Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Τελικά γιατί παραμένουν διαιρεμένοι οι Πόντιοι;

Τελικά γιατί παραμένουν διαιρεμένοι οι Πόντιοι;
Τελικά γιατί παραμένουν διαιρεμένοι οι Πόντιοι;

του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Οι ποντιακής καταγωγής Έλληνες κουβαλούν εδώ και δεκαετίες το θλιβερό πλεονέκτημα να ανήκουν σε μια ομάδα ανθρώπων που οι πρόγονοι τους υπέστησαν το απερίγραπτο έγκλημα της γενοκτονίας, όπως οι Εβραίοι ή οι Αρμένιοι. Ωστόσο εδώ και αρκετές δεκαετίες οι διεκδικήσεις προς την Τουρκία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας γίνονται υπό καθεστώς… διχασμού. Δύο μεγάλες ομοσπονδίες, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων βρίσκονται απέναντι όλα αυτά τα χρόνια και μέσα σε ένα καθεστώς  έριδων, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί μια κοινή γραμμή στο θέμα της Γενοκτονίας.

Πριν από ακριβώς μια εβδομάδα, μια πρωτοβουλία ορισμένων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ποντιακού ελληνισμού, κάλεσε σε μια άτυπη γενική συνέλευση προκειμένου να γίνει το πρώτο βήμα και να βρεθεί μια λύση. Το ερώτημα τελικά γιατί μια από τις πιο πολυπληθείς φυλές του ελληνικού γένους παραμένει διχασμένη την ώρα που στη ΔΕΘ έφτασαν να κάνουν μέχρι και ρεκόρ Γκίνες, παραμένει.

Υπάρχει ενότητα στη βάση

Ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ, είναι από τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το ζήτημα του ποντιακού διχασμού. «Οπωσδήποτε θα υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις αλλά η κυρίαρχη ιδέα είναι ότι υπάρχει πρόβλημα ενότητας. Φιλοσοφώντας ή εξετάζοντας το θέμα της ενότητας στον ποντιακό ελληνισμό είναι ένα θέμα προς επίλυση και επιδίωξη. Η απόλυτη ενότητα δύσκολα κατακτιέται, όμως μπορεί να επιτευχθεί ένας βαθμός ενότητας με πολλούς τρόπους», αναφέρει χαρακτηριστικά στο thessnews.gr.

Μάλιστα επισημαίνει το χαρακτηριστικό παράδειγμα της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, όπου όπως λέει «οι μισοί Έλληνες ήθελαν να πραγματοποιήσουν τη μάχη στον ισθμό της Κορίνθου. Το δαιμόνιο όμως του Θεμιστοκλή, κατάφερε να κρατήσει τους Έλληνες ενωμένους και να πετύχουν τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία που έκρινε το μέλλον της ανθρωπότητας. Ένα ακόμα ισχυρό παράδειγμα είναι πιο πρόσφατο και είναι αυτό των Εβραίων, όπου η ενότητα τους έφτασε στο σημείο ο Γερμανός καγκελάριος Βίλι Μπραντ να ζητήσει γονατιστός συγνώμη για τα θύματα του Ολοκαυτώματος», εξηγεί ο κ. Φαχαντίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε ως σκοπό να βρεθεί μια λύση και να υπάρξει ένα κοινό αίτημα όλων των Ποντίων για το ζήτημα της Γενοκτονίας. Όπως λέει μια επιτροπή θα φροντίσει να φέρει σε επαφή τα διηρημένα τμήματα προ των ευθυνών τους. «Στην πράξη, υπάρχει βέβαια ενότητα στην βάση του ποντιακού ελληνισμού. Ας μην ξεχνάμε τον ρεκόρ Γκίνες στη ΔΕΘ υπό τους ήχους της μουσικής των αδερφών Τσαχουρίδη. Με έναν ευφυή τρόπο υπήρξε ενότητα. Η διαφορά επομένως είναι στις ηγεσίες όπου εκεί πρέπει να εστιάσουμε», τονίζει ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαίρεση του ποντιακού ελληνισμού οφείλεται «σε άτομα που καταμετρώνται στο ένα χέρι». Για τον κ. Φαχαντίδη, εάν αυτοί οι άνθρωποι το θελήσουν, το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί μέσα σε 24 ώρες. «Όπως είπε και ένας ιεράρχης ποντιακής καταγωγής, όταν λείψει η ιδιοτέλεια, τότε θα λυθεί και το πρόβλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πρόβλημα στις κεφαλές

Ο Χαράλαμπος Αποστολίδης, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού, είναι από τις σημαίνουσες μορφές του σύγχρονου ποντιακού ελληνισμού. Ο ίδιος βέβαια δεν αποποιείται τις ευθύνες του για τον διχασμό στους Πόντιους. «Πρέπει να αφήσουμε χώρο για τους νέους ανθρώπους που δεν κουβαλούν τα δικά μας προπατορικά αμαρτήματα», αναφέρει ο ίδιος στο thessnews.gr.

Ο ίδιος στη συγκεκριμένη συνέλευση πρότεινε ότι προκειμένου η πρωτοβουλία να προχωρήσει μπροστά ανεξαρτήτως ευθυνών να θεωρηθεί ότι υπεύθυνοι για τη μη ενότητα είναι οι κεφαλές του ποντιακού χώρου.

«Θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις αυτοδιάλυσης των Ομοσπονδιών, να οριστεί μια επιτροπή που θα κάνει εκκαθάριση των μητρώων των σωματείων, με 100 από αυτά να είναι διπλοεγγεγραμμένα. Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η κατάσταση των λεγόμενων «μαϊμού» σωματείων που δημιουργήθηκαν ένθεν κακείθεν ή και τα ανενεργά σωματεία. Από εκεί και πέρα πρέπει να πάμε σε ένα οργανωτικό συνέδριο προκειμένου να δημιουργηθεί μια ενιαία ομοσπονδία και ένα παγκόσμιο όργανο», εξηγεί ο κ. Αποστολίδης.

Αν και η πρόταση του χαρακτηρίστηκε ρομαντική από παρευρισκόμενους στην εκδήλωση ο ίδιος επιμένει ότι είναι ρεαλιστική, γιατί όπως λέει, «εάν δεν υπάρξει ξεσκαρτάρισμα θα συνεχίσουν να ακολουθούν τα λάθη του παρελθόντος».

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ανάλογη συνέλευση με στόχο την ενότητα του ποντιακού ελληνισμού είχε γίνει το 1993, σε μια παρόμοια συγκέντρωση με πρωτοβουλία του πρώην δημάρχου Καλαμαριάς Θρασύβουλου Λαζαρίδη. Ωστόσο σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Αποστολίδη δεν έγινε από εκεί και πέρα καμία κίνηση προς την ενότητα.

Ο Ομάλ στη ΔΕΘ και ο «στραβός γιαλός»  

Για τον πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων Ηρακλή Τσακαλίδη είναι πολύ μεγάλο το διάστημα της ύπαρξης διχόνοιας όταν έχει περάσει ένας αιώνας από την Ποντιακή Γενοκτονία. «Αυτό που πρέπει να πούμε όλοι μαζί είναι ένα μεγάλο όχι στη συνέχεια του διχασμού. Όχι άλλη επέτειος μνήμης της Γενοκτονίας της ράτσας μας με διαφορετικές εκδηλώσεις. Η μαζικότητα στην εκδήλωση της ΔΕΘ για το ρεκόρ Γκίνες για μένα αποδεικνύει ότι μάλλον αρμενίζουμε στραβά αλλά και στραβός είναι ο γιαλός. Κάτι δεν κάναμε καλά όλα αυτά τα χρόνια. Ο κόσμος απέδειξε ότι είναι ενωμένος. Αυτό πρέπει να το αποδείξουμε και μέσω των Ομοσπονδιών. Όσα μας ενώνουν είναι πολλά περισσότερα από όσα μας χωρίζουν», αναφέρει χαρακτηριστικά στο thessnews.gr.

Πηγή: ThessNews