Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

"ΒΕΡΜΙΟΥ ΓΗΣ"

"Βερμίου Γης"

Βιοτεχνία Παραγωγής Παραδοσιακών Ειδών Διατροφής


Η Βιοτεχνία Παραγωγής Παραδοσιακών Προϊόντων "Βερμίου Γης" ξεκίνησε τη λειτουργία της εδώ και λίγες εβδομάδες. Εδρεύει στο Ρυάκιο του Δήμου Ελλησπόντου και διευθύνεται από την κ. Ελένη Κυριακίδου – Βασιλειάδου.

Επισκεφθήκαμε την βιοτεχνία και μιλήσαμε με την υπεύθυνη την κ. Ελένη Κυριακίδου – Βασιλειάδου.

- Ποιο ήταν το κίνητρο για να ξεκινήσετε αυτή σας την προσπάθεια, είχατε κάποια γνώση παραγωγής των παραδοσιακών προσόντων;
- Το πρώτο κίνητρο ήταν τα βιώματά που είχα αποκτήσει μεγαλώνοντας μέσα σ’ένα παραδοσιακό περιβάλλον τόσο στην καθημερινότητα, ως προς τα ήθη και έθιμα όσο και στο θέμα της διατροφής. Μεγάλωσα στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης και τα καλοκαίρια βρισκόμουν στα παρχάρια με την Μανίκα μ’ –(την Καλομάναν που συχνά αναφέρει ο κ. Ζουρουφίδης) Ελένη Κυριακίδου, τη λεγόμενη Χατσιαλάβα και τις άλλες τότε παρχαρομάνες, τη Στυλιανάβαν, την Καβακίναν, την Καραενίναν, την Πουαρίναν, την Σανξαρίναν, την Κουσαλάβαν και άλλες.

Ήμασταν ένα μικρό χωριό πάνω στον παρχάρ’ ιδιαίτερα δεμένο, με την δική του καθημερινότητα, όπου ζυμωμένη μέσα σ’ αυτήν, αποκόμισα εμπειρίες και βιώματα που αποτελούν για μένα περιουσιακό στοιχείο στη ζωή μου.


Η Παρχαρομάνα όχι μόνο στον Πόντο αλλά και εδώ αποτελούσε τον στυλοβάτη της οικιακής οικονομίας στην αγροτική και κτηνοτροφική ζωή των γονιών και προγόνων μας.

Από τον Μάιο έως τον Αύγουστο το γάλα το έπαιρνε ο γαλατάς, ο Σεπτέμβριος ήταν συνήθως ο μήνας της τυροκόμησης λόγο θερμοκρασίας γίνονταν καλύτερο το τυρί. Πρώτα κάνανε όσο τυρί θα χρειαζόταν για όλη σχεδόν τη χρονιά και μετά άρχιζε η παραγωγή των άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων όπως βούτυρο, ταν, πασκιτάν, τσιορτάνια, τυρομίντζ’, κολόθ’.

Βέβαια η συντήρησή τους μέχρι να κατέβουν στο χωριό γινόταν με πρακτικούς αλλά ασφαλείς τρόπους (φυλάγοντάς τα σε πήλινα δοχεία μέσα στο χώμα και κλεισμένα με βούτυρο όπου παγωμένο αποτελούσε ασπίδα προστασίας από τα μικρόβια του αέρα).


Αγάπησα όλη αυτή τη διαδικασία όπου με πρώτη ύλη το γάλα δημιουργούσαμε χειρονακτικά όλα αυτά τα αγνά και μεγάλης διατροφικής αξίας προϊόντα και δεν ήθελα να χαθεί αυτό το κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς όσο αφορά την διατροφή μας, όταν η βιολογική εξέλιξη δεν θα μας επιτρέψει να έχουμε κοντά μας αυτά τα άτομα να μας παρέχουν την γνώσεις και την τεχνική τους στο να μπορούμε να έχουμε πλούσια και γευστική την ποντιακή παραδοσιακή μας κουζίνα εξασφαλίζοντας παράλληλα υγιεινή διατροφή. Έτσι έμαθα να τα παράγω για να τα διασώσω. Σταδιακά σε διάφορες εκδηλώσεις συλλόγων αναλάμβανα στην αρχή μαζί με τις παρχαρομάνες - τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω για όσα μου έδωσαν - και στη συνέχεια μόνη μου, την παρασκευή και διάθεση αυτών των προϊόντων στον κόσμο.

Τα θετικά σχόλια και οι προτροπές του κόσμου, να συνεχίσω να τα παράγω – τα οποία δεν έβρισκαν εύκολα – με οδήγησαν να δημιουργήσω αυτή την βιοτεχνία παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων με την επωνυμία "Βερμίου Γης".

Η διαδικασία υλοποίησης της πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κ.Π. LEADER+ άρχισε το 2006 και σήμερα εκφράζω τη χαρά και ευχαρίστησή μου που είμαι σε θέση να υλοποιώ μια μεγάλη μου επιθυμία.


Τα προϊόντα που αρχικά παράγουμε είναι:
Γαλακτοκομικά: βούτυρο – ταν (βουτυρόγαλο) - πασκιτάν
Τυροκομικά: Τυρομυντζήρθα (το παραδοσιακό Τυρομίνζ’ τη Παρχαρομάνας) φτιαγμένο με παραδοσιακό τρόπο στο χέρι.
Φέτα – παραδοσιακό ημίσκληρο κασέρι (κολόθ’) από αγελαδινό και από πρόβειο γάλα
μυτζήθρα - ανθότυρο – μανούρι.
Ζυμαρικά: περέκια (φύλλα για πίτα ψημένα στα ξύλα )
Εβρεστόν (ψημένο παραδοσιακά σε φούρνο με ξύλα)
Μακαρίνα – τραχανάς ξινός – τραχανάς νηστίσιμος – σιρόν - φούρνικο αλεύρι (από ντόπια καλαμπόκια, ψημένο σε φούρνο με ξύλα για το χαβίτσ’)
Πλιγούρι – κορκότο καλαμποκίσιο και κορκότο σταρένιο.


Η πρώτη ύλη τόσο στα Γαλακτοκομικά όσο και στα Ζυμαρικά είναι από πιστοποιημένους παραγωγούς της περιοχής μας.

Η βιοτεχνία έχει πιστοποίηση ποιότητας ISO 22.000 και τα προϊόντα θα διατίθενται συσκευασμένα τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή, η ποιότητα στο καταναλωτικό κοινό αλλά και να είναι ανταγωνίσιμα σε όλα τα επίπεδα.

-Η διάθεση των προϊόντων θα είναι μόνο λιανική και που μπορεί να τα προμηθευτεί κανείς;
Τα προϊόντα θα διατίθενται στο χώρο της βιοτεχνίας στο Ρυάκιο του Δήμου Ελλησπόντου και στο 2ο υποκατάστημα που βρίσκεται στην Κοζάνη (στο χώρο της λαϊκής αγοράς) στην οδό Θράκης και Αριστοτέλους γωνία 24.

Μας ενδιαφέρει και η χοντρική πώληση των προϊόντων μας και στα επόμενα τεύχη της εφημερίδας σας θα σας ανακοινώσουμε και άλλα σημεία διάθεσης των προϊόντων μας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία σας.

Πηγή: "Εύξεινος Πόντος" τεύχος Σεπτεμβρίου 2008