Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Γιορτή του Πόντου το δρώμενο των "Μωμόγερων" (Φωτο - Video)

Γιορτή του Πόντου το δρώμενο των "Μωμόγερων" (Φωτο - Video)

Κορυφώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις στην Κοζάνη αφιερωμένες στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά και το δρώμενο των Μωμόγερων. Με μια μεγάλη γιορτή στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης όπου συμμετείχαν και οι οκτώ πολιτιστικοί σύλλογοι της Π.Ε. Κοζάνης που κρατούν ζωντανή τη συνέχιση της παράδοσης του ποντιακού δρώμενου, ο Δήμος της Κοζάνης και ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου (ΟΑΠΝ), αλλά και εκατοντάδες πολίτες που γέμισαν τις κερκίδες του σταδίου τίμησαν, αλλά και γιόρτασαν το γεγονός της ένταξης του σημαντικού αυτού εθίμου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.


Η Μυροφόρα Ευσταθιάδου, υποψήφια διδάκτωρ Λαογραφίας και ο άνθρωπος που εργάστηκε σκληρά για την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας μαζί με τα στελέχη του Νεότερου πολιτιστικού αποθέματος και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, τόνισε για το έθιμο και την ιστορία του ότι είναι «μια γιορτή του πολιτισμού, μια γιορτή του Πόντου και μια γιορτή συνεργασίας των τοπικών κοινοτήτων που εμπεριέχουν θραύσματα του ιδίου πολιτισμού. Η ζωή του Πόντου χωρίστηκε στα δύο στο πριν και στο μετά. Με τα θραύσματα αυτά όμως δημιουργήθηκε ένας συλλεκτικός δεσμός για την πατρίδα».

Τον πυρήνα του εθίμου του δρώμενου των Μωμόγερων έφεραν οι πρόσφυγες από την Ματσούκα του Πόντου και αναπαριστάτε στη μορφή που σήμερα γνωρίζουμε όλοι σε πέντε δημοτικά διαμερίσματα του Αγίου Δημητρίου, Αλωνακίων, Πρωτοχωρίου, Σκήτης και Τετραλόφου του Δήμου Κοζάνης, και στα διαμερίσματα Ασβεστόπετρας, Καρυοχωρίου και Κομνηνών του Δήμου Εορδαίας.