Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

ΟΠΣΑ: Συλλυπητήρια για τον λυράρη της ξενιτιάς, Ανέστη Πανίδη

ΟΠΣΑ: Συλλυπητήρια για τον λυράρη της ξενιτιάς, Ανέστη Πανίδη
ΟΠΣΑ: Συλλυπητήρια για τον λυράρη της ξενιτιάς, Ανέστη Πανίδη

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε, την απώλεια ενός δικού μας ανθρώπου, ενός καταξιωμένου καλλιτέχνη της ξενιτιάς, ενός αγωνιστή της Ποντιακής μας παράδοσης. Πριν από μερικές ημέρες έφυγε για την χώρα των αγγέλων ο Ανέστης Πανίδης.

Ο Ανέστης Πανίδης γεννήθηκε το 1933 στους Πύργους της Πτολεμαΐδας. Μετανάστευσε το 1964 στην Αδελαίδα της Νότιας Αυστραλίας. Ο νονός του τον μύησε στον ήχο της Ποντιακής Λύρας από το πρώτα εφηβικά του χρόνια. Επηρεάστηκε από τους ηλικιωμένους του χωριού του κι ακολούθησε την παραδοσιακή τεχνοτροπία στο παίξιμο της λύρας και του τραγουδιού. Αυτές οι εμπειρίες τον εξοικείωσαν με τα επιτραπέζια που τραγουδούσαν στην Γαλίαιανα και την Ματσούκα του Πόντου.

Ο Α. Πανίδης ήταν παντρεμένος με την Φωτεινή και είχαν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Γιώργο και την Αθηνά. Δυστυχώς ο πρόωρος χαμός του γιου του Γιώργου που έφυγε σε ηλικία 17 ετών, άφησε ανεξίτηλα τραύματα και στους δύο γονείς. Τραύματα που ποτέ δεν μπόρεσαν να επουλωθούν.

Ο Ανέστης Πανίδης από την ημέρα που εγκαταστάθηκε στην Αδελαϊδα υπήρξε ο μόνιμος λυράρης των εκδηλώσεων της Ποντιακής Αδελφότητας Νοτίου Αυστραλίας μέχρι πρόσφατα. Ο χαμός του άφησε ένα μεγάλο κενό στην Ποντιακή κοινότητα της Νότιας Αυστραλίας.

Είναι μια ώρα δύσκολη για την οικογένειά του και θα θέλαμε να εκφράσουμε δημοσίως τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, καθώς επίσης και στους υπόλοιπους συγγενείς. Δύναμη, κουράγιο και ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει, τονίζει με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας.