενοκτονιών.

Την Τετάρτη, 2 Απριλίου 2025, η κα Hermans -η οποία τελεί επίσης χρέη συμπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με την Αρμενία στη Βικτώρια, προέβη σε δήλωση διάρκειας 90 δευτερολέπτων στην πολιτειακή Γερουσία, λέγοντας: «Προσέρχομαι στο βήμα ώστε να αναγνωρίσω την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, με την οποία τιμάται η 110η επέτειος της ανθρώπινης φρίκης. Περίπου 1.500.000 Αρμένιοι, 500.000 Ασσύριοι και 350.000 Έλληνες διώχθηκαν και δολοφονήθηκαν από τις 24 Απριλίου 1915 έως το 1923».

Την Πέμπτη, 3 Απριλίου 2024, ο κ. Wells, ο οποίος είναι και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με την Αρμενία, προέβη επίσης σε δήλωση 90 δευτερολέπτων στη Γερουσία και είπε: «Επιθυμώ να αναγνωρίσω την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Εφέτος είναι η 110η επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσύριων, που ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αυστραλίας Michael Kolokossian, δήλωσε: «Η σημασία αυτών των δηλώσεων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, καθώς για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, το ζήτημα των γενοκτονιών σε βάρος των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων συζητήθηκε ανοιχτά στο Κοινοβούλιο της Βικτώριας».

«Το 2006, η τότε βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Τζένη Μικάκου, υπερασπίστηκε με πάθος αυτό το ζήτημα, με αποτέλεσμα τη σφοδρή αντίδραση που αντιμετώπισε από μέλη του κόμματος, που όπως αποκαλύφθηκε επιδίδονταν σε παράνομη στελέχωση τοπικών οργανώσεων του κόμματος. Σήμερα, νιώθουμε συγκίνηση για το ότι βλέπουμε θαρραλέους βουλευτές να ακολουθούν τα χνάρια της Μικάκου και να εναντιώνονται στην πολύχρονη άρνηση της δικαιοσύνης και της ιστορικής αλήθειας».

Ο Παναγιώτης Στεφανίδης, πρόεδρος του Αυστραλιανού Ελληνικού Συμβουλίου – Βικτώρια, δήλωσε: «Τα δεδομένα ανατρέπονται. Οι συγκροτημένες προσπάθειες αυτών των βουλευτών, παράλληλα με την αυξανόμενη υποστήριξη από τους ηγέτες διάφορων κοινοτήτων, αποτελούν σημείο καμπής στην ώθηση για την αναγνώριση και την απόδοση δικαιοσύνης σχετικά με τις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων στη Βικτώρια και σε ολόκληρη την Αυστραλία».

Ο Κωνσταντίνος Καλυμνιός εκ μέρους της Joint Justice Initiative, συνασπισμός των τριών παροικιών που αγωνίζονται για την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας στην Αυστραλία, δήλωσε: «Η αναγνώριση της Γενοκτονίας αποτελεί θεμέλιο και προϋπόθεση για την συμφιλίωση, την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων σε όλες τους τις μορφές. Όλο και περισσότεροι πολίτες της Βικτώριας καλούν τους πολιτικούς τους εκπροσώπους κάθε κομματικής πεποίθησης να λάβουν θέση για αυτό το ζήτημα. Επικροτούμε κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την προώθηση της ειρήνης».