Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ο Ποντιακής καταγωγής, ερευνητής, Λευτέρης Μιχαηλίδης κοντά στη θεραπεία του ιού HIV (AIDS) και του HBV


Στη φωτό ο διευθυντής του εργαστηρίου δρ. Στέφανος Σαραφιανός με τον ερευνητή Λευτέρη Μιχαηλίδη.

Ελληνική ομάδα (πολύ) κοντά στη θεραπεία του HIV και του HBV!

Ο ερευνητής Λευτέρης Μιχαηλίδης, ο οποίος εργάζεται στο εργαστήριο του δρ. Στέφανου Σαραφιανού, κατέγραψε τους μηχανισμούς δράσης και τις μοναδικές αντιικές ιδιότητες της συνθετικής ουσίας που “καταστρέφει” την ανάπτυξη των 2 (μέχρι σήμερα) πολύ ανθεκτικών ιών. Είναι κατά πολύ πιο αποτελεσματική και από το πλέον δραστικό φάρμακο της εποχής μας, το tenofovir.

Η EFdA έχει ήδη αγοραστεί από τη Merck. Ο ιός Human Immunodeficiency Virus type 1, που συχνά οδηγεί στη νόσο του AIDS, αλλά και ο Hepatitis B Virus θα έχουν οριστική ίαση όταν ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες.

Η τεχνητή ουσία EfdΑ ανακαλύφθηκε από την Yamasa Corporation. H ιαπωνική εταιρεία είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές σάλτσας σόγιας, αλλά διαθέτει και πολύ δυνατό ερευνητικό τμήμα.

Η πλήρης διερεύνηση των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών της αλλά και των ενδεχόμενων ιδιοτήτων της ουσίας EFdA ανατέθηκε στον δρ. Στέφανο Σαραφιανό, καθηγητή του University of Missouri. Ο Ελληνας επιστήμονας ανέθεσε με τη σειρά του στον διδακτορικό φοιτητή Λευτέρη Μιχαηλίδη να προβεί σε έρευνες σε μοριακό και βιοχημικό επίπεδο.

Η βράβευση

Για τα αποτελέσματά του αυτά ο Λευτέρης Μιχαηλίδης τιμήθηκε από το University of Missouri με το «2013 Distinguished Dissertation Award».

Ο δρ. Μιχαηλίδης θα συνεχίσει από τον Ιανουάριο στο εργαστήριο του δρ. Charles Rice στο Rockefeller University της Νέας Υόρκης, ο οποίος θεωρείται ο κορυφαίος ερευνητής στον κόσμο για την καταπολέμηση της ηπατίτιδας Β και C.

Ο Λευτέρης Μιχαηλίδης κατάγεται από την Μαρίνα Νάουσας και είναι γιος του Νίκου Μιχαηλίδη και της Σουσάνας Ζεληλίδου.

- Πόσο μακριά βρίσκεται η παραγωγή του νέου φαρμάκου κατά του Είτζ;

Δείτε, η εργασία μου ολοκληρώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι και ένα μήνα αργότερα η φαρμακευτική εταιρεία Merck ανακοίνωσε την απόκτηση των δικαιωμάτων της ουσίας. Και σύντομα ξεκινά έρευνες σε ανθρώπους!

- Εσείς θα έχετε κέρδος από την αγορά αυτή;

Οικονομικό, σαφώς όχι. Το οικονομικό κομμάτι αφορά μόνο την ιαπωνική εταιρεία που πρώτη συνέθεσε την EFdA και τη Merck, η οποία αγόρασε την ουσία. Αλλά η ηθική ικανοποίηση ότι ήμουν ανάμεσα στους ερευνητές, είναι πολύ ανώτερη από κάποιο χρηματικό όφελος. Η δική μας συμβολή είναι ότι με τις έρευνες, τις παρουσιάσεις και τις διαλέξεις σε επιστημονικά συνέδρια βοηθήσαμε στο να γίνει γνωστή η θεραπευτική αξία της ουσίας. Το οικονομικό μέρος της συμφωνίας αφορά μόνο τις 2 εταιρείες. Η δική μου αποστολή ήταν το να ερευνήσω τις πιθανές τις δράσεις μιας ουσίας που μπορεί να σώσει εκατομμύρια ανθρώπους -αυτή είναι η επιλογή καριέρας που έχω κάνει, όχι το να κάνω business.