Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ιδρύεται Κέντρο Προσφυγικού - Ποντιακού Ελληνισμού στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Παύλου Μελά απέστειλε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σχετικά με την οριστική απόδοση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στο Δήμο Παύλου Μελά.

Στην επιστολή της η Παμποντιακή Ομοσπονδία αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Δεχθείτε παρακαλούμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια για την οριστική απόδοση στην κοινωνία της πόλης σας αλλά και ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος των χώρων του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Η απόφαση αυτή μετά τις συντονισμένες ενέργειες του Δήμου σας θα προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη σε όλους τους Θεσσαλονικείς σε ζητήματα πρασίνου, αναψυχής και Πολιτισμού.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε οι από κοινού προσπάθειές μας για την δημιουργία Κέντρου Προσφυγικού Ελληνισμού σε κτήριο που θα αναπαλαιωθεί, ύστερα από δική σας πρόταση, θα τεθεί σε οδό υλοποίησης σύντομα.

Για το θέμα αυτό αναμένουμε τις δικές πρωτοβουλίες και εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε να προσέλθουμε σε γόνιμο διάλογο μαζί σας για να καταθέσουμε και τις προτάσεις μας.

Να θυμίσουμε ότι σε κοινό πλαίσιο συμφωνίας κατέληξαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) και ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος, για τη δημιουργία Κέντρου Προσφυγικού – Ποντιακού Ελληνισμού στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά μετά από συζητήσεις μεταξύ του Δήμου και της Π.Ο.Ε., οι οποίες επιστεγάστηκαν κατά την διάρκεια του Δ.Σ της Ομοσπονδίας στις 25 Ιουνίου 2011, παρουσία του Διαμαντή Παπαδόπουλου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην δημιουργία Κέντρου Προσφυγικού-Ποντιακού Ελληνισμού το οποίο θα έχει υπερτοπικό, Πανελλήνιο και Οικουμενικό χαρακτήρα. Σε αυτό θα στεγαστούν ποικίλες δραστηριότητες που αφορούν τον πολιτισμό, την παράδοση, την λαογραφία, την ιστορία και τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας.

Στόχος του δήμου Παύλου Μελά είναι, μέσω μιας προγραμματικής συμφωνίας, με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων που θα υποδείξει η Π.Ο.Ε. να ολοκληρωθεί το έργο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το έργο αυτό που θα περικλείεται από το Νέο Βοτανικό Κήπο και τα υπόλοιπα κοινωφελή έργα οφείλει να αποτελέσει την καρδιά ενός διαχειριστικού συστήματος παραγωγής σκέψης και συναφών αποτελεσμάτων για τον ποντιακό και προσφυγικό Ελληνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου ότι στις δυτικές πολυάνθρωπες συνοικίες της Θεσσαλονίκης, της Μητρόπολης των προσφύγων δηλαδή, το Ποντιακό στοιχείο πλειοψηφεί σε μεγάλο βαθμό.