Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

«Το Μικρά Ασία Ενώνει – Το Τουρκία εκβαρβαρίζει»

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Διεθνούς φήμης Κοινωνιολόγου–Οικονομολόγου κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη με τίτλο: «Το Μικρά Ασία ενώνει - Το Τουρκία εκβαρβαρίζει» Πόντος: Η Επιστροφή μίας Πανάρχαιας Ταυτότητας.

Ο κ. Χαραλαμπίδης άρχισε τον λόγο του λέγοντας ότι θα μιλήσει Σωκρατικά θέτοντας δηλαδή ζητήματα και προτάσεις ώστε να υπάρξει προβληματισμός και διάλογος. Έκανε προτάσεις στο Δήμο για ανάπτυξη του τόπου και συγκεκριμένα του Βερμίου τονίζοντας τη σπουδαιότητα της πόλης τη Νάουσας ως ηρωική έχοντας την Πόντιους σαν μια μεγάλη δύναμη που μπορεί να συμβάλλει στην προβολή της.

Στη συνέχεια έθεσε το Ποντιακό όχι μόνο θέμα Γενοκτονίας αλλά και ταυτότητας μιλώντας για την Γεωπολιτική στην ευρύτερη περιοχή της Μικρασίας. Εξάλλου η πολιτική του βιβλίου του από τη μια μεριά είναι η επίδραση αυτής της Γεωπολιτικής και από την άλλη η σύνθεση της επιστήμης με την πολιτική. Γι' αυτό και έθεσε αντιμετωπίσιμη την κρίσιμη κατάσταση της χώρας μας σήμερα αρκεί οι Έλληνες να στηριχθούμε στην παιδεία κάνοντας επανάσταση μορφωτική γιατί η πολιτική είναι καλή χρήση του λόγου και όταν αυτό γίνεται σωστά υπάρχει ήθος και λόγος.

Χαρακτήρισε την Ελλάδα πλανητική χώρα και ζήτησε από αυτούς οι οποίοι κοστίζουν χωρίς να παράγουν έργο (Ευρωβουλευτές) να επιστρέψουν ότι πήραν. Υποστήριξε τον ποντιακό Ελληνισμό αφαιρώντας τη λέξη μειονότητα που τον χαρακτήριζε γιατί δεν είναι άξια της σπουδαιότητάς του, αναφέρθηκε στους Νεοθωμανούς λέγοντας πως τα παιχνίδια τους είναι ψεύτικα και θυμίζουν το παιχνίδι της Σκύλας με την Χάρυβδη.

Πρότεινε να μεταφερθεί η εικόνα της Παναγίας Σουμελάς στην Μονή της Κύκου στην Κύπρο εικόνα που φιλοτέχνησε ο ευαγγελιστής Λουκάς για συνένωση των Ποντίων.

Ανάφερε πως η μνήμη των Ποντίων και η Γενοκτονία άρχισε το 1461 όταν στην Ανδριανούπολη έσφαξαν την οικογένεια των Κομνηνών.

Χαρακτήρισε αδύναμη την Τουρκική ταυτότητα γιατί στερείται μνήμης, καθώς επίσης και ο μύθος ο Τουρκικός είναι φτωχός σε σχέση με τον Ελληνικό και τον Ποντιακό.

Όλο το σύστημα στην Ελλάδα θέλει επιμόρφωση.

Τόνισε πως η γνώση είναι στα βιβλία γιαυτό οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν σχέση ερωτική και χαράς με τα βιβλία ενώ η πληροφόρηση βρίσκεται στο Διαδίκτυο το οποίο μόνο του δημιουργεί τον αναλφαβητισμό.

Το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα γι' αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί μια αυτόχθονη παιδεία.

Τελείωσε την παρουσίαση με ένα ποντιακό γνωμικό δείχνοντας τη δύναμη του Έλληνα:

Ἄν κρούω και σκοτώνω σέ θα λέγνε ΄με φωνέα.
Ἄν κι κρούω και σκοτώνω σέ θα λέγνε ἐφοέθεν.
Καλλίον κι σκοτώνω σέ και ας' λέγνε εφοέθεν...


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: Αντιπεριφερειάρχης κ. Καραπαναγιωτίδης, Δήμαρχος Νάουσας κ. Καραμπατζός, Περιφερειακή Σύμβουλος και εκπρόσωπος της Π.Ο.Ε. κ. Μπαλτατζίδου, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παππάς, Αντιδήμαρχος κ. Βαδόλας, Δημοτικοί Σύμβουλοι Ιωσηφίδου, Τεληγιαννίδης, Πρόεδρος Ε.Λ.Π. Βέροιας και εκπρόσωπος του Σ.Πο.Σ. κ. Καπουρτίδης, Διοικητής της Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας κ. Χατζηβασιλειάδης, Διοικητής της Πυροσβεστικής κ.Παλαμούτης, εκπρόσωποι της Β΄ Μοίρας Καταδρομών, τ. πρόεδρος της Ε.Λ.Π.Ν. κ. Ιωσηφίδου καθώς επίσης μέλη και φίλοι του Συλλόγου.

Πηγή: Naousa News