Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ "ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ"

Με µια αξιέπαινη πρωτοβουλία του ο Σύλλογος Ποντίων Δράµας «Οι Κοµνηνοί» για τη σύνταξη µελέτης «Βελτίωσης και ανάπλασης του Πάρκου Κοµνηνών» απευθύνθηκε στο Εργαστήριο Υπαίθριας Αναψυχής του τµήµατος Αρχιτεκτονικής Τοπίου, το οποίο ανέλαβε και ολοκλήρωσε το έργο αυτό.

Η µελέτη συντάχθηκε µέσα στα πλαίσια της Πρακτικής άσκησης των παρακάτω Σπουδαστών του Τµήµατος Αρχιτεκτονικής Τοπίου: Γ. Δίγκας, Ι. Δερβετζάκης, Κ. Τσοκανταρίδης, Β. Μακρυγιάννη και Ευγενία Τσούρη την περίοδο Οκτώβριος 2007-Απρίλιος 2008.

Η παρουσίαση της µελέτης και η λεπτοµερή χωροταξικά και σχεδιαστικά σχέδια αυτής πραγµατοποιήθηκε παρουσία της προέδρου του Συλλόγου Κοµνηνών και των τελειόφοιτων του Τµήµατος Αρχιτεκτονικής Τοπίου, την Τρίτη 27 Μαΐου, στην αίθουσα Οικολογίας και Διαχείρισης στο κτίριο του Τµήµατος Αρχιτεκτονικής Τοπίου.

Ως τεχνικοί σύµβουλοι (άνευ αµοιβής) συµµετείχαν επίσης και οι συνεργάτες του Τµήµατος: Αλέξανδρος Ελευθεριάδης Γεωπόνος - Εδαφολόγος M.Sc., Αναστάσιος Εφραιµίδης Πολιτικός Μηχανικός M.Sc., Σπύρος Γαλατσίδας Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ και Κωνσταντίνος Βιδάκης Δασοπόνος.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Συλλόγου Κοµνηνών Καρατζόγλου Σούλα ανέφερε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά και τους υπεύθυνους καθηγητές που ανταποκρίθηκαν και συνέταξαν την µελέτη για ένα τόσο σπουδαίο έργο. Ελπίζουµε αυτή η µελέτη να πάρει σάρκα και οστά και να υλοποιηθεί. Για εµάς θα είναι ένα όνειρο χρόνων. Σας ευχαριστούµε θερµά για την προσπάθεια σας».

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 490.000€ µαζί µε το Φ.Π.Α., προτείνεται να εκτελεστεί σε τρία χρόνια και συνοπτικά προβλέπει τις παρακάτω επεµβάσεις:

1) Ανάπλαση της όψης του Πάρκου,
2) Διαµόρφωση της εισόδου του Πάρκου,
3) Δηµιουργία κήπου της Ροδόπης µε διάφορα είδη βλάστησης,
4) Προσπέλαση (µονοπάτια, πεζόδροµοι),
5) Δηµιουργία υδάτινου περιβάλλοντος (λίµνη),
6) Κατασκευή παιδότοπου για µεγάλα και µικρά παιδιά σε δύο τµήµατα,
7) Ευκολίες για αθλοπαιδιές,
8) Δηµιουργία αρδευτικού και υδρευτικού συστήµατος,
9) Ευκολίες ενηµέρωσης (αµφιθέατρο, πινακίδες σήµανσης),
10) Διάφορα άλλα έργα (βρύσες, καθιστικά, βραχόκηπο, σχηµατισµούς αναρριχωµένων, βελτίωση του ανάγλυφου µε δηµιουργία λόφων) και τέλος
11) Λαµβάνεται µέριµνα για τη φύλαξη και τη συντήρηση του Πάρκου.

Η µελέτη περιλαµβάνει 49 σελίδες µε πλήρη ανάλυση των στοιχείων της περιοχής, περιγραφή των έργων που πρέπει να γίνουν, παρουσίαση των φυτών που προτείνονται να φυτευτούν και αναλυτική κοστολόγηση κάθε εργασίας και προµήθειας υλικών από την αρχή της υλοποίησης της πρότασης µέχρι το τέλος της. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι σπουδαστές του ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής Τοπίου συντάσσουν µελέτες για την ανάπλαση και αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων της Δράµας. Μόλις πριν από λίγες εβδοµάδες είχαµε αναφερθεί εκτενώς στην µελέτη που υπάρχει για την ανάπλαση του προαύλιου χώρου του πρώην Γυµνασίου Αρρένων. Είναι καιρός αφού η τοπική αυτοδιοίκηση δεν αξιοποιεί την επιστηµονική γνώση που παράγεται στον τόπο µας και άλλοι σύλλογοι να ακολουθήσουν το παράδειγµα του Συλλόγου των Κοµνηνών.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ "ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ"
19ης ΜΑΪΟΥ 2
Τ.Κ. 66100
ΔΡΑΜΑ
Τηλ. 2521031540
Fax 2521033550