Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Μαθήματα Σκίτσου στην Ποντιακή Διάλεκτο!

Μαθήματα Σκίτσου στην Ποντιακή Διάλεκτο!
Μαθήματα Σκίτσου στην Ποντιακή Διάλεκτο!

Μαθήματα σκίτσου στην Ποντιακή διάλεκτο από τον Πόντιο (στην καταγωγή) σκιτσογράφο Δημήτρη Νικολαΐδη. Για πρώτη φορά η τέχνη του σκίτσου στα Ποντιακά, Βήμαν - Βήμαν Μαθέματα για Σκεδίασμαν. Είναι το Νο1 βιβλίο – εγχειρίδιο Καρέ - Καρέ Μαθήματα σκίτσου, το πρώτο από τα τρία βιβλία – εγχειρίδια της σειράς που κυκλοφορούν μέχρι σήμερα, τα πρώτα από Έλληνα σκιτσογράφο.

Η νέα προσπάθεια του σκιτσογράφου σκοπό και στόχο έχει, όχι τόσο να μάθουμε να σκιτσάρουμε διαβάζοντας το βιβλίο Βήμαν - Βήμαν Μαθέματα για Σκεδίασμαν, αλλά κυρίως να συνεχίσει η Ποντιακή διάλεκτος σε θέματα τέχνης να υπάρχει και να την έχουν οι νεότεροι και οι επόμενες γενιές, σε γραπτή μορφή. Τις επόμενες ημέρες (μέσα στον μήνα Μάιο) προγραμματίζονται παρουσιάσεις σε διάφορους Ποντιακούς Συλλόγους της Θεσσαλονίκης, αφού τις προηγούμενες ημέρες όπου βρέθηκε προσκεκλημένος από το Σύλλογο Ποντίων της Κολωνίας στη Γερμανία παρουσίασε το βιβλίο – εγχειρίδιο Βήμαν - Βήμαν Μαθέματα για Σκεδίασμαν, στους δύο Ποντιακούς Συλλόγους Κολωνίας και στο Λουντεσάιν, όπως επίσης και στους μαθητές των Ελληνικών Γυμνασίων στην Κολωνία και στο Ντόρτμουντ.

Το Βήμαν - Βήμαν Μαθέματα για Σκεδίασμαν Νο1, είναι ένα ελάχιστο ευχαριστώ και μνήμη για όλους αυτούς που έμειναν στον Πόντο… όπως γράφει στην εισαγωγή των σελίδων ο σκιτσογράφο… Για τ’ ατείντς που τα στούδα τουν επέμ’ναν σην ...Πατρίδαν. Τέλος να σημειώσουμε, ότι, σε συνδυασμό τα δύο βιβλία – εγχειρίδια ( Καρέ-καρέ μαθήματα σκίτσου και Βήμαν-βήμαν μαθέματα σκεδίασμαν), μπορούμε να διδαχτούμε κα να μελετήσουμε την Ποντιακή διάλεκτο μικροί και μεγάλοι συνδυαστικά και ταυτόχρονα να σκιτσάρουμε, δηλαδή και να μάθουμε για να μη σβήσει η Ποντιακή διάλεκτος με τρόπο διασκεδαστικό και ξεκούραστο.

Το βιβλίο – εγχειρίδιο είναι των εκδόσεων raster one – Δημήτρης Τσάτσης, Χλόης 9 και Γιαννιτσών, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310 548285 και η επιμέλεια των κειμένων έγινε από τη δασκάλα – δασκάλα Ποντιακής διαλέκτου Θεοδωρίδου Αλκμήνης.