Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Η Ελασσόνα τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας

«Όχι καταθέσεις στεφανιών από τις Ελληνικές κυβερνήσεις στον Κεμάλ….»


Δάκρυα, μεγάλη συγκίνηση και μνήμες του τρομερού ξεριζωμού του Ποντιακού Ελληνισμού την περασμένη Κυριακή στην Ελασσόνα, στην καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης και τιμής της Γενοκτονίας, που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ελασσόνας.

Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος, και συλλειτούργησε ο ιερέας του Ναού π. Αλέξανδρος Ρουμπιές.

Αμέσως μετά, οι αρχές και ο κόσμος κατευθύνθηκαν στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος, όπου βρίσκεται και το αντίστοιχο Μνημείο των Πεσόντων Ποντίων. Εκεί, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε κατάθεση στεφάνου από την έπαρχο Ελασσόνας, το δήμαρχο Ελασσόνας, τον πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων και τον πρόεδρο των Απανταχού Αναληψιωτών.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων επαρχίας Ελασσόνας κ. Σταύρος Σαχινίδης, που αποτύπωσε το σκηνικό και όλες τις φάσεις της αποτρόπαιας και βάρβαρης Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους, που σύμφωνα με επίσημες καταγραφές στοίχισε τη ζωή σε 353.000 Έλληνες και που αξίζει παγκόσμιας αναγνώρισης και τιμής. «Από αυτό το βήμα μνήμης και τιμής, θέλουμε να καταγγείλουμε τις ενέργειες των Ελληνικών κυβερνήσεων, που στα πλαίσια των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και σχετικών επισκέψεων, δεν διστάζουν να καταθέτουν στεφάνια σε μνημεία και ανδριάντες του Κεμάλ Ατατούρκ…», ολοκλήρωσε ο κ. Σαχινίδης, μέσα σε θερμά χειροκροτήματα.

Η εκδήλωση, που παρουσίασε το μέλος του δ.σ. της Ένωσης Ποντίων κ. Μαίρη Κουτόβα, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με απαγγελία ποιήματος του Αναστ. Συμεωνίδη από το μέλος του δ.σ. της Ένωσης κ. Μάγδα Αθανασιάδου, αλλά και με το τραγούδι «Την πατρίδα μου έχασα», που ερμήνευσε υπέροχα η κ. Αθανασιάδου(με τη συνοδεία της λύρας του κ. Νίκου Δημητριάδη), και που σκόρπισε στιγμές συγκίνησης στον κόσμο.

Στο τέλος της εκδήλωσης, η Ένωση Ποντίων επαρχίας Ελασσόνας παρέθεσε δεξίωση στην ταβέρνα των αδελφών Πρακατέ.

Όπως έγινε γνωστό, η Ένωση Ποντίων επαρχίας Ελασσόνας διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο μεγάλη επετειακή μουσικοχορευτική εκδήλωση για τη Γενοκτονία στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας.

Στην Κυριακάτικη εκδήλωση μνήμης παραβρέθηκαν:

Η έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Δημ. Τσιουρής, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Γκαμπέτας και Δριστέλλας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ κ. Ι. Ράπτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Χαρ. Τσιουβελακίδης, Βάσω Γκατζιούρα – Γιώτσα, Γ. Καραβέντζας, ο πρώην πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας κ. Ι. Καραγεώργος, ως εκπρόσωπος του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Φίλ. Σαχινίδη ο κ. Γεώργ. Μαντζάρας, ο αγροτοσυνδικαλιστής – μέλος του δ.σ. της Καπνικής κ. Καλλ. Κυριλλίδης, το δ.σ. της Ένωσης Ποντίων επαρχ. Ελασσόνας, ο πρόεδρος του Γ.Σ.Ε. Ελασσόνας κ. Στάθης Χαιρετίδης, μέλη του δ.σ. της Λαογραφικής Εταιρίας Ελασσόνας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, και πολλοί Πόντιοι από την Ελασσόνα και την επαρχία της.

















































































































Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας
Τ.Κ. 40200
Ελασσόνα
2493025440