Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Η Συμβολή των Αδελφών Υψηλάντη στην Ελληνική Παλιγγενεσία

Η Συμβολή των Αδελφών Υψηλάντη στην Ελληνική Παλιγγενεσία
Η Συμβολή των Αδελφών Υψηλάντη στην Ελληνική Παλιγγενεσία

Ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» και το τμήμα μουσικού εργαστηρίου του συλλόγου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του μουσικού χειμώνα 2023-2024, προσκαλούν τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου στο μουσικό - ιστορικό αφιέρωμα με τίτλο: «Η Συμβολή των Αδελφών Υψηλάντη στην Ελληνική Παλιγγενεσία», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 στο εντευκτήριο του συλλόγου στο κτίριο Α εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου του Δήμου Παύλου Μελά και ώρα 20:00.

Η εκδήλωση εστιάζει στην Επανάσταση του 1821 και την συμβολή των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου στην απελευθέρωση της πατρίδας. Η γνώση της συμβολής των Ποντίων στην Ελληνική Επανάσταση αποτελεί χρέος, λίγα έχουν ειπωθεί και λιγότερα έχουν γραφτεί για την προσφορά ειδικότερα των αδελφιών Υψηλάντη για τον αγώνα τους και την προσφορά στην
απελευθέρωση της Ελλάδος.

Η εκδήλωση χωρίζεται σε δύο μέρη, λόγου και μουσικής. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, Επίκουρο καθηγητή της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ με θέμα "Η συμβολή των αδελφιών Υψηλάντη στην ελληνική παλιγγενεσία". Ακολουθεί το μουσικό μέρος της εκδήλωσης από την 12μελή ομάδα του Μουσικού Εργαστηριού που θα αποδώσει μεταξύ άλλων, για πρώτη φόρα ο μελοποιημένο το αφιερωματικό άσμα "Αλέξανδρος Υψηλάντης" σε στίχους Νίκου Παλασίδη και μουσική Γιώργου Πουλαντσακλή.