Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Αυγομαχίες Αλωνίων 2009

Ο πολιτιστικός σύλλογος Αλωνίων Πιερίας «ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ», όπως κάθε χρόνο την τελευταία 25ετία, ανήμερα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ του ΠΑΣΧΑ, 19 Απριλίου 2009, αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία το έθιμο των «ΑΥΓΟΜΑΧΙΩΝ», στην κεντρική πλατεία του χωριού, με μεγάλη συμμετοχή διαγωνιζομένων και κόσμου.

Τα ΑΛΩΝΙΑ έχουν μεγάλη παράδοση στο πατροπαράδοτο αυτό έθιμο και η φήμη του είναι γνωστή σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, στους ειδικούς και μη στις αυγομαχίες.

Οι διαγωνιζόμενοι συμμετείχαν σε δύο ανεξάρτητες ομάδες, μία των μεγάλων (ηλικίες άνω των 16 ετών), με 20 αυγά κότας ο καθένας και μία των μικρών (ηλικίες κάτω των 15 ετών), με 5 αυγά κότας ο καθένας. Οι συμμετοχές των διαγωνιζομένων και στα δύο γκρούπ ήταν πολύ μεγάλη, αφού στους μεγάλους συμμετείχαν 14 άτομα, ενώ στους μικρούς 24 άτομα.

Η επιτροπή, που ορίστηκε, για την ομαλή διεξαγωγή των αυγομαχιών, αποτελούμενη από τους παλιούς «αυγομάχους» Στέφανο Λυκόπουλο και Βασίλη Ραφαηλίδη, ήλεγξε πριν από τον αγώνα όλα τα αυγά και διηύθυνε με αμερόληπτο τρόπο κάθε θέμα.

Έπαθλα (κύπελα) απονεμήθηκαν στους τρεις πρώτους νικητές της μεγάλης κατηγορίας και στους έξι πρώτους νικητές της μικρής κατηγορίας, ενώ δόθηκαν και αναμνηστικά μετάλλια σε όλους τους μικρούς διαγωνιζόμενους.

Η αγωνία για την επικράτηση του δυνατότερου αυγού καθήλωσε τους παρευρισκόμενους θεατές, μέχρι το τέλος της εκδήλωσης, που διήρκησε πάνω από δύο ώρες, ενώ κατά την διάρκεια του αγώνα το κοινό επευφημούσε τον εκάστοτε νικητή.

Μετά από συναρπαστικό αγώνα, δεδομένου ότι ο νικητής κρίθηκε στο τελευταίο αυγό, 1ος νικητής στους μεγάλους αναδείχθηκε ο συγχωριανός μας Βασίλειος Παντελίδης, 2ος νικητής ο Σίμος Σιδηρόπουλος από τον Άνω Αγιάννη Πιερίας και 3ος νικητής ο περυσινός πρωταθλητής Κυριάκος Αργυρόπουλος από την Καστανούσα Σερρών. Στους μικρούς, που έγινε εξίσου δυνατή μάχη, 1η νικήτρια αναδείχθηκε η μικρή συγχωριανή μας Ελένη Παντελίδου, ηλικίας 8 ετών, 2ος νικητής ο Ηλίας Κουμπρίδης, από την Σεβαστή Πιερίας, ηλικίας 11 ετών και 3ος νικητής ο περυσινός πρωταθλητής στους μικρούς Δημήτρης Μποταΐτης, από τα Ρυάκια Πιερίας, ηλικίας 12 ετών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Πύδνας κ. Δημήτριος Βασιλειάδης, ο υποψήφιος νομάρχης Πιερίας και πρώην δήμαρχος Λιτοχώρου κ. Γ. Παπαθανασίου, ο πρώην Δήμαρχος και νυν σύμβουλος του Δήμου Πύδνας κ. Ευάγγελος Λαγδάρης, οι Νομαρχ. Σύμβουλοι Πιερίας κ.κ. Θ. Παυλίδης και Ευθ. Κέρογλου, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Δήμου Πύδνας Γιώργος Χαλκίδης, οι αντιδήμαρχοι Δήμου Πύδνας κ. Νίκος Λαζαρίδης, οι δημοτικού σύμβουλοι του Δήμου Πύδνας Παναγιώτης Τατσίδης, Ιωάννης Προβατίδης, Κυριακή Μαυρομμάτη, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Αλωνίων κ. Ελευθ. Ναβροζίδης κ.α.