Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Νέο περιοδικό για τον Πόντο, με αντικείμενο την ιστορία τη λαογραφία και τον πολιτισμό του

Νέο περιοδικό για τον Πόντο, με αντικείμενο την ιστορία τη λαογραφία και τον πολιτισμό του
Νέο περιοδικό για τον Πόντο, με αντικείμενο την ιστορία τη λαογραφία και τον πολιτισμό του

Κυκλοφορεί το νέο περιοδικό “Πόντος” με αντικείμενο την ιστορία τη λαογραφία και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού. Ένα νέο περιοδικό το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως συνέχεια της παλαιότερης και πολύ σημαντικής ποντιακής εφημερίδας “Πόντος”.

Στις 52 σελίδες του περιέχει πλούσια ύλη γύρω από την ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού, σπάνιες φωτογραφίες, προσωπικές μαρτυρίες και αφιερώματα στην ποντιακή διάλεκτο.

Υπεύθυνος της έκδοσης είναι ο δημοσιογράφος Φωκίων Φουντουκίδης, συνεργάζονται ερευνητές, λαογράφοι και δημοσιογράφοι. Υπεύθυνος για την ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι ο παραγωγός ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών με αντικείμενο τον ποντιακό πολιτισμό Γιώργος Πεζιρκιανίδης.

Στο πρώτο αυτό τεύχος έχουν γράψει κείμενα η εκπαιδευτικός Γιώτα Ιωακειμίδου, ο ιερεύς-ερευνητής Βασίλειος Τσουφλίδης, ο διδάσκαλος της ποντιακής διαλέκτου Αλέξανδρος Κεβρεκίδης κ.α. ενώ το περιοδικό φιλοδοξεί στην πορεία να έχει συνεργάτες και άλλους ερευνητές της ιστορίας του ποντικού ελληνισμού.

Στις 52 σελίδες του περιέχονται: Τα απομνημονεύματα του Μητροπολίτου Αμάσειας Γερμανού Καραβαγγέλη όπου εξιστορεί πως έχασε τη μοναδική ευκαιρία να «εξαφανίσει» τον Κεμάλ πριν αυτός αποκτήσει δύναμη. Ένα συγκινητικό οδοιπορικό στη Νικόπολη (Γαράσαρη) του Πόντου όπου με την καθοδήγηση του ερευνητή και συγγραφέα Νίκου Πετρίδη ηλικιωμένοι βρίσκουν το σπίτι του πατέρα τους σε 14 χωριά. Την απίστευτη ιστορία του «Ιμπραχίμ» ο οποίος ενώ μεγάλωνε ως «Τούρκος» εθνικιστής ανακάλυψε την ελληνική καταγωγή του και έγινε Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί και αναζητά τους συγγενείς του στην Ελλάδα.

Νέες και όμορφες κοπέλες που παίζουν ή σταδιοδρομούν με την γλυκόλαλη ποντιακή λύρα. Η ποντιακή διάλεκτος και η σχέση της με την αρχαία ελληνική. Η περιπέτεια της λέξης Πόντος , ο Άγιος Γεώργιος ο Ζαντός στον Πόντο και πολλά ενδιαφέροντα ιστορικά και λαογραφικά θέματα ακόμη.

Το περιοδικό «Πόντος» αποστέλλεται στους συνδρομητές του ταχυδρομικά στα σπίτια ή στα γραφεία των ποντιακών συλλόγων. Κυκλοφορεί τρεις φορές το χρόνο, το Φθινόπωρο, τον Χειμώνα και το Καλοκαίρι. Η ετήσια συνδρομή κοστίζει 15 ευρώ ενώ θα μπορεί να πωλείται σταδιακά και σε χώρους εκδηλώσεων ή σε επιλεγμένα σημεία πώλησης (βιβλιοπωλεία, περίπτερα κ.α.)

Στοιχεία επικοινωνίας:
Περιοδικό «Πόντος»
Λ. Δημοκρατίας 57 Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310537290, κιν. 6946333578 (Φωκίων Φουντουκίδης)
trapezous@gmail.com