Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Μια συγκλονιστική παράσταση για τη Γενοκτονία

Μια συγκλονιστική παράσταση για τη Γενοκτονία
Μια συγκλονιστική παράσταση για τη Γενοκτονία

Μία συγκλονιστική παράσταση μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου «ΝΟΣΤΟΣ ρίζα μ’ και κλαδί μ´», σε σκηνοθεσία του Τάκη Βαμβακίδη, θα παρουσιάσει η Ένωση Ποντίων Πιερίας την Δευτέρα 3 Αυγούστου και ώρα 21:30μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Κατερίνης, από τον θίασο «Τεμετέρ». Πρόκειται για το έργο του Δημήτρη Πιπερίδη που μιλά για τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου, τις αποφάσεις που καθόριζαν τις ζωές τους, των παιδιών τους.

Ο κ. Παπουτσίδης

Για το έργο μίλησαν οι συντελεστές σε συνέντευξη τύπου χθες. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας κ. Κώστας Παπουτσίδης, ο σύλλογος παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Πιερία το έργο. Μέσα από τη πένα του Δημήτρη Πιπερίδη θεωρούμε ότι κτυπάει την καμπάνα της μνήμης και στους Νεοέλληνες απέναντι στο χρέος που έχουμε και που αφορά στη Γενοκτονία των Ποντίων. Το έργο δίνει μια γροθιά ώστε να ξύπνησαν οι νεοέλληνες ανά τον κόσμο και να συνεχίζουν αδιάλειπτα τις προσπάθειες για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπουτσίδης.

Ο κ. Πιπερίδης

Ο σεναριογράφος Δημήτρης Πιπερίδης από την πλευρά του ανέφερε ότι το έργο δεν αφορά την ίδια την Γενοκτονία αλλά το αμέσως μετά. Πολλές φορές είναι εξίσου σημαντικό από την άποψη της ιστορικής μνήμης. Η διαχείριση του τραύματος δεν είναι κάτι που επουλώνεται σε μια ή δυο γενιές, τόνισε ο κ. Πιπερίδης και πρόσθεσε: «Αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να διαχειριστούμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων από την άποψη της συλλογικής ευθύνης. Είναι ένα έργο που αφορά το δράμα μιας οικογένειας που βρίσκεται στην κρίσιμη στιγμή και πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει», υπογράμμισε ο κ. Πιπερίδης.

Ο κ. Βαμβακίδης

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τάκης Βαμβακίδης αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Πιερίας, η οποία ξεκίνησε όπως είπε όταν είδε τον χορό Πυρρίχιο από τα μέλη του συλλόγου. «Σκέφτηκα ότι με αυτό το σύλλογο κάτι πρέπει να συμβεί», είπε ο κ. Βαμβακίδης και πρόσθεσε ότι τελικά η συνεργασία έγινε με το έργο που θα ανέβει στις 3 Αυγούστου. Ο στόχος όπως είπε ο γνωστός καλλιτέχνης δεν είναι «να γεμίσουμε δολάρια και να γεμίσει ο χώρος». Ο στόχος είναι όπως υπογράμμισε, να συγκινήσουμε ψυχές ανθρώπων, Ποντίων, φιλοποντίων και να φύγουμε με συναισθήματα».

Ο κ. Παρχαρίδης

Ο γνωστός ερμηνευτής Αλέξης Παρχαρίδης επεσήμανε ότι το χρέος είναι τεράστιο. «Κάνουμε και εμείς τον αγώνα μας για τη διεθνή αναγνώριση τη Γενοκτονίας των Ποντίων», τόνισε και πρόσθεσε πως δίνει όλο τον εαυτό του για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα.

Οι συντελεστές του έργου

Σενάριο: Δημήτρης Πιπερίδης, Μουσική: Χρήστος Παπαδόπουλος, Σκηνικά: Νίκος Κασαπάκης , Ήχος-Φωτισμός: Γιάννης Καπράκης, Προβολή-Επικοινωνία: Ντόρα Χάλαρη, Ιστορικός σύμβουλος: Κώστας Φωτιάδης. Τραγούδι έναρξης: Σταύρος Παζαρέντζης (μουσική), Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου (στίχοι), Κωσταντίνος Τσαχουρίδης (ερμηνεία).Κοστούμια: Μαρία Μαγγίρα, Creative director: Μιχάλης Μηνακούλης, Καλλιτεχνική επιμέλεια: Τάκης Βαμβακίδης. Ηθοποιοί: Τάκης Βαμβακίδης, Αλέξης Παρχαρίδης, Μάγδα Πένσου και Έλενα Νεανίδη.

Διάθεση εισιτηρίων

Εισιτήρια πωλούνται στα βιβλιοπωλεία Νέστωρ Κανάρη 5 και «1900» Βασιλείου Β΄2 (Αγία Τριάδα).Προπώληση 10€ / Ταμείο 12€/ Παιδικό-Φοιτητικό 7€

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των θεατών και των συντελεστών της παράστασης.