Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΕΤΟΡΑΧΗΣ

Το ντοκιμαντέρ «Τα χνάρια των Αργοναυτών», μια πρωτοποριακή κινηματογραφική παραγωγή του Ερευνητικού Κέντρου του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας», προβλήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Ελασσσόνας το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων «Περραιβία», την Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας, τον Μορφωτικό Σύλλογο Αραδοσιβίων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας, τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Λόφου, τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Ολυμπιάδος και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αετοράχης.

Κεντρική ιδέα του ντοκιμαντέρ, που αποτελεί την πρώτη επιστημονική προσπάθεια οπτικοακουστικής καταγραφής της ποντιακής μνήμης, παράδοσης και ιστορίας, είναι η παρουσίαση της ζωής των Ελλήνων του Πόντου και του πολιτισμού που ανέπτυξαν εκεί, αλλά και η εξιστόρηση του ολοκληρωτικού ξεριζωμού τους από την πατρογονική τους εστία. Η χρονική αλληλουχία του έργου, που χωρίζεται σε τρεις μεγάλες χρονικές περιόδους, επιτρέπει στον θεατή να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της παρουσίας των Ελλήνων στον Πόντο κατά τα αρχαία, τα βυζαντινά και τα οθωμανικά χρόνια, αλλά και κατά τη νεότερη περίοδο των Νεοτούρκων και των Κεμαλικών. Η σκηνοθεσία είναι του Αλέξη Μπαρζού και η επιστημονική επιμέλεια του Θεοδόση Κυριακίδη.

Ο κ. Θεοδόσης Κυριακίδης, υπ. Διδάκτορ Νεότερης Ιστορίας, στην εισαγωγική ομιλία του, αφού συνεχάρη τους τοπικούς συλλόγους για την ανάληψη τέτοιων δράσεων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κάθε φορά που πηγαίνουμε στον Πόντο είναι σαν να επιστρέφουμε στο χωριό μας, σαν να βρίσκουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Μιλάμε την ίδια γλώσσα, χορεύουμε τους ίδιους χορούς, τραγουδάμε τα ίδια τραγούδια, τρώμε τα ίδια φαγητά, είναι πραγματικά σαν να βρίσκουμε ξανά τα χαμένα μας αδέρφια».

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ, το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 100 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Μητροπολίτης Ελασσόνας κ. κ. Βασίλειος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Νικόλαος Γάτσας και κ. Χαρίλαος Τσουβελακίδης προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και συγκίνηση στους παρευρισκόμενους.


Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης
Αετοράχη Ελασσόνας, Λάρισα
Τ.Κ. 40200
Τηλ. 2493087386
Fax 2310931144
www.aetorachi.gr
contact@aetorachi.gr