Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

«Παρχαρομάνα ελάλεσεν» και εμείς, ανταποκρινόμενοι εις το κάλεσμά της, ήλθαμε εδώ εκ μέρους όλων σας, των απανταχού Ποντίων


«Παρχαρομάνα ελάλεσεν» και εμείς, ανταποκρινόμενοι εις το κάλεσμά της, ήλθαμε εδώ εκ μέρους όλων σας, των απανταχού Ποντίων.

του Θεόφιλου Κωτσίδη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σεμνότητα πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011 στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και με την συμμετοχή φέτος, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Δημητρίου και του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα. Παρέστησαν επίσης συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιος, Δράμας Παύλος, ο Αρχιεπίσκοπος Γιαροσλάβ και Ροστώβ Παντελεήμων, εκ της Εκκλησίας της Ρωσίας και ο Επίσκοπος Φασιάνης Αντώνιος, βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος εκατοντάδες προσκυνητών βρέθηκαν τη μέρα του Δεκαπενταύγουστου στην ευρύτερη περιοχή της Τραπεζούντας έχοντας εξασφαλίσει αρκετό καιρό πριν τη διαμονή τους για εκείνες τις ημέρες. Εξακόσιοι περίπου όμως ήταν οι προσκυνητές από Ελλάδα, Ρωσία αλλά και από όλο τον κόσμο που κατάφεραν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία εντός της Ιεράς Μονής.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο νόημα της εορτής και ακολούθως απηύθυνε την ευλογία του προς το πλήθος των πιστών και των απανταχού Ποντίων της γης αποδίδοντας με προσοχή το θρησκευτικό χαρακτήρα της ημέρας.

Ο μακαριστός προκάτοχος μας, πατριάρχης Αθηναγόρας έλεγε για σας επί λέξει: Σεις οι Πόντιοι είστε υπέροχος λαός, είστε λαμπρός λαός, εις τα θρησκευτικάς σας εκδηλώσεις. Σας θαυμάζω και ευχές σας συνοδεύουν εις το θεάρεστο έργο σας. Και ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης ομοίως σας θαυμάζει, σας αγαπά, σας εκτιμά, και σας ευλογεί εξ’ όλης ψυχής και καρδίας.

«Εδώ σε πιάνουν τα κλάματα και όποιος δεν το έχει αισθανθεί δεν ξέρει από θαύματα», είπε χαρακτηριστικά-μεταξύ άλλων- ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε για την παρουσία της αντιπροσωπείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Γιαροσλάβ και Ροστώβ κ. Παντελεήμονα και εξέφρασε την ευχή να συλλειτουργήσει κάποια στιγμή στην Παναγία Σουμελά με τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλο.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκείνες τις ημέρες βρισκόταν σε εξέλιξη το Ραμαζάνι το οποίο αποτελεί τη θρησκευτική μουσουλμανική νηστεία. Απευθυνόμενος στα τούρκικα ευχαρίστησε τις τουρκικές αρχές και ευχήθηκε καλό Ραμαζάνι.

Με το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεναγήθηκε μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο από το Μητροπολίτη Δράμας, ποντιακής καταγωγής, κ.κ. Παύλο στους χώρους της Ιεράς Μονής.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τους ιερούς ναούς Αγίας Σοφίας, Παναγίας Χρυσοκεφάλου και Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντος καθώς και την Ιερά Μονή Θεοσκεπάστου στην Τραπεζούντα. Στη συνέχεια παρακάθισε σε δείπνο στο οποίο είχε προσκληθεί από το δήμαρχο Ματσούκας Ertuğrul Genç.

Την επόμενη μέρα, Τρίτη 16 Αυγούστου 2011 επισκέφθηκε τις ερειπωμένες, σήμερα, Μονές του Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος καθώς και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα προσευχόμενος υπέρ των αειμνήστων κτητόρων, ηγουμένων, μοναχών και προσκυνητών αυτών.

Επισκέφθηκε επίσης το χωριό Λιβερά άλλοτε έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ροδοπόλεως καθώς και τον ιερό ναό Αγ. Γεωργίου ο οποίος σήμερα χρησιμοποιείται ως τζαμί.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη.

Αξίζουν:

- Για μία ακόμη χρονιά με ειδικές κάρτες επετράπη η είσοδος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

- Ένα τόμο αφιερωμένο στην ιστορία της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά χάρισε ο βουλευτής της ρωσικής δούμας Ιβάν Σαββίδης στο δήμαρχο Ματσούκας Ertuğrul Genç κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

- 7 ήταν τα μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονίας Ελλάδος με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Παρχαρίδη που βρέθηκαν στη Θεία Λειτουργία.

- Από τη δημοσιογραφικό χώρο παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος και η δημοσιογράφος του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», Μαρία Αντωνιάδου.

- Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον βουλευτή της Ρωσικής Δούμα, Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος, όπως και πέρυσι, ήταν παρών στο προσκύνημα, επικεφαλής πολυμελούς ομίλου προσκυνητών από τις γειτονικές Παρευξείνιες χώρες.

- Στο ξενοδοχείο “Buyuk Sumela” στη Ματσούκα διέμεινε με τη συνοδεία του ο Οικομουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά τη διήμερη επίσκεψη του εκεί.

- Ειδικός χώρος είχε προβλεφθεί έξω από το χώρο της Ιεράς Μονής για τα κεριά τα οποία είχαν μαζί τους οι πιστοί όπως και πέρυσι.

- Λίγο πριν φτάσουν στον Περιστερεώτα το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Πατριάρχης έπαθε λάστιχο με αποτέλεσμα να αναγκασθεί να επιβιβαστεί σε άλλο όχημα της συνοδείας του και να συνεχίσει κανονικά την περιήγησή του.

- Από το Norwalk της Αμερικής κατάγεται ο Ποντιακής καταγωγής Αρχιδιάκονος Παντελεήμονας, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την άφιξη και την δημιουργική παρουσία του ποντιακού στοιχείου στην πόλη του Norwalk στην πολιτεία Connecticut της Αμερικής.

- Στο δρόμο για τη Λιβερά, έδρα της πάλαι ποτέ Μητροπόλεως Ροδοπόλεως, ένα απρόσμενο γεγονός σταμάτησε τους προσκυνητές. Ξυλοκόποι είχαν κόψει ένα δένδρο και έκλεινε το δρόμο. Αμέσως ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Βαρνάβας έτρεξε και τους βοήθησε να κόψουν τον κορμό και να τον απομακρύνουν προκειμένου να επιτραπεί η διέλευση των οχημάτων. Οι χωρικοί και οι οικογένειες τους άρχισαν να χειροκροτούν τον δυναμικό δεσπότη, ευχαριστώντας τον για την βοήθεια που τους προσέφερε.