Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε αντιπροσωπεία της Π.Ο.Ε.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε αντιπροσωπεία της Π.Ο.Ε.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε αντιπροσωπεία της Π.Ο.Ε.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, είχε την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008, στο προεδρικό μέγαρο αντιπροσωπεία της Π.Ο.Ε. με επικεφαλής τον πρόεδρο της κ. Γιώργο Παρχαρίδη.

Ο κ. Παπούλιας καλωσόρισε την Π.Ο.Ε. λέγοντας τα εξής: «Σας καλωσορίζω με συγκίνηση και αγάπη, είστε ένα κομμάτι του ελληνισμού, που στην ιστορία σας σκύβουμε όλοι με σεβασμό». Ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ.Παρχαρίδης μετέφερε στον πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας την αγάπη και την εκτίμηση όλου του ποντιακού ελληνισμού και ακολούθως του προσέφερε τα δώρα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, το βιβλίο του Χρήστου Σαμουηλίδη «Ιστορία της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας», το βιβλίο της Τhea Ηalo «Ούτε το όνομά μου» και 3 αντίγραφα νομισμάτων της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών. Προσφέροντας το βιβλίο της Thea Halo o κ. Παρχαρίδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της άρνησης της ελληνικής πολιτείας για την απόδοση της ελληνική ιθαγένειας στη συγγραφέα και την 98χρονη μητέρα της, Σάνο Χάλο η οποία διασώθηκε από την γενοκτονία.

Ο κ. Παρχαρίδης στη συνέχεια ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ιστορία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος η οποία όπως τόνισε προέκυψε μέσα από ένα Πανελλαδικό Οργανωτικό Συνέδριο, συσπειρώνει στους κόλπους της 356 σωματεία και εκφράζει ενιαία τον ποντιακό ελληνισμό. Ο κ.Παπούλιας άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον πρόεδρο της Π.Ο.Ε. που τον ενημέρωσε για τα βήματα που έχουν γίνει και τις προσπάθειες, που γίνονται στην υπόθεση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Επίσης ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. αναφέρθηκε στο ζήτημα της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού η οποία, όπως σημείωσε, δεν διδάσκεται όσο θα έπρεπε σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και στην προσπάθεια για την διατήρηση, καλλιέργεια και διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, όπου διορίζονται τα 8 από τα 11 μέλη του Διοικητικού και ο πρόεδρος εδώ και μισό αιώνα περίπου προέρχεται από την ίδια οικογένεια. Ο κ. Παρχαρίδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ομόφωνη απόφαση τη επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η οποία ζητά την αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του Ιδρύματος και αναφέρθηκε στις σχετικές προτάσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Για τα θέματα των νεοπροσφύγων Ποντίων ο κ. Παρχαρίδης σημείωσε πως παραμένουν άλυτα τα προβλήματα των απελάσεων, της γραφειοκρατίας και του προγράμματος των δανείων για στεγαστική αποκατάσταση. Τέλος για το θέμα αυτό της ανταλλάξιμης περιουσίας ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. τόνισε πως η διαχείριση από την πολιτεία δεν έγινε δίκαια και πως θα πρέπει το υπόλοιπο της ανταλλάξιμης να αποδοθεί στους συλλόγους των προσφύγων ποντίων και άλλων.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Π.Ο.Ε. για την ενημέρωση και δήλωσε ότι αποδέχεται την πρόταση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας να θέσει υπό την αιγίδα του το 4ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Μετά το τέλος της συνάντησης η αντιπροσωπεία της Π.Ο.Ε. παραβρέθηκε μαζί με αντιπροσωπεία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων στην παρασημοφόρηση από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας του ποντιακής καταγωγής, κοσμοναύτη κ. Θεόδωρου Γιουρτσίχιν με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικος. Ο κ. Γιουρτσίχιν απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην ποντιακή διάλεκτο του χάρισε δύο φωτογραφίες της Ελλάδος από το διάστημα. Ο κ. Κάρολος Παπούλιας δήλωσε πως καταλαβαίνει τα ποντιακά γιατί γνωρίζει καλά τα αρχαία ελληνικά.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΧΡΟΚΑΜΠΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεχροκάμπου γιορτάζει την έλευση του καλοκαιριού μέσω της διοργάνωσης της ετήσιας πολιτιστικής εορτής του.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του συλλόγου Μαρία Συμεωνίδου - Φανερωμένου, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο του δημοτικού σχολείου του Κεχροκάμπου το Σάββατο 12 Ιουλίου 2008 στις 8 το βράδυ και θα έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον Νίκο Ζουρνατζίδη.

Η κ. Συμεωνίδου - Φανερωμένου, χαρακτήρισε τον κ. Ζουρνατζίδη "ακούραστο εργάτη του Ποντιακού στοιχείου" και με βάση την προσφορά του ο σύλλογος θα του απονείμει τιμητική πλακέτα. Πέραν αυτού η εκδήλωση περιλαμβάνει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετέχουν οι Πόντιοι τραγουδιστές Γιώργος και Λάζος Ιωαννίδης και ο Κώστας Θεοδοσιάδης, ενώ θα χορέψει και το χορευτικό σχήμα της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας.

Τέλος, στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει και η παρουσίαση βιβλίου του Γρηγόρη Σαλούστρου με τίτλο "Από την Κρήτη στον Πόντο".


Πολιτιστικός Σύλλογος Κεχρόκαμπου Καβάλας
Κεχρόκαμπος Καβάλας
Τ.Κ. 64009

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τίμησε στο Προεδρικό Μέγαρο τον κ.Θεόδωρο Γιουρτσίχιν - Γραμματικόπουλο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο τα διάσημα του Τάγματος Αριστείας του Φοίνικος στον ποντιακής καταγωγής πιλότο-αστροναύτη της Ρωσίας Θεόδωρο Γιουρτσίχιν.

Στο πρόσωπό του τιμήθηκε ολόκληρος ο Ποντιακός Ελληνισμός, όπως είπε ο Πρόεδρος, αφού ο Γιουρτσίχιν έχει ρίζες από την Τραπεζούντα του Πόντου, γιος του Νικόλαου Γιουρτσίχιν και της Μικρούλας Γραμματικοπούλου.

Ο κ. Θεόδωρος Γιουρτσίχιν, γιός του Νικ. Γιουρτσίχιν και της Μικρούλας Γραμματικοπούλου, με ρίζες από την Τραπεζούντα του Πόντου, γεννήθηκε στο Βατούμι της Γεωργίας. Απόφοιτος του Ινστιτούτου Αεροναυτικής της Μόσχας, εργάστηκε ως επικεφαλής επιχειρησιακής μονάδας διαχείρισης του σκάφους «Γιούρι Γκαγκάριν», ως επικεφαλής πτήσης του προγράμματος Shuttle-Mir και NASA-Mir και το 1999 του απονέμεται ο βαθμός του αστροναύτη. Το 2002 θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση, ενώ τον Ιούνιο του 2006 διορίστηκε στο πλήρωμα της 15ης βασικής αποστολής στον διεθνή διαστημικό σταθμό.