Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025

Θεσσαλονίκη: Μάθε πώς γίνεται ο τανωμένος σορβάς, το χαβίτς, τα βαρένικα κι άλλα πιάτα Ποντιακής κουζίνας

Θεσσαλονίκη: Μάθε πώς γίνεται ο τανωμένος σορβάς, το χαβίτς, τα βαρένικα κι άλλα πιάτα Ποντιακής κουζίνας
Θεσσαλονίκη: Μάθε πώς γίνεται ο τανωμένος σορβάς, το χαβίτς, τα βαρένικα κι άλλα πιάτα Ποντιακής κουζίνας

Τανωμένος σορβάς, χαβίτς, βαρένικα, αλλά και περέκ και πισία… Είτε κάποιος είναι Πόντιος είτε όχι, δεν μπορεί να μην έχει γευτεί ορισμένα από αυτά τα πιάτα της ποντιακής κουζίνας. 

Τα μυστικά αυτών των συνταγών που «έρχονται» από τον Πόντο θα μπορούν να μάθουν όσοι συμμετάσχουν στα μαθήματα ποντιακής μαγειρικής που ξεκινά η Ποντιακή Εστία Νεάπολης.

Μάλιστα, οι διοργανωτές πρόσθεσαν τον χαρακτηρισμό «Βιωματικής» στα μαθήματα ποντιακής μαγειρικής. Για ποιο λόγο; «Επουδενί δεν θέλουμε να νομίζει κάποιος ότι θα παραδίδουν μαθήματα κάποιοι σεφ επαγγελματίες. Είμαστε μαγείρισσες, νοικοκυρές, μαμάδες και γιαγιάδες που μάθαμε αυτά τα πιάτα από τους γονείς μας και τα μαγειρεύουμε για τα παιδιά και τα εγγόνια μας», λέει στο TheOpinion η Αναστασία Μηνά, μέλος της Ποντιακής Εστίας Νεάπολης, μία από τις μαγείρισσες που συμμετέχουν.

Το πρόγραμμα αφορά την εκμάθηση ποντιακών φαγητών και εδεσμάτων την συνταγή και την ακριβή ποσότητα των υλικών καθώς και τον τρόπο εκτέλεσης, απευθύνεται σε μέλη του συλλόγου, άρα όσοι δεν είναι μέλη οι εκτός του συλλόγου που ενδιαφέρονται πρέπει να εγγραφούν μέλη για να το παρακολουθήσουν.

Θεσσαλονίκη: Μάθε πώς γίνεται ο τανωμένος σορβάς, το χαβίτς, τα βαρένικα κι άλλα πιάτα Ποντιακής κουζίνας Θεσσαλονίκη: Μάθε πώς γίνεται ο τανωμένος σορβάς, το χαβίτς, τα βαρένικα κι άλλα πιάτα Ποντιακής κουζίνας

Υπάρχει μια συμμετοχή ύψους 5 ευρώ για τα υλικά. «Η αρχική μου ιδέα ήταν η συμμετοχή να είναι δωρεάν, ωστόσο τα 5 ευρώ είναι απαραίτητα αν θέλουμε να έχουμε καλές πρώτες ύλες και επαρκείς ποσότητες προκειμένου οι συμμετέχοντες να μπορούν να γεύονται τα πιάτα. Παράλληλα, θα δίνεται και corpus με τις συνταγές που θα δουλεύονται στην κουζίνα μας», τονίζει στο TheOpinion ο Δημήτρης Ζιγκερίδης, πρόεδρος της Ποντιακής Εστίας Νεάπολης, που αριθμεί περίπου 100 με 120 μέλη. 

Ο χώρος της Ποντιακής Εστίας, στην Γεωργίου Σεφέρη 46 στη Νεάπολη, έχει διαμορφωθεί κατά το δυνατόν ώστε να μπορεί να χωρά τα περίπου 15 άτομα κάθε κύκλου, ενώ ήδη υπάρχει συμμετοχή.

Τα μαθήματα βιωματικής ποντιακής μαγειρικής αρχίζουν την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 στις 6.45 το απόγευμα, με υπεύθυνη την Τασούλα Μηνά, ενώ όσοι θέλουν να μαγειρέψουν και να παρουσιάσουν τη δική τους συνταγή μπορούν επίσης να το κάνουν.

Πηγή: The Opinion

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025

Νέο Δ.Σ. στο Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Κομοτηνής

Νέο Δ.Σ. στο Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Κομοτηνής
 Νέο Δ.Σ. στο Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Κομοτηνής

Νέο Δ.Σ. εξελέγη στο Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Κομοτηνής. Η νέα σύνθεση έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Μαρμαρίδης Χαράλαμπος
Αντιπρόεδρος: Δούδαλη Παρασκευή
Γεν. Γραμματέας: Χατζηϊωαννίδου Μαρία
Ταμίας: Κουσκουρίδου Σταματία
Μέλη: Καραμούζη Σοφία, Ζότο Δήμητρα, Κρομλίδης Αθανάσιος

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Παρουσιάζεται το λεύκωμα «Τα Άνθη του Καπνού-Εικαστικές Τέχνες & Ποίηση»

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Παρουσιάζεται το λεύκωμα «Τα Άνθη του Καπνού-Εικαστικές Τέχνες & Ποίηση»
Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Παρουσιάζεται το λεύκωμα «Τα Άνθη του Καπνού-Εικαστικές Τέχνες & Ποίηση»

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ και το Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών εύχονται Καλή Χρονιά και προσκαλούν τα μέλη και τους φίλους τους στο Ισλαχανέ την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 στις 18.00 στην παρουσίαση του λευκώματος «Τα Άνθη του Καπνού-Εικαστικές Τέχνες & Ποίηση», της εικαστικού Μαρίνας Προβατίδου, από τις Εκδόσεις Κυριακίδη.

«Σέρρα - Η ψυχή του Πόντου» με τη Χρύσα Παπά στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

«Σέρρα - Η ψυχή του Πόντου» με τη Χρύσα Παπά στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου
«Σέρρα - Η ψυχή του Πόντου» με τη Χρύσα Παπά στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

Η παράσταση "Σέρρα - Η ψυχή του Πόντου", βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου, με την εξαιρετική ερμηνεία της Χρύσας Παπά, μετά τις sold out παραστάσεις του Οκτωβρίου, επιστρέφει στην Καβάλα για δυο μέρες, στο Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 στις 21.00.

Η μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία των δυο τελευταίων ετών, το «Σέρρα» υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, στο Βερολίνο και το Ντίσελντορφ της Γερμανίας, καθώς και στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, με το κοινό να γεμίζει τις θεατρικές αίθουσες όπου και αν παρουσιάστηκε.

Μια θεατρική εμπειρία που συνεπαίρνει τον θεατή σε ένα μοναδικό ταξίδι, απ’ όπου και αν κατάγεται.

Η Ποντιακή γαστρονομία κατέκτησε τον Βόλο

Η Ποντιακή γαστρονομία κατέκτησε τον Βόλο
Η Ποντιακή γαστρονομία κατέκτησε τον Βόλο

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025 η εκδήλωση Ποντιακής Γαστρονομίας, την οποία διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας, με τη στήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων. Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους κατοίκους του Βόλου να απολαύσουν τις γεύσεις και τις παραδόσεις του Πόντου.

Η μικρή κουζίνα που στήθηκε για την εκδήλωση ήταν γεμάτη ζωντάνια και γεύσεις, καθώς οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την προετοιμασία παραδοσιακών ποντιακών φαγητών. Οι επισκέπτες απόλαυσαν δύο υπέροχες ποντιακές συνταγές, το Περέκ και το τανωμένον σιορβάν, δημιουργίες που εντυπωσίασαν με την αυθεντικότητα και τη γεύση τους.

Η Ποντιακή γαστρονομία κατέκτησε τον Βόλο

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από ένα χορευτικό πρόγραμμα που παρουσίασε το χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης Ποντίων, προκαλώντας ενθουσιασμό στο κοινό. Οι χορευτές εντυπωσίασαν με την άρτια εκτέλεση των ποντιακών χορών και μετέφεραν στους θεατές τη μοναδική ατμόσφαιρα των παραδοσιακών εορτών του Πόντου.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με ένα γλέντι, όταν χορευτές και θεατές ενωθήκαν σε κύκλους και χόρεψαν ποντιακούς χορούς, γεμίζοντας το χώρο με κέφι και χαρά.

Η Ποντιακή γαστρονομία κατέκτησε τον Βόλο

Η συντακτική επιτυχία της εκδήλωσης οφείλεται στην άριστη δουλειά της μαγείρισσας Σοφίας Κελογλου – Κυριλίδου, η οποία με τις δεξιοτεχνίες της κατάφερε να μαγέψει τους καλεσμένους με τις γαστρονομικές της δημιουργίες. Η βοήθεια της Πόπης Τσουχνικά και της Κρυσταλίας Τζαλαζίδου στην προετοιμασία των φαγητών συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία αυτής της υπέροχης γαστρονομικής εμπειρίας.

Η μουσική ατμόσφαιρα της βραδιάς δημιουργήθηκε από τους λυράρηδες της Ένωσης, Γιώργο Παυλίδη και τον νεαρό Νικόλα Αθανασιάδη, ο οποίος εντυπωσίασε με την παρουσία του και το παίξιμο του γαβάλ. Ο νταουλττσής Κώστας Αντεκελίδης πρόσφερε ρυθμό και ζωντάνια στο γλέντι, ενώ ο χοροδιδάσκαλος Αντώνης Αθανασιάδης καθοδήγησε τους χορευτές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η Ποντιακή γαστρονομία κατέκτησε τον Βόλο

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και στον Κο Ηλιόπουλο της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, που συνέβαλε σημαντικά στην οργάνωση της εκδήλωσης και στην ευχάριστη ατμόσφαιρα που επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της.

Η εκδήλωση αποτέλεσε έναν αληθινό φόρο τιμής στην ποντιακή κουλτούρα και παράδοση, που συνεχώς εμπνέει και ενώνει γενιές, ενώ η μεγάλη συμμετοχή και η ενθουσιώδης ανταπόκριση του κοινού επιβεβαιώνουν την επιτυχία της.

Με το βλέμμα στραμμένο σε επόμενες παρόμοιες εκδηλώσεις, η Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας συνεχίζει να προάγει και να διατηρεί ζωντανή την ποντιακή παράδοση.

Πηγή: TheNewspaper