Κυριακή 6 Απριλίου 2025

Η Ελένη Γερασιμίδου μάς μαγείρεψε τανωμένο σορβά, την πιο διάσημη Ποντιακή σούπα

Η Ελένη Γερασιμίδου μάς μαγείρεψε τανωμένο σορβά, την πιο διάσημη Ποντιακή σούπα
Η Ελένη Γερασιμίδου μάς μαγείρεψε τανωμένο σορβά, την πιο διάσημη Ποντιακή σούπα

Αναντάμ παπαντάμ Ποντία, η κ. Ελένη Γερασιμίδου ανταποκρίθηκε φιλικότατα στο αίτημά μας· ξέκλεψε χρόνο από τις ασχολίες της για να μας μαγειρέψει και να μας μιλήσει για την ποντιακή μαγειρική, όπως την ξέρει η ίδια από πρώτο χέρι. Στο στούντιο έφτασε πρώτη από όλους. Μαζί της έφερε και μια σακούλα με φρέσκα κρεμμυδάκια και δυόσμο για τη σούπα που θα έφτιαχνε. Είχαμε αγοράσει κι εμείς από το σούπερ μάρκετ. «Θα βάλω αυτά που έφερα εγώ, αν δεν σας πειράζει». Σωστά. Αυτά από το μποστάνι του συζύγου της, του ηθοποιού Αντώνη Ξένου, ήταν μικροσκοπικά, τρυφερά και μοσχοβολιστά. Άλλο πράγμα.

Η Ελένη Γερασιμίδου μάς μαγείρεψε τανωμένο σορβά, την πιο διάσημη Ποντιακή σούπα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο και η μαμά της. Η γιαγιά της είχε έρθει από τη Ρωσία, από το Νοβοροσίσκ. Εκεί διέφευγαν πολλοί αντάρτες, κυνηγημένοι από τους Τούρκους. Είναι υπερήφανη για την καταγωγή της. «Το χωριό -ήταν χωριό τότε το Πανόραμα- ήταν ποντιακό. Έρημος τόπος, τον έφτιαξαν πολύ όμορφο. Στο Πανόραμα είχαν έρθει πιο επιφανείς Πόντιοι. Το πατρικό μου είναι ανάμεσα στην οδό Λεοντίδη και τη Φωστηροπούλου. Οι Φωστηρόπουλοι είναι αυτοί που μετά είχαν την αντιπροσωπεία της Μερσέντες στην Αθήνα. Ο Λεοντίδης είχε εφημερίδα στον Πόντο. Είχαν έρθει καθηγητές διάφοροι, μη νομίζεις, φτωχός κόσμος οι περισσότεροι, αλλά τα κατάφεραν, αυτό έχει σημασία».

Η Ελένη Γερασιμίδου μάς μαγείρεψε τανωμένο σορβά, την πιο διάσημη Ποντιακή σούπα

Της αρέσει να μαγειρεύει· ποντιακά και ελληνικά. Αυστηρά. «Έχω βαρεθεί να πηγαίνω σε σπίτια και να τρώω φαγητά με χιλιάδες τυριά. Μπερδεμένες γεύσεις. Σουφλέ, μουφλέ, τι είναι αυτά, πού τα μάθανε; Εμείς έχουμε ωραία πράγματα, καθαρές γεύσεις». Από τα ποντιακά θυμάται διάφορα. Πέρα από τη σούπα που σε λίγα λεπτά θα μαγείρευε, νοσταλγεί ένα φαγητό με λάπαθα και σκόρδο. «Στέγνωναν τα λάπαθα στον αέρα και μετά τα μαγείρευαν, ψιλοκομμένα, και τα έτρωγαν με λιωμένο σκόρδο και λάδι». Λαχταράει ακόμη έναν καγιανά με παντζαρόφυλλα και κρεμμυδάκια, που έφτιαχναν την άνοιξη. «Βράζουμε τα παντζαρόφυλλα λίγο και τα ψιλοκόβουμε. Τηγανίζουμε σε λάδι ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, βάζουμε και τα παντζαρόφυλλα και τα τηγανίζουμε και αυτά. Δεν πρέπει να μείνουν καθόλου νερά. Μετά σπάμε αυγά και τα ανακατεύουμε μέσα στο τηγάνι, να γίνουν ψιχουλιαστά. Σε αυτό μπορείς να βάλεις άνηθο ή δυόσμο, που του ταιριάζει πολύ».

Η Ελένη Γερασιμίδου μάς μαγείρεψε τανωμένο σορβά, την πιο διάσημη Ποντιακή σούπα

Θυμάται ακόμη τον σπιτικό καβουρμά, από διάφορα κρεατικά, «που καμία σχέση δεν έχει με τον έτοιμο, που είχα πάρει μια φορά. Είναι τέλειος με αυγά ή να βάλεις λίγο σε πατάτες γιαχνί». Στη γειτονιά της, όταν ήταν παιδί, μια γειτόνισσα είχε δύο αγελάδες. «Σε ένα μικρό βαρελάκι, το δορβάνι, δορβάνιζε βούτυρο, τι μοσχοβολιά ήταν αυτή! Δεν έχετε φάει τέτοιο βούτυρο!» Η ογδοντάχρονη θεία Μαρίκα, η αδελφή της μητέρας της, κάνει ακόμη και τώρα το εξής: Παίρνει το πλήρες γιαούρτι και βγάζει το καϊμάκι, την πέτσα. Μαζεύει τέτοια καϊμάκια και τα χτυπάει σε ένα βάζο κλειστό για να φτιάξει τέτοιο βούτυρο που το έχει νοσταλγήσει. Περιγράφει επίσης τα περίφημα πισία, αλλά και τα πιο άγνωστα λαβάσια: «Όταν είχε βγει το “La vache qui rit” (λα βας κι ρι), έλεγε η μάνα μου: “Ελάτε, παιδιά, να φάμε λαβάς με τυρί». Λεπτές πίτες είναι, από ζυμάρι ψωμιού, που τις ανοίγεις με τα δάχτυλα και τις ψήνεις στο φούρνο.

Η Ελένη Γερασιμίδου μάς μαγείρεψε τανωμένο σορβά, την πιο διάσημη Ποντιακή σούπα

Έφτασε η ώρα να μαγειρέψουμε. Τα υλικά είναι τακτοποιημένα στον πάγκο, τα κρεμμύδια και ο δυόσμος είναι έτοιμα, πλυμένα. «Όλα εσείς τα κάνατε; Κι εγώ τι θα κάνω;» ρωτάει έκπληκτη. Εργατική και νοικοκυρά. Ως Ποντία.

Δείτε πώς φτιάχνουμε τον τανωμένο σορβά βήμα βήμα

Ξεπλένουμε το κορκότο (ή το πλιγούρι) στο σουρωτήρι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε περίπου 3 – 3½ λίτρα νερό να βράσει και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε το κορκότο. Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει κάπως, για περίπου 15 λεπτά. Αν βγάλει πολύ αφρό, ξαφρίζουμε. Δοκιμάζουμε και, αν έχει μαλακώσει και χυλώσει καταπώς θέλουμε, τραβάμε την κατσαρόλα, ώστε να σταματήσει να κοχλάζει η σούπα, για να μην κόψει μετά με την προσθήκη του πασκιτάν. Αλατίζουμε. Αν τη θέλουμε πιο αραιή, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό επιπλέον.

Η Ελένη Γερασιμίδου μάς μαγείρεψε τανωμένο σορβά, την πιο διάσημη Ποντιακή σούπα

Με μια κουτάλα μεταφέρουμε αρκετό υγρό από την κατσαρόλα σε ένα μεγάλο μπολ και εκεί διαλύουμε το πασκιτάν (ή το γιαούρτι) μέχρι να γίνει λεία κρέμα.

Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

Ετοιμάζουμε τη σύβραση. Βάζουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο σε μέτρια φωτιά να λιώσει. «Και με λάδι γίνεται ωραίο, αρκεί να είναι καλό το λάδι» λέει η Ελένη Γερασιμίδου. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια «όχι πολύ ψιλά κομμένα, να φαίνονται στο φαγητό». Ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν, να μαλακώσουν και να γλυκάνουν.

Η Ελένη Γερασιμίδου μάς μαγείρεψε τανωμένο σορβά, την πιο διάσημη Ποντιακή σούπα

Προσθέτουμε στο τηγάνι τη ρίγανη και πιπέρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το δυόσμο, «όχι πολύ ψιλοκομμένο, να φαίνεται και αυτός. Άκου πώς τσιτσιρίζει…». Μοσχοβολάει ο τόπος. Κάνουμε ένα ανακάτεμα και αποσύρουμε.

Ρίχνουμε στη σούπα το μείγμα του τηγανιού και ανακατεύουμε. «Παιδιά, να σας βάλω να φάτε;» ρωτάει άπαντες με έγνοια μαμάς. Μας σερβίρει. Της λέμε πόσο μας αρέσει, «μεγάλη μου τιμή», απαντά υπερήφανη. «Πάντως, σήμερα που δεν μαγείρεψα στο σπίτι, την ψυχοθεραπεία μου την έκανα, εδώ». Δοκιμάζει κι εκείνη, «θέλει λίγο περισσότερο αλάτι, νομίζω, αλλά κατά τα άλλα καλή την έκανα, μπράβο μου», λέει γελώντας. «Άμα μείνει, να ξέρεις, θα πηκτώσει (sic) κι άλλο». Την επομένη, βάλαμε λίγο νερό και ζέσταναμε σε πολύ χαμηλή φωτιά την ποσότητα που είχαμε πάρει, όπως μας συμβούλευσε, για να μην κόψει. Μμμ, γεια στα χέρια σας, κ. Γερασιμίδου!

Η Ελένη Γερασιμίδου μάς μαγείρεψε τανωμένο σορβά, την πιο διάσημη Ποντιακή σούπα

Υλικά

Μερίδες: 8-10
- 1/2 κιλό κορκότο (ή πλιγούρι ψιλό ή ρύζι)
- περίπου 1/2 κιλό πασκιτάν (ή γιαούρτι σακούλας)
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα (ή 1 ξερό κρεμμύδι), ψιλοκομμένα
- 20 φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα (ή 1 κοφτή κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, κοπανισμένος)
- 100 - 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό (ή 1/2 φλιτζάνι λάδι)
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- 1 κουτ. σούπας αλάτι (ή όσο θέλει ο καθένας)
- μαύρο πιπέρι

Η Ελένη Γερασιμίδου μάς μαγείρεψε τανωμένο σορβά, την πιο διάσημη Ποντιακή σούπα

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε τανωμένο σορβά, αρχικά ξεπλένουμε το κορκότο (ή το πλιγούρι) στο σουρωτήρι.

Στη συνέχεια, βάζουμε, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, περίπου 3 - 3½ λίτρα νερό να βράσει.

Μόλις κοχλάσει ρίχνουμε το κορκότο και βράζουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει κάπως, για περίπου 15 λεπτά. Αν βγάλει πολύ αφρό, ξαφρίζουμε.

Δοκιμάζουμε και, αν έχει μαλακώσει και χυλώσει καταπώς θέλουμε, τραβάμε την κατσαρόλα, ώστε να σταματήσει να κοχλάζει η σούπα, για να μην κόψει μετά με την προσθήκη του πασκιτάν. Αλατίζουμε. Αν τη θέλουμε πιο αραιή, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό επιπλέον.

Με μια κουτάλα μεταφέρουμε αρκετό υγρό από την κατσαρόλα σε ένα μεγάλο μπολ και εκεί διαλύουμε το πασκιτάν (ή το γιαούρτι) μέχρι να γίνει λεία κρέμα.

Η Ελένη Γερασιμίδου μάς μαγείρεψε τανωμένο σορβά, την πιο διάσημη Ποντιακή σούπα

Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

Σύβραση

Βάζουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο σε μέτρια φωτιά να λιώσει.

Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν, να μαλακώσουν και να γλυκάνουν.

Προσθέτουμε στο τηγάνι τη ρίγανη και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τον δυόσμο, κάνουμε ένα ανακάτεμα και αποσύρουμε.

Ρίχνουμε στη σούπα το μείγμα του τηγανιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

ΚΕΔΕ: “Ελάτε να κάνουμε το Δίκτυο Πόλεων – Κέντρων του Προσφυγικού Ελληνισμού

ΚΕΔΕ: “Ελάτε να κάνουμε το Δίκτυο Πόλεων – Κέντρων του Προσφυγικού Ελληνισμού
ΚΕΔΕ: “Ελάτε να κάνουμε το Δίκτυο Πόλεων – Κέντρων του Προσφυγικού Ελληνισμού

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επαναφέρει δυναμικά την πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2021 για τη δημιουργία ενός Δικτύου Πόλεων που φιλοξενούν ποντιακές κοινότητες. Η αρχική πρωτοβουλία είχε ληφθεί ως μέρος της εθνικής προσπάθειας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, με αφορμή την τότε αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Από τότε, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές δράσεις και έχουν σημειωθεί σημαντικά αποτελέσματα. Τώρα, η ΚΕΔΕ προχωρά στην αναβίωση και εξέλιξη του Δικτύου, καλώντας όλους τους δημάρχους της χώρας να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους έως τις 29 Απριλίου 2025.

Σε επιστολή του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της ενίσχυσης των ανθρώπινων και κοινωνικών σχέσεων με στόχο την ειρήνη και την προκοπή των λαών.

Παράλληλα, ζητά από τους δήμους να ενημερώσουν για τις προγραμματισμένες δράσεις τους ενόψει της 19ης Μαΐου, Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και ενιαία επικοινωνιακή στρατηγική.


Παρασκευή 4 Απριλίου 2025

Βέρμιο: Η προσευχή συναντά την παράδοση στην Παναγία Σουμελά

Βέρμιο: Η προσευχή συναντά την παράδοση στην Παναγία Σουμελά
Βέρμιο: Η προσευχή συναντά την παράδοση στην Παναγία Σουμελά

Η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο γέμισε με πιστούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας, κυρίως Πόντιους.

Ο Ακάθιστος Ύμνος στην Παναγία Σουμελά δεν είναι μόνο μια θρησκευτική ακολουθία. Είναι μια ευκαιρία σύνδεσης με την πίστη, την παράδοση και τις ρίζες, σε έναν τόπο, όπου η ιστορία του Πόντου συναντά τη λατρεία για τη Θεοτόκο, με τη Μονή να μην είναι απλά ένας ιερός τόπος, αλλά σύμβολο της ιστορίας και της ταυτότητάς τους.

Βέρμιο: Η προσευχή συναντά την παράδοση στην Παναγία Σουμελά

Ποντιακοί Σύλλογοι διοργανώνουν προσκυνηματικές εκδρομές στην Μονή και οι πιστοί συνδυάζουν την προσευχή με την ποντιακή παράδοση.

Μετά την ακολουθία, πολλοί επισκέπτονται τα μαγαζάκια γύρω από τη Μονή, δοκιμάζοντας παραδοσιακά ποντιακά πιάτα, όπως περέκ, πισία, πιροσκί και ωτία, κρατώντας ζωντανές τις γεύσεις και τα έθιμά τους, ενώ δεν λείπουν και τα μικρά μαγαζάκια με αναμνηστικά είδη.

Βέρμιο: Η προσευχή συναντά την παράδοση στην Παναγία Σουμελά

Μετά τη λειτουργία στον κάτω χώρο του ναού, προσφέρονται δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα, όπως ελιές, χαλβάς, ταραμάς και τσάι.

Φέτος το παρών στον Ακάθιστο Ύμνο έδωσαν οι Σύλλογοι: Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης, Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας και Φιλόπτωχος Αδελφότης Ιμεραίων.

Πηγή: RThess

Τα “Ποντιακά Μασσάλια”: Μία κιβωτός καταγραφής της Ποντιακής παράδοσης

Τα “Ποντιακά Μασσάλια”: Μία κιβωτός καταγραφής της Ποντιακής παράδοσης
Τα “Ποντιακά Μασσάλια”: Μία κιβωτός καταγραφής της Ποντιακής παράδοσης

Τα “Ποντιακά Μασσάλια” είναι μία κιβωτός καταγραφής της Ποντιακής παράδοσης.

Όπως τόνισε ο κ. Γιώργος Ιορδανίδης, αντιπρόεδρος συλλόγου Κομοτηνής Εύξεινος Πόντος, πρόκειται για δύο έργα παρακαταθήκη για μελετητές και λαογράφους, τα οποία διατίθενται δωρεάν στον κάθε ενδιαφερόμενο.


Στην ουσία, είναι δύο site ψηφιοποίησης ποντιακών τραγουδιών και ακουσμάτων. Το ένα είναι του κ. Κώστα Καρακασίδη, στο οποίο κανείς βρίσκει πληροφορίες για το τραγούδι, για τον στιχουργό και τον συνθέτη, ενώ στο site του κ. Θεόφιλου Δημητριάδη, μπορεί να μυηθεί ο ενδιαφερόμενος στο λεγόμενο ποντιακό μουχαπέτ, την πιο αυθεντική μορφή της ποντιακής μουσικής παράδοσης που αποτελεί και κατάθεση ψυχής.

Πηγή: ΕΡΤ

Πτολεμαΐδα: Η διάδοση της Ποντιακής διαλέκτου μέσω θεατρικών παραστάσεων

Πτολεμαΐδα: Η διάδοση της Ποντιακής διαλέκτου μέσω θεατρικών παραστάσεων
Πτολεμαΐδα: Η διάδοση της Ποντιακής διαλέκτου μέσω θεατρικών παραστάσεων

Στην Πτολεμαΐδα, η διάδοση της ποντιακής διαλέκτου γίνεται μέσω θεατρικών παραστάσεων.

Όπως τόνισε ο κ. Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης Συγγραφέας - Μέλος Επιτροπής Ποντιακού Θεάτρου , η Εορδαία βρίσκεται στην καρδιά του ποντιακού θεάτρου, ενώ στόχος είναι η διάσωση του γλωσσικού ιδιώματος των Ποντίων και η διάδοσή της στις μελλοντικές γενιές.


Όπως είπε, “και ο ίδιος προσπαθεί να γράφει με τη βοήθεια λεξικών, καθώς η ποντιακή διάλεκτος δεν είναι εύκολη, όμως χρειάζεται ψυχή για να διατηρηθεί κάτι που αργοπεθαίνει με το πέρασμα των χρόνων.”

Πηγή: ΕΡΤ